ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Αναχρηματοδότηση δανείων 1,1 δισ. ευρώ εξασφαλίζει η ΔΕΗ

ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΔΑΝΕΙΟ


Την αναχρηματοδότηση δανείων ύψους 1,1 δισ. ευρώ φαίνεται να εξασφαλίζει η ΔΕΗ την ύστατη στιγμή πριν από την κατάρρευση, αφού έκλεισε τη χρήση 2012 με αρνητική καθαρή θέση και ορατή την αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεών της, όπως παραδέχεται η διοίκηση της εταιρείας στην Ετήσια Οικονομική Εκθεση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «ενδέχεται να μην είναι σε θέση να αποπληρώσει μέρος των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών της, αν δεν αναχρηματοδοτηθεί».
Σύμφωνα με την έκθεση οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του ομίλου και της μητρικής εταιρείας υπερβαίνουν το σύνολο του βραχυπρόθεσμου ενεργητικού κατά 838,708 εκατ. ευρώ και 791,198 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ έχει εγκρίνει τους βασικούς όρους του ομολογιακού κοινοπρακτικού δανείου 1,1 δισ. ευρώ από τις τράπεζες με τις οποίες συνεργάζεται, για την κάλυψη δανείων που λήγουν από τον Μάιο του 2013 έως τον Φεβρουάριο του 2014. Η αναχρηματοδότηση αφορά ουσιαστικά δάνειο-γέφυρα που λήγει στις 4 Απριλίου 2014.
Η ΔΕΗ έχει δεχθεί επιστολή προθέσεων από τις τράπεζες, οι οποίες καλύπτουν το 100% του κοινοπρακτικού δανείου, στην οποία περιγράφονται οι βασικοί όροι αναχρηματοδότησης και απομένει η έγκριση από τα αρμόδια όργανα των εμπλεκόμενων τραπεζών.
Επίσης, η μητρική εταιρεία και οι τράπεζες έχουν καταρχήν συμφωνήσει στην υπογραφή Μνημονίου Αμοιβαίας Συνεννόησης (MOU), το οποίο έχει εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ.
Το Μνημόνιο αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η ΔΕΗ και οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει νέο γύρο διαπραγματεύσεων για τη σύναψη έως το τέλος του 2013 μίας σύμβασης οριστικής αναχρηματοδότησης μέσω μακροπρόθεσμου κοινοπρακτικού δανείου.
Στόχος είναι το νέο δάνειο να αναχρηματοδοτήσει το δάνειο-γέφυρα και άλλα χρέη προς τράπεζες, που δεν συμμετείχαν στο σχήμα που εξετάζεται σήμερα και τα οποία λήγουν από τα τέλη του 2013 και μετά.
Ας σημειωθεί ότι το 2012, η εταιρεία είχε εξασφαλίσει δάνεια 575 εκατ. ευρώ για την κάλυψη βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων. Τα δάνεια αυτά λήγουν στις 30 Ιουνίου 2013.
Το σπιράλ του χρέους της ΔΕΗ πήρε απειλητικές διαστάσεις εξ αιτίας των απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος που υπολογίζονται στο 1,3 δισ. ευρώ σε συνδυασμό με την εκτόξευση των δαπανών της επιχείρησης, εξ αιτίας των αγορών ενέργειας από τρίτους, των στρεβλώσεων στην αγορά ηλεκτρισμού ακόμα και από το «φέσι» των ιδιωτικών εταιρειών εμπορίας ρεύματος, που έκλεισαν το 2012, με χρέη προς τον όμιλο της ΔΕΗ που ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ.
Η έλλειψη ρευστότητας της επιχείρησης έχει προκαλέσει ντόμινο χρεών στην αγορά ηλεκτρισμού, καθώς η ΔΕΗ συμψηφίζει με τις θυγατρικές, ΑΔΜΗΕ (διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού) και ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρισμού) οφειλές με ποσά προς είσπραξη, με αποτέλεσμα οι δύο φορείς να μην πληρώνουν εγκαίρως τις ιδιωτικές εταιρείες και εκείνες με τη σειρά τους να χρωστούν στη ΔΕΠΑ. Ο ΛΑΓΗΕ έχει και το πρόσθετο άνοιγμα από τα ποσά που πρέπει να καταβάλει στους παραγωγούς της πράσινης ενέργειας, τα οποία υπερβαίνουν κατά πολύ τα έσοδά τους από τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ.
ΠΗΓΗ :Μανταλένα Πίου/imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα