Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

ΟΔΟΣ ΜΥΛΛΕΡΟΥ


Χωρίς τη λευτεριά τι θα ήσουν εσύ Ελλάδα;
χωρίς εσένα Ελλάδα τι θα ήταν ο κόσμος;

ελάτε εσείς λαοί από όλες τις χώρες

δείτε τα στήθια που σας θήλασαν

με το πρώτο, καθαρό γάλα της σοφίας
πρέπει να τα κατασπαράξουν οι βάρβαροι;
ελάτε εσείς λαοί όλων των χωρών
ελάτε και βοηθήστε
να την κάνετε λεύτερη
αυτή που σας έχει κάνει όλους λεύτερους
χωρίς τη λευτεριά τι θα ήσουν Ελλάδα;
χωρίς εσένα Ελλάδα τι θα ήταν ο κόσμος;


Απόσπασμα από το ποίημα «Η Ελλάς και ο κόσμος» (1824)


Ένας από τους μεγαλύτερους Γερμανούς φιλέλληνες, ήταν ο ρομαντικός φιλελεύθερος ποιητής και τέκτονας Γουλιέλμος (Βίλχελμ) Μύλλερ (1794-1827), «ο Έλλην Μύλλερ» όπως απεκλήθη.
Από μικρός έδειξε τη φιλελεύθερη φύση του και το ορμητικό ενδιαφέρον του για την ποίηση. Κατά την ενήλικη ζωή του ασχολήθηκε με τη γερμανική φιλολογία, την ποίηση και τα ιδεώδη της εποχής, του Γερμανικού Εθνισμού με γενικότερη απήχηση στα πολιτιστικά δρώμενα. Με αφορμή τη διατριβή του στο Πανεπιστήμιο γνωρίζοντας τον Ελληνισμό της Βιέννης είχε την ευκαιρία να μάθει για τα δεινοπαθήματα των Ελλήνων και να συνειδητοποιήσει τον τυραννισμένο τους αγώνα, καθώς και την προετοιμασία τους για την ελευθερία.

Όταν στην Ελλάδα εξερράγη η επανάσταση, είχε μεγάλη απήχηση στη Γερμανία γιατί εκείνη την περίοδο τα βασικά ρεύματα που επικρατούσαν ήταν ο νεοουμανισμός, ο ρομαντισμός και ο λιμπεραλισμός.  Mέσα στη σκέψη και στη καρδιά του ποιητή υπήρχαν έντονα τα αισθήματα φιλοπατρίας προς τους Έλληνες και τάχθηκε υπέρ του αγώνος τους. Έμαθε Ελληνικά, τα οποία και δίδαξε αργότερα στην πατρίδα του. Έχοντας πάντα κατά νου το φαντασιακό ιδεώδες της Ελληνικής αρχαιότητας, εξέδωσε το Δεκέμβριο του 1821 τα πρώτα δέκα ποιήματα για τους πολύπαθους αγωνιστές με τίτλο «Ελληνικά Άσματα». Επηρεαζόμενος από τους λογίους της εποχής εκείνης και έχοντας κατά νου τις φιλότιμες προσπάθειες του Ελληνισμού, απέχει από τα γενικά συμφέροντα της εποχής  που δείχνει τις Μεγάλες Δυνάμεις να ενδιαφέρονται για την γενικότερη ισορροπία στα Βαλκάνια, το 1823 εκδίδει νέα σειρά ποιημάτων, τρία νέα τεύχη που είναι «Τα νέα άσματα των Ελλήνων». Το πρώτο τεύχος περιέχει επτά άσματα, το δεύτερο οκτώ και το τρίτο επτά. Σ΄ αυτά περιγράφεται ο εμπαιγμός της Ελλάδας από τους Τούρκους, υπαινισσόμενος την φιλοτουρκική Ευρωπαϊκή πολιτική και κάνει έκκληση για βοήθεια προς τους Έλληνες. Το 1824 εκδίδει άλλη μια συλλογή με επτά ποιήματα υπό τον τίτλο «Τα νεότατα άσματα των Ελλήνων». Το πιο ωραίο ποίημα είναι  «Η Ελλάς και ο κόσμος»  όπου συνδέει την ελευθερία με την Ελλάδα και τον κόσμο. Γνωστό ποίημα του είναι και το «Μεσολόγγι» του 1826, ενώ επίσης γνωστό είναι «Ο μικρός Υδραίος». Παράλληλα στηλίτευσε τους βασιλείς της Ιερής Συμμαχίας και κατήγγειλε τον άρπαγα των Μαρμάρων του Παρθενώνα λόρδο Έλγιν. Επίσης μετέφρασε στα γερμανικά και τα Δημοτικά μας τραγούδια.

Ο συμπατριώτης του Σούμπερτ μελοποίησε τα «Η Φλαμουριά» και η «Πεζοπορία του μυλωνά» τα οποία τραγουδιούνται και διδάσκονται ακόμη και σήμερα στα σχολεία.
Ο Μύλλερ πέθανε τριάντα τριών ετών, λίγο πριν τη ναυμαχία του Ναυαρίνου, κι έτσι δεν κατάφερε να  δει την απελευθέρωση της Ελλάδος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα