Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Δεν θέλει κρατικές τράπεζες η τρόικα

Ζήτησε νέο στρατηγικό σχεδιασμό για το πιστωτικό σύστημα έως τα μέσα του καλοκαιριού

Μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού η κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σε συνεργασία με την τρόικα θα πρέπει να αποφασίσουν για τη συνολική στρατηγική του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αναφέρει το τελικό κείμενο του Μνημονίου. Στη συμφωνία απαλείφθηκε η ευθεία αναφορά για πώληση της Εθνικής και της Eurobank έως τον Σεπτέμβριο, εάν ανακεφαλαιοποιηθούν πλήρως από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως προβλεπόταν σε προσχέδιο του Μνημονίου. Ωστόσο, η τρόικα εμμένει στην άποψη ότι η Εθνική και η Eurobank δεν πρέπει να παραμείνουν επί μακρόν υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, εάν δεν βρουν ιδιώτες επενδυτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, μιλώντας χθες σε συνέδριο του Economist, είπε: «Δεν θέλουμε το κράτος να διαχειρίζεται τις τράπεζες ούτε θέλουμε η κυβέρνηση να κατευθύνει τη χρηματοδότηση». Ουσιαστικά, η τρόικα απαλλάσσει την κυβέρνηση από τις πολιτικές αντιδράσεις που θα δημιουργούσε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα πώλησης των συστημικών τραπεζών και ειδικά της Εθνικής Τράπεζας. Παράλληλα, δίνει τον απαιτούμενο χρόνο στην κυβέρνηση να αποφασίσει τι θα κάνει και με τις μη συστημικές τράπεζες, υπό το φως των αποτελεσμάτων της ανακεφαλαιοποίησης, που έως τότε θα έχει ολοκληρωθεί. Η τρόικα εμμένει στην άποψη ότι η Εθνική και η Eurobank δεν πρέπει να παραμείνουν επί μακρόν υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, αλλά από το τελικό κείμενο του Μνημονίου απαλείφθηκε τελικά η ευθεία αναφορά σε πώληση των δύο τραπεζών έως τον Σεπτέμβριο, εάν ανακεφαλαιοποιηθούν πλήρως από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο του Μνημονίου που οριστικοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής αναφέρεται ότι η κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε συνεργασία με την τρόικα θα πρέπει να αποφασίσουν, μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, για τη συνολική στρατηγική του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Απαλλαγή
Αυτή η γενική διατύπωση απαλλάσσει την κυβέρνηση από τα προβλήματα που θα δημιουργούσε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα πώλησης των συστημικών τραπεζών -και ειδικά της Εθνικής Τράπεζας- στην περίπτωση που δεν εξασφαλίσουν την ελάχιστη ιδιωτική συμμετοχή του 10% στην επικείμενη αύξηση. Δίνει επίσης τον απαιτούμενο χρόνο στην κυβέρνηση να αποφασίσει τι θα κάνει με τις μη συστημικές τράπεζες, υπό το φως των αποτελεσμάτων της ανακεφαλαιοποίησης, που έως τότε θα έχει ολοκληρωθεί. Ο σχεδιασμός, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, θα αφορά τόσο τις τράπεζες που έχουν ήδη περιέλθει στο ΤΧΣ ύστερα από τη διάσπασή τους σε καλή και κακή (Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Proton Bank), όσο και τα μικρότερα μη συστημικά πιστωτικά ιδρύματα, όπως η Attica Bank κ.ά.
Σημειώνεται ότι όπως είχε αναφέρει η «Κ» σε προσχέδιο του Μνημονίου, που είχε υποβάλει η τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών στις αρχές της περασμένης εβδομάδας προβλεπόταν ότι εάν η Εθνική και η Eurobank ανακεφαλαιοποιηθούν πλήρως από το ΤΧΣ, θα πρέπει έως τον Σεπτέμβριο να πωληθεί ποσοστό 20% - 25% τουλάχιστον σε ιδιώτες. Η πολιτικά πιο ανώδυνη διατύπωση που συμφωνήθηκε δεν συνιστά και αλλαγή στη στάση της τρόικας επί του θέματος, αλλά σε μια ολιγόμηνη αναβολή των οριστικών αποφάσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Πόουλ Τόμσεν, μιλώντας χθες σε συνέδριο του Economist, είπε: «Δεν θέλουμε το κράτος να διαχειρίζεται τις τράπεζες, ούτε θέλουμε η κυβέρνηση να κατευθύνει τη χρηματοδότηση». Σύμφωνα με την ίδια πηγή του οικονομικού επιτελείου αυτή δεν είναι η θέση μόνο του ΔΝΤ, αλλά και των ευρωπαϊκών συνιστωσών της τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).
ΠΗΓΗ :H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα