ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ: ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ...


Ρεπορτάζ : Θάνος Πασχάλης
(από την Ελευθεροτυπία)
Ένας στους δύο καθηγητές μέσης εκπαίδευσης παρέχει μειωμένο διδακτικό έργο στο σχολείο που διδάσκει παρότι είναι υποχρεωμένος να εφαρμόζει στο ακέραιο το πλήρες διδακτικό εβδομαδιαίο ωράριο που του αναλογεί και το οποίο κυμαίνεται με βάση τα χρόνια προϋπηρεσίας σε 16 έως 21 ώρες την εβδομάδα εκτός ειδικών περιπτώσεων όπως μητέρες για τα δύο πρώτα χρόνια του παιδιού, διευθυντές, υποδιευθυντές κ.λπ.

Τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία που σοκάρουν παρατίθενται σε πόρισμα- σοκ των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης οι οποίοι διενήργησαν δειγματοληπτικό έλεγχο σε τέσσερα Γυμνάσια και Λύκεια στην Ανατολική Αττική ( Βάρη -  Βούλα – Βουλιαγμένη) και αφορούσαν τις εκπαιδευτικές περιόδους από το 2008 έως το 2012. Με βάση τα αποτελέσματα του ελέγχου οι Επιθεωρητές ζητούν να διωχθούν πειθαρχικά για ατελή εκπλήρωση των υπαλληλικών τους καθηκόντων ο Διευθυντής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής, ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, η Προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, πέντε εκπαιδευτικοί  μέλη του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής και οκτώ διευθυντές/-τριες αντίστοιχων Γυμνασίων και Λυκείων Βάρης, Βούλας και Βουλιαγμένης. Σύνολο δεκαέξι εκπαιδευτικοί διαφόρων βαθμίδων.
Τα σχολεία που ερευνήθηκαν - στο κατά πόσο εφαρμοζόταν για τους εκπαιδευτικούς το υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας, οι εγκύκλιοι για τα τμήματα μαθητών που πρέπει να συστήνονται και να λειτουργούν ανά τάξη (το κάθε τμήμα θα πρέπει να έχει ως ανώτερο αριθμό μαθητών τους 30) και ο προσδιορισμός κενών θέσεων σε προσωπικό – ήταν το 1ο και 2ο Γυμνάσιο Βούλας, το 1ο και 2ο Γενικό Λύκειο Βούλας, το 1ο και 2ο Γυμνάσιο Βάρης, το Γενικό Λύκειο Βάρης , το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) και 4ο Σχολικό Εργαστηριακό Κέντρο (ΣΕΚ) Βάρης, το Γυμνάσιο Βουλιαγμένης και το Γενικό Λύκειο Βουλιαγμένης.

ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ...
Το διδακτικό ωράριο για κάθε εκπαιδευτικό είναι υποχρεωτικό αλλά παρόλα αυτά οι μισοί από τους 300 περίπου εκπαιδευτικούς ανά σχολική χρονιά στα 11 ερευνηθέντα σχολεία της Βάρης, Βουλιαγμένης και της Βούλας δεν το εφάρμοζαν. Μάλιστα είχαν λάβει την έγκριση να απέχουν συστηματικά από τις σχολικές αίθουσες από το Υπηρεσιακό συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής το οποίο – όπως καταγγέλλεται από τους επιθεωρητές – αποφάσιζε παρανόμως και αναρμοδίως. Ειδικότερα 167 εκπαιδευτικοί (ποσοστό 55%) σε σύνολο 304 έκαναν μειωμένο ωράριο στα 11 παραπάνω σχολεία τη σχολική χρονιά 2008–2009, 205 (ποσοστό 65%) σε σύνολο 313 το 2009-2010, 175 (ποσοστό 48%) σε σύνολο 365 το 2010-2011, και 142 (ποσοστό 44%) σε σύνολο 322 το 2011-2012. Όπως μάλιστα αναφέρεται στο πόρισμα ιδιαίτερα κοπανατζήδες από τις σχολικές αίθουσες ήταν κυρίως εκπαιδευτικοί με ειδικότητες όπως φιλόλογοι, μαθηματικοί, γαλλικών, αγγλικών, φυσικής αγωγής και πληροφορικής. Ιδιαίτερη επισήμανση γίνεται στο πόρισμα για super κοπανατζήδες καθηγητές που έφθαναν να διδάσκουν 2 έως 6 ώρες την εβδομάδα ενώ εντοπίστηκαν και δύο περιπτώσεις με μηδενικό διδακτικό ωράριο.
Πώς όμως καλύπτονταν οι εκπαιδευτικοί που εκαναν μειωμένο διδακτικό ωράριο? Τους ανατίθεντο- ώστε να καλύπτουν τα κενά- καθήκοντα γραμματειακής υποστήριξης παρότι η τελευταία επιτρέπεται να ενταχθεί μόνο στα εξωδιδακτικά καθήκοντα των εκπαιδευτικών και πάντα εντός του εργασιακού τους ωραρίου (30 ώρες εβδομαδιαίως)  επισημαίνουν οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης. Με τον τρόπο αυτό καλύπτονταν από τη μια για τα μειωμένα διδακτικά τους ωράρια ενω  από την άλλη δεν υποχρεωνόταν να μεταβούν σε άλλα σχολεία του δήμου για να διδάξουν ωστε  να συμπληρώσουν το εβδομαδιαίο διδακτικό ωράριο.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣΑΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΜΗΜΑΤΑ.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο πόρισμα των Επιθεωρητών στο κατά σύστημα "στήσιμο " επιπλέον τμημάτων ανα τάξη  – μη εφαρμόζοντας εγκυκλίους και εντολές –  παρότι ορίζεται σαφέστατα ότι ο αριθμός μαθητών ανά τμήμα σε κάθε τμήμα ή τμήμα τάξης Γυμνασίων και ενιαίων Λυκείων δεν μπορεί να υπερβαίνουν τους 30. Μόνο τάξεις με μαθητές περισσότερους από τριάντα διαιρούνται σε τμήματα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε 8 από τα 11 σχολεία της περιοχής είχαν συσταθεί παρανόμως( από το 2008-2012) επιπλέον 13 τμήματα Γενικής Παιδείας και 43 Κατεύθυνσης, προκαλώντας  αυξημένες ανάγκες σε επιπρόσθετες διδακτικές ώρες και άρα υποχρέωση  στην πολιτεία για νέες προσλήψεις σε μόνιμους, αναπληρωτές ή ωρομίσθιους καθηγητές. Από την άλλη με τα επιπλέον τμήματα πετύχαιναν να ορίζονται σε ορισμένα σχολεία και θέσεις υποδιευθυντών. Απόρροια όλων αυτών ήταν να απαιτηθούν επιπρόσθετες  ώρες διδασκαλίας που έφθαναν μόνο για το 1ο και 2ο Γενικό Λύκειο Βούλας και τα Λύκεια Βάρης και Βουλιαγμένης τις 460 ώρες την εβδομάδα.

ΒΑΡΙΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ..
Ιδιαίτερες ευθύνες για τα όσα συνέβαιναν στα 11 "ελεγχόμενα" σχολεία  αποδίδονται από τους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής και στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής καθώς αποδέχθηκαν σιωπηρά την επιπλέον δημιουργία τμημάτων γενικής παιδείας, κατευθύνσεων, μαθημάτων επιλογής και ξένων γλωσσών παρότι δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις με βάση τον αριθμό του  μαθητικού τους  δυναμικού. Επίσης όπως υπογραμμίζεται στο πόρισμα δεν μερίμνησαν ώστε οι εκπαιδευτικοί που δεν συμπλήρωναν το υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας, επικαλούμενοι οικογενειακούς ή λόγους υγείας, να διατίθενται σε άλλες σχολικές μονάδες για τη συμπλήρωση του υποχρεωτικού ωραρίου τους.Αν αυτού ενέκριναν την κάλυψη των "απουσιών" τους  απο τις σχολικές τάξεις με δήθεν γραμματειακή ενασχόληση..

ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΣΕ ΒΑΡΗ, ΒΟΥΛΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ
ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ
ΣΥΝΟΛΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΑΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΣΥΝΟΛΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΑΝ ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ
ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ
2008-09
304
164
55%
2009-10
313
205
65%
2010-11
365
175
48%
2011-12
322
142
44%


ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ (2008-2012)
1Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ,
ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΑΡΗΣ,
1Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΑΡΗΣ,
4Ο ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΡΗΣ
13 ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
1Ο, 2Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ,
ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΑΡΗΣ,
ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
43 ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα