ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

«Η Ευρώπη πρέπει να κλείσει τις πόρτες της στη μετανάστευση;»Ένα debate της Intelligence Squared Greece στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών



Η Intelligence Squared Greece σε συνεργασία με το BBC World News και τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών διοργανώνουν ένα άκρως επίκαιρο debate για την Ευρωπαϊκή οικονομία, κοινωνία και πολιτική.
Σχεδόν το 10% των κατοίκων στην Ευρωπαϊκή  Ένωση έχουν γεννηθεί σε άλλη χώρα από αυτή στην οποία ζουν σήμερα.  Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερους από 47 εκατομμύρια ανθρώπους [1]. 
Ενώ η Ευρώπη μπαίνει στον έκτο χρόνο της οικονομικής κρίσης, τα μεταναστευτικά κύματα από την Ασία και την Αφρική συνεχίζουν. Οι χώρες της δυτικής Ευρώπης δυσκολεύονται να βρουν τη σωστή ισορροπία - τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά - για την αποτελεσματική ένταξη των μεταναστών, αν και οι οικονομίες τους βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αυτό το εργατικό δυναμικό. 
Η Ελλάδα, μαζί με τις υπόλοιπες χώρες στα σύνορα της Ευρώπης, αντιμετωπίζουν τις δικές τους προκλήσεις. Τα κύματα των μεταναστών περνούν τα πορώδη σύνορα της

χώρας μας καθημερινά. Εγχώρια και ξένα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών εκμεταλλεύονται την αδυναμία της  χώρας μας να ελέγξει τα σύνορά της. Σύμφωνα με την Frontex, 9 στους 10 μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στην Ευρώπη το 2010, εισήλθαν μέσω της Ελλάδας. Οι συνθήκες ζωής των μεταναστών στη χώρα μας χειροτερεύουν συστηματικά, ενώ βρίσκονται και αντιμέτωποι με ολοένα αυξανόμενα φαινόμενα ρατσιστικής βίας. Παράλληλα, μια κοινωνία και οικονομία σε κρίση, καλείται να απαντήσει μερικά καίρια ερωτήματα τόσο για τη διαχείριση των συνόρων της, όσο και για τη σχέση της με την Ευρώπη. 
Είναι θεμιτή, και ίσως και απαραίτητη, η μετανάστευση για την Ευρώπη; Τι ρόλο παίζουν οι μετανάστες στην ευρωπαϊκή οικονομία; Αποτελούν ένα βάρος για τις επιχειρήσεις και το κράτος, ή μήπως συνεισφέρουν σημαντικά στην ανάπτυξη;  Μπορεί η Ευρώπη να κλείσει τα σύνορά της στους μετανάστες; Είναι ευθύνη των χωρών στα σύνορα, όπως η Ελλάδα, να ελέγχουν τα σύνορα τους, ή μήπως πρέπει να μοιραστούν οι ευθύνες σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες;
Το debate αυτό απαντάει σε κάποια από τα πιο καυτά ερωτήματα για την Ελλάδα και την Ευρώπη. 

[1] Βάσει έρευνας της Eurostat το 2010.


Ομιλητές υπέρ της πρότασης:
•    Douglas Murray, συγγραφέας, διευθυντής του Henry Jackson Society 
•    Μάκης Βορίδης, βουλευτής, π. Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων 

Ομιλητές κατά της πρότασης:
•    Bernard Kouchner, π. Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, ιδρυτής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και Γιατρών του Κόσμου, Διεθνές Βραβείο Ωνάση 1982
•    Αντιγόνη Λυμπεράκη, Καθηγήτρια Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μέλος του ΔΣ της ActionAid Ελλάς. 

Συντονισμός: Nik Gowing,  δημοσιογράφος του BBC World News 


Για περισσότερες πληροφορίες, ερωτήσεις ή διευκρινήσεις, μπορείτε να επικοινωνείτε με την Intelligence Squared στο 210-3310213 και στο rsvp@iq2.gr (κα Ιλεάνα Ισμυρίδη)

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί από το παγκόσμιο τηλεοπτικό δίκτυο BBC World σε κοινό 80 εκατομμυρίων τηλεθεατών. Θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά, με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα