Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Στο επίκεντρο η Κύπρος

Αιχμές για την κυβέρνηση Χριστόφια άφησε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν, στη συζήτηση που έγινε σήμερα το πρωί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πολλοί ευρωβουλευτές υπέβαλλαν πολλές ερωτήσεις, για το πως έγιναν οι διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στο "κούρεμα" των καταθέσεων, ενώ αρκετοί τον κατηγόρησαν για τη στάση της ευρωπαϊκής επιτροπής και τις αποφάσεις που υιοθετήθηκαν για την Κύπρο.

Ο πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών – Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα, μάλιστα σε παρέμβασή του είπε ότι είναι σχεδόν αποικιοκρατική η αντίληψη που κυριάρχησε στην Ευρώπη έναντι της Κύπρου.



Ο Ευρωπαίος επίτροπος υπερασπίστηκε τις αποφάσεις της επιτροπής, αν και πήρε κάποιες διακριτικές αποστάσεις λέγοντας ότι και η επιτροπή θα προτιμούσε να είναι πιο χαλαρό το πρόγραμμα για την Κύπρο, ωστόσο τα κράτη – μέλη δεν έδωσαν παρά μόνο 10 δισ. ευρώ. Παράλληλα επέρριψε σαφέστατες ευθύνες στην κυβέρνηση Χριστόφια λέγοντας πως η ευρωπαϊκή επιτροπή είχε προειδοποιήσει την κυβέρνησης της Κύπρου για όσα μπορεί να έρθουν, ωστόσο δεν ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα.

"Το Νοέμβριο του 2011 η Κομισιόν ενημέρωσε την κυπριακή κυβέρνηση ότι ένα πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας θα ήταν αναπόφευκτο εάν δεν αντιμετωπίζονταν άμεσα τα επίμονα οικονομικά προβλήματα. Η Κύπρος ζήτησε βοήθεια αλλά ήταν τον Ιούνιο του 2012. μετά από μισό χρόνο συνομιλιών επετεύχθη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής" είπε μεταξύ άλλων ο Όλι Ρεν.

Την ίδια ώρα, στη Λευκωσία βρίσκεται σε εξέλιξη αντιπαράθεση για τη διαδικασία έγκρισης του μνημονίου.

Ο Γενικός Εισαγγελέας κ. Κληρίδης ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να περάσει από την κυπριακή Βουλή το θέμα του μνημονίου. Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Στυλιανίδης είπε ότι θα πρέπει να σκεφτούν πάρα πολύ καλά αυτοί οι οποίοι θα θέλουν ενδεχομένως να συγκροτήσουν ένα αντιμνημονιακό μέτωπο, το τι θα γίνει στη συνέχεια και σε περίπτωση που δεν ψηφιστεί το μνημόνιο, που θα βρει η Κύπρος τα 10 δισ. ευρώ για να αντιμετωπίσει τις άμεσες ανάγκες της.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα