ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

ΘΗΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ ΕΥΡΩ


 ΠΡΟΒΛΕΨΗ "ON LINE" : "Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΟ 2014 ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ"
Η απόψή μου είναι ότι η Κύπρος δεν έχει να κερδίσει τίποτα από την παραμονή της στην ευρωζώνη και θα οδηγηθεί στην έξοδο από αυτήν.
Η Κύπρος είναι μια ανοιχτή οικονομία με δύο κύριες εξαγωγικές δραστηριότητες, την τραπεζική και την τουριστική.Η τραπεζική δραστηριότητα ουσιαστικά "τερματίζεται" μετά την απόφαση του eurogroup. Ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου αντιπροσωπεύει το 40% του ΑΕΠ .

Ερώτημα παραμένει, εάν η τράπεζα Κύπρου θα συνεχίσει την λειτουργία της ή θα έχει την "τύχη" της Λαϊκής.
Αυτό θα  έχει άμεσες επιπτώσεις στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χρηματοοικονομικό τομέα και είναι πολλές στην Κύπρο ( δικηγόροι, ελεγκτικές εταιρείες κλπ).Οι προβλέψεις για την ύφεση στην Κύπρο μιλάνε για 20% άμεσα και μέσα σ'ένα χρόνο για 50%.
Από την άλλη , η έξοδος από το ευρώ, θα δημιουργούσε μία υποτίμηση της τάξης του 50% στην κυπριακή λίρα, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των καταθέσεων να χαθεί(Όμως οι καταθέσεις έχουν ήδη χαθεί , αφού τα ποσά πάνω από τις 100.000 ευρώ έχουν δεσμευτεί στην Λαϊκή Τράπεζα μέχρι την εκκαθάρισή της και στην Τράπεζα Κύπρου θα υποστούν ¨κούρεμα" έως και 50%). 
Ακόμη , υπάρχει η απειλή της Τρόικα για νέα επώδυνα δημοσιονομικά μέτρα τα οποία θα βαθύνουν ακόμη περισσότερο την ύφεση.
Βλέπουμε , λοιπόν ότι το δίλημμα "ευρώ ή κυπριακή λίρα" στην ουσία δεν υπάρχει αφού η φτωχοποίηση  της Κύπρου είναι γεγονός. 


Ωστόσο , αν η Κύπρος επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα , θα πετύχει :

  • την άσκηση νομισματικής πολιτικής από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και όχι από την ΕΚΤ(Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).
  • την ανασυγκρότηση του διαλυμένου Τραπεζικού της Τομέα με διοχέτευση ρευστότητας από την Κεντρική της Τράπεζα.
  • Την ενίσχυση του τουριστικού κλάδου λόγω του νέου υποτιμημένου νομίσματος της Κύπρου.Το νησί θα αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων τουριστικών προορισμών.
  • Την απαλλαγή της από τις "διαταγές" της Τρόϊκα και την απειλή μεγάλο μέρος των εσόδων της από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου να κατευθύνεται στην αποπληρωμή του δανείου των 10 δις ευρώ.
Το μόνο μειονέκτημα στην περίπτωση εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη είναι η απειλή της Τουρκίας .

Συμπέρασμα : Η Ευρωζώνη αποτελείται από διαφορετικές Οικονομίες.Η Γερμανία είναι βιομηχανική χώρα , η Ελλάδα είναι χώρα που στηρίζεται στον τουρισμό  στη ναυτιλία και στη γεωργία , η Κύπρος στηρίζεται στον Τραπεζικό τομέα και τον Τουρισμό , κλπ. Ηγέτιδα χώρα είναι η Γερμανία και οι αποφάσεις της ψηφίζονται από τις υπόλοιπες χώρες χωρίς καμμιά αντίρρηση.Οι λεγόμενες προβληματικές χώρες του Νότου (ΕΛΛΑΔΑ , ΙΤΑΛΙΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ ,ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ,ΚΥΠΡΟΣ...), καλούνται να πληρώσουν τη ¨νύφη¨.

Ως εκ τούτου, 

  • καταργείται η θεωρία του Άνταμ Σμιθ περί ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, σύμφωνα με την οποία κάθε χώρα επικεντρώνεται σε έναν τομέα, όπου υπερέχει.
  • καταργείται η άσκηση νομισματικής πολιτικής , αφού αυτή ουσιαστικά ασκείται από την Γερμανία μέσω του ελέγχου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
  • καταργείται η άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής,αφού κατάφερε η Γερμανία να στείλει σε πολλές  χώρες της ευρωζώνης από μία "Τρόϊκα" η οποία επεμβαίνει στους προϋπολογισμούς των κρατών (για παράδειγμα η Ελλάδα θέλει να μειώσει τον ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% και δεν μας το επιτρέπει η Τρόϊκα. Η διπλανή μας χώρα , Τουρκία , έχει ΦΠΑ 6%.Πως θα ανταγωνιστούμε την Τουρκία στον τουριστικό τομέα με "σκληρό" ευρώ και ΦΠΑ 23% ;).

Η λύση λοιπόν είναι μία όχι μόνο για την Κύπρο , αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες του Νότου.Έξοδος από το Ευρώ ή υιοθέτηση ευρώ του Νότου δηλαδή , έξοδο της Γερμανίας !

YΓ προς την Ελληνική και Ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία που φαίνεται ξέχασαν ότι:
Η Κύπρος είναι Ανεξάρτητη κι Ενιαία Κυπριακή Δημοκρατία , έχει δε αναγνωρισθεί επίσημα από όλα τα κράτη του κόσμου, τον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.).

 Με τις 2 γκαγκστερικές-εγκληματικές στρατιωτικές επιδρομές της Τουρκίας στην Ανεξάρτητη κι Ενιαία Κυπριακή Δημοκρατία στις 20/7/1974 και στις 14/8/1974 , η Τουρκία "κατέχει"  το 38% του κυπριακού εδάφους, εδώ και 39 έτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα