Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

ΟΔΟΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ


Από σήμερα και κάθε Πέμπτη θα βρίσκετε την ανάρτηση "Καθ'οδόν στη γνώση του τόπου μας" με την ιστορία που κρύβεται πίσω από την ονομασία δρόμων , πλατειών ,.....
Αρχίζουμε με την πολύ γνωστή και επίκαιρη λόγω ονόματος οδό Στουρνάρα



Νικόλαος Στουρνάρας (1806-1853)

Γεννήθηκε στο Μέτσοβο και  ήταν ανιψιός των αδελφών Τοσίτσα από την αδελφή τους. Οι θείοι του τον έστειλαν στο Παρίσι για οικονομικές και εμπορικές σπουδές. Όταν τέλειωσε τις σπουδές του πήγε στην Αλεξάνδρεια στον θείο του Μιχαήλ Τοσίτσα, ο οποίος γρήγορα αναγνώρισε τις ικανότητές του και του ανέθεσε την διεύθυνση του καταστήματός του. 
Εκεί απέκτησε μεγάλη περιουσία.


Ο Στουρνάρας δεν περιορίστηκε μόνο στο εμπόριο, αλλά ασχολήθηκε με την βιομηχανία και την γεωργία. Επισκέφτηκε την Ελλάδα δύο φορές το 1837 και το 1846 για να προγραμματίσει τις επενδύσεις του. Εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα το 1852, όμως απεβίωσε ένα χρόνο αργότερα, πριν προλάβει να ολοκληρώσει  τα μεγάλα σχέδιά του.

 Με τα 100.000 τάλιρα που άφησε στη διαθήκη του, καθώς και με χρήματα του Μ. Τοσίτσα και του Γ. Αβέρωφ κτίστηκε το Πολυτεχνείο Αθηνών, το 1873, το οποίο ήταν η μετεξέλιξη του πρώτου σχολείου τεχνιτών του Βασιλικού Σχολείου των Τεχνών που ιδρύθηκε το 1936. Έτσι, ονομάστηκε Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Με την ίδια διαθήκη άφησε 300.000 τάλιρα για σχολεία στο Μέτσοβο και στην Αλεξάνδρεια.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε επιστολικό δελτάριο του 1900

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα