Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Τα νησιά Φόκλαντ "κλαίνε" για τη Θάτσερ

 
Ο πρόεδρος του τοπικού Κοινοβουλίου των Νήσων Φόκλαντ δήλωσε σήμερα πως ο θάνατος της Μάργκαρετ Θάτσερ σηματοδοτεί μία ημέρα πένθους για τους κατοίκους τους, οι οποίοι έβλεπαν πάντοτε στο πρόσωπο της πρώην πρωθυπουργού τον απελευθερωτή της υπερπόντιας αυτής βρετανικής αποικίας μετά την απόβαση και κατάληψή τους από τις δυνάμεις της Αργεντινής, το 1982.
Ένας άλλος κάτοικος την χαιρέτισε ως «τον δικό τους Ουίνστον Τσόρτσιλ». «Για μένα ήταν ό,τι ο Ουίνστον Τσόρτσιλ υπήρξε για τη Βρετανία το 1940. Ήταν το κατάλληλο πρόσωπο στην κατάλληλη θέση, τη σωστή στιγμή και έπραξε το σωστό», δήλωσε ο 60χρονος Τομ Μίλερ, ιδιοκτήτης καταστήματος που πωλεί πατριωτικά ενθυμήματα και δώρα και δηλώνει πως θυμάται έντονα τις μέρες του 1982.
«Δεν χωρεί την παραμικρή αμφιβολία πως η Θάτσερ έτρεφε θερμά αισθήματα για της Νήσους μας, ηγήθηκε μίας δύσκολης επιχείρησης για την ανακατάληψή τους και ήταν ιδιαίτερα ευτυχής που αποκατέστησε την ελευθερία των κατοίκων των Νήσων Φόκλαντ, τα οποία βρίσκονταν για πάντα στην καρδιά της», υπογράμμισε ο Μάικ Σάμερς, πρόεδρος του οκταμελούς Κοινοβουλίου των Νήσων.
«Είναι ένα πολύ αγαπητό πρόσωπο στα Φόκλαντ διότι ηγήθηκε της επιστροφής μας στην ελευθερία το 1982 και τούτη είναι μία ημέρα μεγάλης θλίψης για τους Νησιώτες».
Οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες σε όλην την περιοχή των Νήσων αφότου ανακοινώθηκε ο θάνατος της «Σιδηράς Κυρίας», σήμερα το πρωΐ, και ο Σάμερς δήλωσε πως θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση προς τιμήν της, αλλά δεν ήταν σε θέση να πληροφορήσει για την ακριβή ημερομηνία.
Ο Σάμερς, που είχε συναντηθεί με τη Θάτσερ πολλές φορές, υπογράμμισε πως η θανούσα «ήταν μία πολύ δυναμική γυναίκα και πολύ θεληματική πολιτικός, πολύ καθαρή και εξόχως αποφασιστική».
 


 
Οι Νήσοι Φώκλαντ, (Αγγλικά:Falkland islands) (που ονομάζονται και Μαλβίνας από τους Αργεντινούς) είναι μια συστάδα νήσων περίπου 280 μίλια ανατολικά από το στενό του Μαγγελάνου στον Ατλαντικό, μεταξύ 51° 15΄ και 53° νοτίου πλάτους και 57° 40΄ και 62° δυτικού μήκους με έκταση 12.173 km² και πληθυσμό (κατατάσσεται 230η) 3.140 κατοίκους σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2008.[1] Πρωτεύουσα είναι το Στάνλεϋ ή Πορτ Στάνλεϋ (Port Stanley) που βρίσκεται στην Ανατολική Φώκλαντ και είναι η μοναδική πόλη των νήσων.
Η συστάδα αυτή που την αποτελούν η Ανατολική Φώκλαντ (6.682 km²), η Δυτική Φώκλαντ (5.278 km²) και 100 πλέον νησίδες είναι σήμερα Βρετανικό Υπερπόντιο Έδαφος,[2] ενώ η κυριαρχία της αμφισβητείται από την Αργεντινή.
 
Είναι ιδιαίτερα γνωστά νησιά, γιατί στις 2 Απριλίου 1982 η Αργεντινή προσπάθησε αιφνίδια να τα καταλάβει, συναντώντας τη σθεναρή αντίσταση της Βρετανίας, με αποτέλεσμα την απόσυρση των δυνάμεων της Αργεντινής. Το επεισόδιο που κράτησε δυο μήνες, με πολεμικές επιχειρήσεις αναφέρεται ως Πόλεμος των Φώκλαντ.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα