Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Bitcoin: Το νόμισμα - φάντασμα του διαδικτύου που κέρδισε από την κυπριακή κρίση

Καναδός επιχειρηματίας θέλει να ανοίξει τα πρώτα ATMs του Bitcoin στην Κύπρο - Για ψηφιακή φούσκα και "πυραμίδα" κάνουν λόγο ορισμένοι οικονομολόγοι

Ο Jeff Berwick υπόσχεται στους Κύπριους έναν κόσμο χωρίς κλειστές τράπεζες, κεντρικές τράπεζες που κουρεύουν τις καταθέσεις τους και όρια αναλήψεων που δεν καλύπτουν ούτε τις βασικές ανάγκες τους. Ο Καναδός επιχειρηματίας ετοιμάζεται να λειτουργήσει στην Κύπρο τα πρώτα ATMs του Bitcoin, του ιντερνετικού νομίσματος που αποτελεί μάλλον το μεγαλύτερο κερδισμένο αυτής της κρίσης.
Το Bitcoin, που μετρά τέσσερα χρόνια ζωής, είναι αποκλειστικά δημιούργημα του διαδικτύου. Οι υποστηρικτές του μιλούν για τη μεγαλύτερη εφεύρεση μετά το ίντερνετ. Η κυπριακή κρίση, που φέρνει τους καταθέτες και τους αποταμιευτές αντιμέτωπους με το χειρότερο πρόσωπο των κεντρικών τραπεζών, των κυβερνήσεων και των υπουργείων Οικονομικών, ενισχύει το Bitcoin και του δίνει τη μεγαλύτερη ευκαιρία στη σύντομη ύπαρξή του, να περάσει στην πραγματική οικονομία.
Είναι άγνωστο ποιος ή ποια το δημιούργησε.
Και αυτό γιατί το Bitcoin, το “εικονικό” νόμισμα που δημιουργήθηκε το 2009 από έναν προγραμματιστή γνωστό με το ψευδώνυμο Σατόσι Νακαμότο, δεν υπόκειται σε κανέναν κρατικό έλεγχο και δεν αφήνει πίσω του κανένα ίχνος. Η αξία του, ουσιαστικά, βασίζεται στην πίστη ανάμεσα  σε όσους το αγοράζουν, καθώς το νόμισμα δεν υποστηρίζεται από καμία κεντρική αρχή.
Τώρα, ο Καναδός Berwick δηλώνει ότι θέλει να του δώσει σάρκα και οστά κατασκευάζοντας τα πρώτα ATMs του Bitcoin, που θα προσφέρουν τη δυνατότητα στους Κύπριους να ανταλλάσσουν τα χρήματά τους με Bitcoins χωρίς τη μεσολάβηση κάποιας τράπεζας, αλλά και να λαμβάνουν από το μηχάνημα μετρητά, δίνοντας ως αντάλλαγμα “εικονικά” νομίσματα.
Με την κυπριακή κρίση, το Bitcoin εκτινάχθηκε στα 95 δολάρια.
Ο Jeff Berwick, είναι ένας Καναδός επιχειρηματίας ο οποίος βλέπει μια ευκαιρία με το bitcoin. Iδρυτής της StockHouse.com και CEO της TDV Media. Ακτιβιστής, γνωστός για τις “αναρχικές” του απόψεις και την απέχθειά του προς τις κυβερνήσεις, ο 43χρονος επιχειρηματίας θεωρεί το Bitcoin την ιδανική λύση για την αντιμετώπιση καταστάσεων όπως αυτή εξελίσσεται στην Κύπρο. “Αν οι Κύπριοι είχαν αγοράσει Bitcoins με τις αποταμιεύσεις τους, θα είχαν σήμερα άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση στα κεφάλαια τους”, δήλωσε ο Berwick σε διεθνή μέσα.
Ενώ παλαιότερα το Bitcoin είχε αποκτήσει τη φήμη ενός “νομίσματος” που αγαπούν και χρησιμοποιούν οι hackers, πλέον αναγνωρίζεται από ορισμένες επιχειρήσεις (εστιατόρια, ξενοδοχεία και καταστήματα λιανικής πώλησης) σε όλο τον κόσμο, οι οποίες δέχονται τα “εικονικά” Bitcoins ως εναλλακτικό τρόπο πληρωμής.
"Πυραμίδα" ή επανάσταση;
Τα bitcoins, λένε οι αναλυτές, μπορούν να καθιερωθούν ως το νόμισμα για τις διαδικτυακές συναλλαγές, δηλαδή για τις ηλεκτρονικές αγορές ρούχων, gadgets και λοιπών καταναλωτικών αγαθών. Διεθνή μέσα ενημέρωσης ασχολούνται έντονα το τελευταίο διάστημα το Bitcoin και αναρωτιούνται εάν πρόκειται για μια φάρσα ή για κάτι που μπορεί πραγματικά να αλλάξει τον κόσμο του ίντερνετ.
Ορισμένοι πιστεύουν ότι πρόκειται για κάτι σαν "πυραμίδα", δεδομένου ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να παραχθεί (υπολογίζεται ότι έχουν παραχθεί περίπου τα μισά bitocoin, καθώς υπάρχει ανώτατο όριο στον αριθμό που μπορεί να παραχθεί συνολικά) (μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ).
Με βάση αυτήν την ανάλυση, αυτοί που επωφελούνται περισσότερο είναι εκείνοι που μπήκαν στο "παιχνίδι" πρώτοι και "εξόρυξαν" τα πρώτα bitcoin, των οποίων η τιμή τώρα ανεβαίνει.Σε κάθε περίπτωση, η αξία του βασίζεται στο γεγονός ότι οι χρήστες μεταξύ τους αναγνωρίζουν την αξία του, διότι δεν υπάρχει μια οικονομική εξουσία (π.χ. Κεντρική Τράπεζα) από πίσω να το δέχεται ως αξία ανταλλαγής.
Ο εκκεντρικός Καναδός επιχειρηματίας θέλει, όμως, να φέρει το Bitcoin και στην πραγματική, φυσική οικονομία.  “Είμαι πεπεισμένος ότι το Bitcoin θα είναι το νόμισμα του μέλλοντος... και όλες οι επιθέσεις σε αυτό από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες δείχνουν ότι και αυτές το γνωρίζουν”, δήλωσε ο Berwick.
Πραγματικά, η εμφάνιση αλλά και η ενίσχυση ενός νομίσματος που υπόσχεται να δημιουργήσει ένα εναλλακτικό νομισματικό σύστημα, που δεν θα ελέγχεται από καμία κεντρική τράπεζα και καμία κυβέρνηση, δεν περνά απαρατήρητη από τις αρχές. Μελέτη της ΕΚΤ που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Οκτώβριο, προειδοποιούσε ότι τα εικονικά νομίσματα, όπως το Bitcoin, μπορούν να αποτελέσουν απειλή για τη φήμη των κεντρικών τραπεζών.
Πώς μπορείτε να αποκτήσετε Bitcoins
Θεωρητικά, όποιος έχει στην κατοχή του έναν πολύ ισχυρό υπολογιστή μπορεί να γίνει miner, δηλαδή “μεταλλωρύχος” και ουσιαστικά να εκδώσει τα δικά του Bitcoins. Εγκαθιστώντας το ειδικό “μεταλλευτικό” λογισμικό, βάζει τον υπολογιστή του να λύσει σύνθετα μαθηματικά προβλήματα, για τα οποία κερδίζει 50 Bitcoins κάθε φορά.
Εναλλακτικά, όποιος θέλει να αγοράσει Bitcoins μπορεί να το κάνει χρεώνοντας την πιστωτική του κάρτα στο επίσημο “χρηματιστήριο” αυτού του εικονικού νομίσματος, το Mt.Gox. Εκεί, το Bitcoin είναι σε διαπραγμάτευση καθημερινά με την τιμή του να διαμορφώνεται με βάση την προσφορά και τη ζήτηση (σήμερα ξεπερνά τα 95 δολάρια).
Μια ολόκληρη περιουσία σε Bitcoins δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα αρχείο ηλεκτρονικού υπολογιστή το οποίο ο κάτοχός της κρατά στο desktop του υπολογιστή του. Έτσι, ακόμα και όσοι βγάζουν εκατομμύρια πραγματικά δολάρια “παίζοντας” με αυτό το εικονικό νόμισμα, καταφέρνουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους.
Αυτή η νέα “φουρνιά” των εκατομμυριούχων δεν θα μπορούσε, βέβαια, παρά να προσελκύσει την προσοχή της νέας γενιάς των ληστών, αυτών που παίζουν το ίντερνετ στα δάχτυλα. Με ένα κλικ του ποντικιού, χάκερς κατάφεραν το καλοκαίρι του 2011 να κλέψουν 25.000 Bitcoins από έναν “μεγαλοκαταθέτη”, δηλαδή μια περιουσία που τότε αντιστοιχούσε σε 500.000 δολάρια. Λίγες ημέρες αργότερα, η αγορά του εικονικού νομίσματος ήρθε αντιμέτωπη με τη δική της εκδοχή του “μεγάλου κόλπου”. Χάκερς επιτέθηκαν στο Mt.Gox, κλέβοντας περισσότερα από 400.000 νομίσματα, αξίας (με τις τότε τιμές) σχεδόν 9 εκατ. δολαρίων. Όταν επιχείρησαν να τα πουλήσουν, πλημμύρισαν την αγορά με Bitcoins, με αποτέλεσμα η τιμή τους να καταρρεύσει από τα 17 δολάρια στα 0,01 δολάρια. Ο τεράστιος όγκος των πωλήσεων παρέλυσε την αγορά, αλλά έπειτα από την ολιγοήμερη αναστολή των συναλλαγών, οι παράνομες πωλήσεις ακυρώθηκαν και έτσι οι τιμές επέστρεψαν στα 17 δολάρια



Πηγή: newmoney.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα