Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

ΦΩΤΟ-Το άγνωστο πρόσωπο του Πάπα Φραγκίσκου


Καθημερινά έρχονται στο φως της δημοσιότητας άγνωστες πτυχές από την προσωπική ζωή του νέου πάπα Φραγκίσκου Α στην πατρίδα του Αργεντινή.
ΦΩΤΟ-Το άγνωστο πρόσωπο του Πάπα Φραγκίσκου
Ο καρδινάλιος του Μπουένος Άιρες, Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο όπως ήταν γνωστός μέχρι τις 13 Μαρτίου 2013, γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1936. Γιος ενός εργαζόμενου στον σιδηροδρομικό σταθμό του Μπουένος Άιρες αποφάσισε να γίνει ιησουίτης ιερέας σε ηλικία 32 ετών. Στα 22 ο Μπεργκόλιο έχασε τον ένα από τους δύο πνεύμονες του εξαιτίας ασθένειας και παράτησε τις σπουδές του στη χημεία. 

Με την οικογένεια του στην Αργε
ντινή


Με συμμαθητές του στο σχολείο πρώτος από δεξιά.
Στην πρωτεύουσα της Αργεντινής κυκλοφορούν ακόμη ιστορίες για το πως ο καρδινάλιος περπατούσε ανάμεσα στους πιστούς και καθημερινά στριμωχνόταν μαζί με τους πιστούς τους στο λεωφορείο. Τις περισσότερες φορές μιλούσαν για θέματα της καθολικής εκκλησίας και άλλες φορές για απλά καθημερινά πράγματα όπως τι σχεδίαζε να μαγειρέψει στο μικρό διαμέρισμα του κοντά στην εκκλησία όπου λειτουργούσε. 

Λάτρης του φλογερού, παραδοσιακού χορού της Αργεντινής παραδέχεται ότι από νεαρή ηλικία του άρεσε να χορεύει ταγκό παρά τα προβλήματα υγείας που είχε. 
Ο χορός όμως δεν είναι η μόνη αδυναμία του. Δηλώνει οπαδός της αργεντίνικης ποδοσφαιρικής ομάδας Σαν Λορέτζο. Ο φωτογραφικός φακός τον συνέλαβε να κρατά την φανέλα και τη σημαία της αγαπημένης ομάδας του, ενώ ο ξένος Τύπος δημοσίευσε και την κάρτα διαρκείας του από το 2008. 

Τις πρώτες ημέρες στο τιμόνι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ο πάπας Φραγκίσκος εξέπληξε τους πάντες με τις απλές συνήθειες του και την ταπεινοφροσύνη του. Μάλιστα χθες το πρωί ζήτησε από έναν οδηγό να τον μεταφέρει στη Ρώμη, στο ξενοδοχείο όπου διέμενε πριν από την εκλογή του. Το ξενοδοχείο αυτό, το Domus Internationalis Paulus VI ανήκει στο Βατικανό και διατίθεται για τη διαμονή ιερέων και καρδιναλίων. Ωστόσο, ήθελε να πάρει τις αποσκευές του. Κατόπιν σταμάτησε στη ρεσεψιόν, τους χαιρέτισε όλους και αποφάσισε να πληρώσει το λογαριασμό γιατί ήθελε να δώσει το καλό παράδειγμα για το πώς οφείλουν να πράττουν οι ιερείς και οι επίσκοποι.
Ωστόσο το βιογραφικό του διαθέτει μία πολύ σημαντική «μαύρη» σελίδα, που επέστρεψε για να τον στοιχειώσει: Τη σχέση του με το σκληρό δικτατορικό καθεστώς του Χόρχε Βιντέλα της Αργεντινής. Στα 8 χρόνια του «βρόμικου πολέμου» - στη διάρκεια του υπολογίζεται 30.000 αριστεροί απήχθησαν, βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν από τη χούντα- ο ίδιος δεν πήρε ξεκάθαρη θέση κατά του καθεστώτος. 
Μάλιστα κατηγορήθηκε και κλήθηκε σε δίκη για την απαγωγή δύο ιησουιτών ιερέων από τη χούντα. Ο δημοσιογράφος Οράτιος Βερμπίσκι, κατήγγειλε ότι ο Μπεργκόλιο απέσυρε την προστασία του από τους ιερείς όταν αρνήθηκαν να υπακούσουν στις εντολές και να πάψουν να επισκέπτονται τις φτωχογειτονιές. Στη συνέχεια το πράσινο φως από τον Μπεργκόλιο οδήγησε στην απαγωγή τους. Ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά ότι είχε σχέση με το καθεστώς αλλά παραδέχεται ότι δεν πήρε ξεκάθαρη θέση εναντίον.

Πηγή: real.gr /enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα