Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Υπό παράλυση το εμπόριο στην Κύπρο



Σε χθεσινά μας ρεπορτάζ υπό τους τίτλους «Μπήκε στο ψυγείο η αγορά» (σελ. 13) και «Επιστρέψαμε στις εποχές του βερεσέ» (σελ. 16), καταγράφαμε τον αντίκτυπο της κρίσης στην αγορά. Όμως, το κλείσιμο των τραπεζών από το περασμένο Σάββατο προκαλεί νέα και μεγαλύτερα προβλήματα, ενώ είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος οριστικής παράλυσης της αγοράς, με μεγαλύτερο κύμα λουκέτων σε επιχειρήσεις. Ήδη, υπεραγορές σείονται συθέμελα μιας και εκτός από την έλλειψη ρευστότητας, προμηθευτές τους αξιώνουν πληρωμή τοις μετρητοίς για να τους εφοδιάσουν, κάτι που είναι αδύνατο. Επίσης, πρόβλημα δημιουργείται και σε πρατήρια, όπου πλέον χωρίς μετρητά δεν έχει καύσιμα, ένεκα των απαιτήσεων των προμηθευτών τους.
Πιθανά προβλήματα στην τροφοδοσία
Μιλώντας στη «Σ» και κάνοντας αρχή με τις υπεραγορές, ο Εκτελεστικός Γραμματέας του Συνδέσμου Υπεραγορών, Αντρέας Χατζηαδάμου, ανέφερε πως οι υπεραγορές προς το παρόν δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά πιθανότατα να υπάρξουν στην τροφοδοσία ένεκα του ότι προμηθευτές αυτήν τη στιγμή ζητάνε μετρητά, κάτι που απογοητεύει τον Σύνδεσμο. Ερωτηθείς για τους λόγους που επικαλούνται οι προμηθευτές, ο κ. Χατζηαδάμου είπε: «Επικαλούνται το ότι οι τράπεζες είναι κλειστές και την κρίση, όμως με την ενέργεια αυτή πιστεύουμε πως επηρεάζουν ακόμη πιο πολύ την υφιστάμενη κατάσταση στην αγορά», συμπλήρωσε.

Σε σχετικό ερώτημά μας, ο Εκτελεστικός Γραμματέας του Συνδέσμου Υπεραγορών ανέφερε πως ο κόσμος πληρώνει και με λεφτά και με κάρτες, όμως, λόγω της αβεβαιότητας και της έλλειψης ρευστού, ο κόσμος περιορίζεται στα βασικά και προσπαθεί να περιορίσει τα έξοδά του όσο μπορεί. «Αυτό, βέβαια, το πρόβλημα πλέον έχει αντίκτυπο πάνω στην αγορά, η οποία έχει υποστεί αρκετές ζημιές», σημείωσε, ενώ ερωτηθείς κατά πόσον ξεκίνησαν και σε υπεραγορές τα βερεσέ, ο κ. Χατζηαδάμου σημείωσε: «Αυτό είναι κάτι που το αποφασίζει η κάθε μια επιχείρηση από μόνη της και νομίζω πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει σε μεγάλες υπεραγορές, παρά μόνο σε μικρές ή σε μπακάλικα». 


Ν’ ανοίξουν το συντομότερον
Κληθείς να πει κατά πόσον επιβάλλεται το άνοιγμα των τραπεζών, ο κ. Χατζηαδάμου απάντησε καταφατικά. «Όσον το δυνατόν πιο σύντομα, τόσο το καλύτερο. Θα ήταν μια θετική εξέλιξη και επιβάλλεται, αλλά θα είναι δύσκολο εάν πρώτα δεν υπάρξει λύση στο υφιστάμενο πρόβλημα», κατέληξε ο κ. Χατζηαδάμου.

Τραγική κατάσταση
Μιλώντας, εξάλλου, στο InBusiness ο Διευθυντής Μάρκετινγκ των υπεραγορών ΆλφαΜέγα, Γιώργος Θεοδότου, χαρακτήρισε την κατάσταση στο λιανεμπόριο ως τραγική. «Είναι πρακτικά αδύνατον να πληρωθούν οι προμηθευτές με μετρητά και είναι αδιανόητο να παραδοθούν τόσο μεγάλα ποσά στους διανομείς των προϊόντων», σημείωσε, προσθέτοντας, ωστόσο, πως οι υπεραγορές δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα ρευστού εντός της υπεραγοράς, αφού το 70-80% των συναλλαγών τους γίνεται με κάρτες. «Αυτό, βέβαια, επηρεάζει και τα αποθέματα μετρητών που διαθέτει η υπεραγορά, με αποτέλεσμα να μη διαθέτει τα απαιτούμενα χρήματα για να πληρώσει τους προμηθευτές», συνέχισε ο κ. Θεοδότου, υπογραμμίζοντας πως είναι πολύ σημαντικό να ανοίξουν οι τράπεζες και οι Υπεραγορές ΆλφαΜέγα θα παραμείνουν σε λειτουργία.

Βερεσέ Mas…
Σε δηλώσεις του, επίσης, στο InBusiness, ο Διευθυντής του Συνδέσμου Υπεραγορών Mas, Χρίστος Ττοφή, ανέφερε πως όταν ένας συχνός πελάτης των υπεραγορών δεν έχει το απαιτούμενο ποσό, του ανοίγουν λογαριασμό βερεσέ. Το θέμα αυτό δεν είναι τόσο καυτό για τις υπεραγορές, αφού σύμφωνα με τον κ. Ττοφή το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι υπεραγορές είναι η απαίτηση των προμηθευτών να πληρωθούν με μετρητά για να παραδώσουν εμπόρευμα. «Αυξήθηκε ραγδαία η χρήση των πιστωτικών καρτών, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα μετρητά που μαζεύουν τα ταμεία. Αυτό εμποδίζει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες συλλογής μετρητών. Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο των Υπεραγορών Mas αποφάσισε την Τρίτη να απορροφήσει από τις 40 υπεραγορές του Συνδέσμου μετρητά για τα Own Label προϊόντα (που τους παρέχει ο ίδιος ο Σύνδεσμος) και να διοχετεύσει τα χρήματα αυτά στους προμηθευτές», κατέληξε ο κ. Ττοφή.


Κλείνουν πρατήρια;
Εξάλλου, σε δηλώσεις του στο SigmaLive, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων, Στέφανος Στεφάνου, επεσήμανε ότι υπάρχει o ορατός κίνδυνος, κάποια πρατήρια να βάλουν λουκέτο, αφού οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν ρευστό προκειμένου να εφοδιάζουν τις αντλίες τους με καύσιμα. Μάλιστα, προκειμένου να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της λειτουργίας τους, οι πρατηριούχοι λαμβάνουν προστατευτικά μέτρα, όπως να μην αποδέχονται ή να αποφεύγουν πληρωμές με επιταγές ή πιστωτικές κάρτες από τους πελάτες τους. «Υπάρχει μεγάλη ανησυχία στο επάγγελμα, αφού αν συνεχιστεί η κατάσταση, τότε ίσως θα πρέπει αρκετά πρατήρια να κλείσουν λόγω της μη ικανής ρευστότητάς τους να κάνουν συναλλαγές αγοραπωλησίας καυσίμων», τόνισε.

Πάντως, ο κ. Στεφάνου διαβεβαίωσε πως υπάρχουν καύσιμα στην αγορά και ότι τα 280 πρατήρια καυσίμων λειτουργούν κανονικά. Υπάρχουν αρκετά καύσιμα, είπε ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι οι πρατηριούχοι εκ των πραγμάτων είναι αναγκασμένοι να πωλούν τοις μετρητοίς και να αποφεύγουν τις πιστώσεις. Σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, πάντως, οι πρατηριούχοι προχωρούν σε κάποιες διευκολύνσεις, όπως είπε, σημειώνοντας ότι και οι εταιρείες για να προμηθεύσουν τα πρατήρια θα πρέπει να προπληρωθούν και με τη σειρά τους δεν δέχονται επιταγές. «Συνεπώς», συνέχισε, «και οι πρατηριούχοι για να συγκεντρώνουν τα απαιτούμενα χρήματα θα πρέπει να εργαστούν με μετρητά. Η προσπάθεια», είπε, «είναι να μειωθούν στο ελάχιστον οι πιστώσεις, για να μπορούν και οι πρατηριούχοι να διασφαλίσουν τη συνέχεια της λειτουργίας των πρατηρίων. Όλοι», κατέληξε, «θα πρέπει την περίοδο αυτή να είναι συγκαταβατικοί και προσεκτικοί, μέχρι να επαναλειτουργήσουν οι τράπεζες».
Δεν κόβει το ρεύμα…
Στο μεταξύ, ένεκα των συνεχών εξελίξεων, η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου με χθεσινή ανακοίνωσή της διευκρινίζει ότι από χθες δόθηκαν οδηγίες σε όλα τα εμπλεκόμενα συνεργεία του Οργανισμού όπως αναστείλουν μέχρι νεωτέρας ειδοποιήσεως το πρόγραμμα διακοπής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για μη πληρωμή, λόγω της έκρυθμης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τις τράπεζες. «Ορισμένες αποκοπές που έγιναν το τελευταίο διήμερο δεν αφορούσαν διακοπή για μη πληρωμή αλλά διακοπή παράνομης και αυθαίρετης σύνδεσης στο δίκτυο της Αρχής, η οποία συνιστά ποινικό αδίκημα και για την οποία βέβαια δεν γίνεται η σχετική καταγραφή ενέργειας. Η ΑΗΚ, ανταποκρινόμενη στις εκκλήσεις του κοινού, το οποίο δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς ρεύματός του, λόγω έλλειψης ρευστότητας, αποφάσισε όπως δώσει περιθώρια στους καταναλωτές, μέχρι να περάσει η κρίση που διανύει ο τόπος», σημειώνει η Αρχή.

Χρήματα… express για εξωτερικό
ΛΟΓΩ των δυσκολιών για εμβάσματα χρημάτων σε λογαριασμούς του εξωτερικού, οι πολίτες μπορούν να αποστείλουν απευθείας χρήματα μέσω των ταχυδρομείων. Όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, η Υπηρεσία Μεταφοράς Xρημάτων «MoneyGram» για άμεση αποστολή/παραλαβή χρημάτων σε/από φοιτητές, συγγενικά πρόσωπα ή άλλους στο/από το εξωτερικό, λειτουργεί κανονικά. Η Υπηρεσία, σημειώνεται, προσφέρεται για αποστολή ή παραλαβή χρημάτων από φυσικό σε φυσικό πρόσωπο και παρέχεται σύμφωνα με τους κανονισμούς της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου από όλα τα Ταχυδρομικά Γραφεία. Μιλώντας, εξάλλου, στο SigmaLive o Διευθυντής του Τμήματος Ταχυδρομείων, Ανδρέας Γρηγορίου, ανέφερε πως η διαδικασία μεταφοράς παίρνει περίπου 15 λεπτά.

ΠΗΓΗ:sigmalive.com

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα