Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί προς ΔΕΠΑ: Πάρτε ενέχυρο τα τιμολόγια ΛΑΓΗΕ - ΑΔΜΗΕ

Σε εξέλιξη οι συζητήσεις


Οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί επωμίζονται το σύνολο των χρεών της αγοράς ηλεκτρισμού, σε ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από αυτό που τους αναλογεί εξαιτίας της τακτικής του συμψηφισμού που ακολουθεί η ΔΕΗ., ενώ εδώ και καιρό έχουν κατατεθεί και σχετικές προσφυγές προς τα αρμόδια όργανα εποπτείας της αγοράς.

Πρόσφατα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Energypress.gr, οι ιδιώτες παίκτες της αγοράς κινήθηκαν και προς την πλευρά της ΔΕΠΑ, καταθέτοντας ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των χρεών.
Στο πλαίσιο αυτό η επιχειρηματολογία που παρουσιάζουν οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί είναι στη βάση της απλή: Η ΔΕΠΑ στην οποία και οφείλονται χρήματα από τις εταιρείες ανήκει σε ποσοστό άνω του 65% στο Δημόσιο (εάν υπολογιστεί και το ποσοστό στα ΕΛΠΕ). Στις ίδιες εταιρείες υπάρχουν χρέη του ΛΑΓΗΕ που είναι σε ποσοστό 100% δημόσιος οργανισμός και του ΑΔΜΗΕ που το Δημόσιο είναι μέτοχος σε ποσοστό 51%.
Η πρόταση λοιπόν είναι η ΔΕΠΑ να δεχθεί ως ενέχυρο τα τιμολόγια του ΑΔΜΗΕ και του ΛΑΓΗΕ προκειμένου να επιλυθεί το θέμα. Μάλιστα η έγγραφη πρόταση που κατατέθηκε από τουλάχιστον δύο εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής συνοδεύτηκε και από έκθεση ορκωτών λογιστών οι οποίοι και βεβαιώνουν ότι τα τιμολόγια του ΑΔΜΗΕ και του ΛΑΓΗΕ επαρκούν για να καλύψουν το σύνολο του χρέους (η πρόταση είναι να δοθεί το 80% των ανεξόφλητων τιμολογίων του ΛΑΓΗΕ και του ΑΔΜΗΕ).
Εάν μάλιστα διαπιστωθεί ότι τα τιμολόγια αυτά, τα οποία ουσιαστικά αποτελούν χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες, δεν επαρκούν τότε δίνονται γραπτές δεσμεύσεις για την κάλυψη της διαφοράς.
Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, ωστόσο ακόμη δεν έχουν τελεσφορήσει.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τα συνολικά ανεξόφλητα χρέη πελατών της ΔΕΠΑ ανέρχονται σε 652 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 454 εκατ. προέρχονται από τους ηλεκτροπαραγωγούς. Το θέμα αποκτά ιδιαίτερη διάσταση ενόψει και της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της εταιρείας, με δεδομένο ότι ζητήθηκε – και δόθηκε σύμφωνα με πληροφορίες – εγγύηση από την πλευρά του Δημοσίου, προς τους υποψήφιους αγοραστές της ΔΕΠΑ.

Πηγή: Energypress.gr/newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα