Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Ο Στέλιος Σταυρίδης νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ


Ο μηχανικός-οικονομολόγος κ. Στέλιος Σταυρίδης, μέχρι σήμερα Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, αντικαθιστά τον κ. Τάκη Αθανασόπουλο στην προεδρία του ΤΑΙΠΕΔ, αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών. Πριν τον διορισμό του θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία για τη διατύπωση γνώμης από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. 

Ο κ. Αντώνης Βαρθολομαίος, οικονομολόγος, μέχρι σήμερα μέλος του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, προτείνεται στη γενική συνέλευση των μετόχων από τον βασικό μέτοχο, για Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ. 


Στη θέση του, ως μέλος του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, ορίζεται ο κ. Γιώργος Κουτσουδάκης, οικονομολόγος, μέλος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ. 

Ο νέος επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ θα καθίσει κυριολεκτικά σε «ηλεκτρική καρέκλα» 
Από χθες κυκλοφορούσαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση συναντά δυσκολίες στην εύρεση αντικαταστάτη του κ. Αθανασόπουλου ο οποίος παραιτήθηκε  μετά την άσκηση ποινικής δίωξης για την υπόθεση μονάδας της ΔΕΗ στο Αλιβέρι. 

Παρά την κινητοποίηση των τελευταίων μηνών, ο στόχος επίτευξης εσόδων ύψους 2,6 δισ. ευρώ για το 2013 κρέμεται από μια κλωστή. Μάλιστα, οι δύο διαγωνισμοί που μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, η πώληση των ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ και του 33% του ΟΠΑΠ βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην πλέον κρίσιμη φάση. 

Στην περίπτωση όπου υπάρξει αστοχία σε έναν από τους δύο διαγωνισμούς, η κυβέρνηση θα πρέπει να αποχαιρετήσει τον φετινό στόχο εσόδων και οι φορολογούμενοι να ετοιμάζονται για μέτρα, όπως προβλέπει το μνημόνιο. 

Στις δύο πρώτες εβδομάδες του Απριλίου προγραμματίζεται η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για τη ΔΕΠΑ και τον ΟΠΑΠ, οπότε και θα πάρουμε μια πρώτη γεύση. Η ολοκλήρωση των διαγωνισμών και η είσπραξη του ποσού όμως θα απαιτήσουν πολλούς μήνες και θα είναι μία από τις προτεραιότητες του νέου προέδρου. 

Οι συνεχείς παρατάσεις σε αρκετούς μικρότερους, αλλά όχι ασήμαντους, διαγωνισμούς, όπως και οι καθυστερήσεις στην παράδοση των σχεδίων αξιοποίησης μεγάλων περιουσιακών στοιχείων από τους συμβούλους ήταν δύο από τα προβλήματα που πλήρωσε ο Τ. Αθανασόπουλος. 

Τελευταίο παράδειγμα, όπως είχε επισημάνει προ ημερών το Euro2day, ήταν η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του περίφημου Σχεδίου Ποσειδών για την αξιοποίηση των ελληνικών λιμανιών. Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ είχε αναγκαστεί να βγάλει μια πρόχειρη, γενικόλογη, ανακοίνωση με εντολή του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, όταν ο τελευταίος πληροφορήθηκε πως θα απαιτηθεί ένας ακόμα μήνας, ενώ είχε συμφωνηθεί να παραδοθεί στα τέλη Φεβρουαρίου. 

Αντίστοιχα προβλήματα υπήρξαν και με τη ΛΑΡΚΟ, στη διοίκηση της οποίας ο κ. Αθανασόπουλος είχε τοποθετήσει ανθρώπους της δικής του εμπιστοσύνης. Μετά την πρόσφατη παρέμβαση της Κομισιόν (έρευνα για κρατικές ενισχύσεις) η υπόθεση ΛΑΡΚΟ οδεύει προς τις ελληνικές καλένδες. Υποτίθεται πως ο διαγωνισμός θα ξεκινούσε εντός του πρώτου τριμήνου. 

Η ίδια εικόνα παρατηρείται και σε άλλα μέτωπα, όπως στη διαδικασία πώλησης των προβληματικών κρατικών αμυντικών βιομηχανιών (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ), στις παραχωρήσεις ακινήτων κ.ά. 

Στην ουσία, με τις ανατροπές σε ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ κ.λπ., οι μισοί από τους οκτώ διαγωνισμούς που προγραμμάτιζε το ΤΑΙΠΕΔ για το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου μετατέθηκαν για το δεύτερο τρίμηνο. 

Για να τηρηθεί το ανανεωμένο πρόγραμμα, στο ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να προκηρύσσουν έναν διαγωνισμό την εβδομάδα μέχρι το τέλος Ιουνίου, εκτός και αν ακολουθήσουν την πεπατημένη και μεταφέρουν τις προκηρύξεις ακόμα πιο πίσω. Η διοίκηση του ταμείου έλεγε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας πως μέσα στον Μάρτιο θα ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί για την παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, για την πολυετή μίσθωση ομάδας από μαρίνες (Άλιμος κ.λπ.), για την παραχώρηση των 22 περιφερειακών αεροδρομίων και για την εκμετάλλευση κάποιων παραθαλάσσιων ακινήτων. 

Ο νέος πρόεδρος θα βρει ένα χρονοδιάγραμμα με έντεκα διαγωνισμούς (σχεδόν έναν την εβδομάδα) για το προσεχές τρίμηνο. Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση, θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΛΘ, ΟΛΠ, τα δέκα μεγάλα περιφερειακά λιμάνια, ΛΑΡΚΟ, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), Ελληνικά Ταχυδρομεία και Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ). 


Ποιος είναι ο Στέλιος Σταυρίδης 

Ο κ. Σταυρίδης, μέχρι πρότινος πρόεδρος και CEO της ΕΥΔΑΠ, είναι διπλωματούχος Μηχανολόγος του Πολυτεχνείου Ζυρίχης με μεταπτυχιακές σπουδές σε Business Administration και Οικονομικά. Μιλάει άπταιστα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και καλά Ιταλικά και Ισπανικά. 

Έχει μακρά και πετυχημένη πορεία επαγγελματία manager, σε κορυφαίες διοικητικές θέσεις σε πολύ μεγάλες ελληνικές βιομηχανίες, όπως ο Όμιλος Lavipharm, η Κλωστοϋφαντουργία Αιγαίον, τα Τσιμέντα Ηρακλής-Lafarge, τα Ελληνικά Πετρέλαια και τα Ελληνικά Διυλιστήρια Ασπροπύργου. 

Είναι επίσης ιδιοκτήτης και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ideales. Εκτός των άλλων, η πλούσια καριέρα του περιλαμβάνει εκτενή διεθνή δραστηριότητα σε πολλές χώρες, αλλά και έντονη δραστηριοποίηση σε Ενώσεις, Επιμελητήρια και Συνδέσμους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα