ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Σύλλογος ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ - Ερώτημα προς το Υπουργείο Οικονομικών για τις εταιρίες Starbucks και Μαρινόπουλο Καφέ ΑΕΕ



Όπως αναφέραμε και στο χθεσινό άρθρο μας για τις πωλήσεις, τις ...ζημιές και τη φορολογική συμπεριφορά της “Μαρινόπουλος Καφέ ΑΕΕ” (της εταιρίας που διαχειρίζεται τα καταστήματα Starbucks) στην Ελλάδα, λόγω του ειδικού ενδιαφέροντος που έχει το ζήτημα, αποφασίσαμε να στείλουμε ένα σχετικό ερώτημα στον Υπουργό των Οικονομικών, από τον οποίο ζητούμε να μας απαντήσει σε ερωτήματα που έχουν να κάνουν τόσο με τη Starbucks, όσο και με τις πρακτικές που χρησιμοποιούν οι πολυεθνικές στη χώρα μας, ή και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Θα καταθέσουμε το ερώτημα την τρίτη  16 Απριλίου 2013 στη Βουλή, χρησιμοποιώντας τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 125 του Κανονισμού της Βουλής (παράλληλα θα ζητήσουμε από βουλευτές να υιοθετήσουν το ερώτημά μας).

Το κείμενο της επιστολής μας προς τον Πρόεδρο της Βουλής, έχει ως εξής:



Προς:
τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη
ΑΠ: 105/15-4-2013
Αθήνα, 15 Απριλίου 2013

Κύριε Πρόεδρε,

Η εταιρία ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΦΕ ΑΕΕ λειτουργεί στη χώρα μας τα καταστήματα πώλησης καφέ και άλλων ειδών, με το σήμα Starbucks, που ανήκει στην αμερικανική εταιρία Starbucks Corporation. Ήδη, αυτό το μήνα, η εταιρία συμπληρώνει δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας.

Και όμως, όπως προκύπτει από την ανάγνωση των ισολογισμών της περιόδου 2003-2011 (ο ισολογισμός της χρήσης του 2012 δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί), η εταιρία είχε συνολικές πωλήσεις πάνω από 244 εκατομμύρια ευρώ, μικτά κέρδη περί τα 174 εκατομμύρια ευρώ (δηλαδή είχε μικτό περιθώριο κέρδους 71,3%), αλλά εμφάνισε συνολικές ζημιές ύψους 53,1 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, σε όλη τη διάρκεια της παρουσίας των καταστημάτων Starbucks στην Ελλάδα, η εταιρία που τα διαχειρίζεται δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ φόρο!

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, ενδεχόμενα έχει να κάνει με την πρακτική της μεταφοράς κερδών σε συγγενείς εταιρίες που εδρεύουν σε χώρες με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Ήδη, το περασμένο φθινόπωρο, μετά από δημοσιογραφική έρευνα του πρακτορείου Reuters, η Starbucks Corporation, ομολόγησε προς τις βρετανικές αρχές την πρακτική της μεταφοράς κερδών στο εξωτερικό, ενώ υποσχέθηκε ότι θα αλλάξει πρακτική στο μέλλον.

Από την ανάγνωση των ισολογισμών της εταιρίας προκύπτει ότι, κάποια στιγμή μέσα στο έτος 2011 έγινε τακτικός φορολογικός έλεγχος που κάλυψε μέχρι και τη χρήση του 2008. Από την ανάγνωση των ισολογισμών δεν προκύπτει η επιβολή κάποιων φόρων προερχόμενων από τους ελέγχους.

Με την παρούσα, επιθυμούμε να ρωτήσουμε τον Υπουργό των Οικονομικών:

α) Ποιό ήταν το πόρισμα του φορολογικού ελέγχου που έγινε στην εταιρία κατά το έτος 2011; Εξετάστηκε εάν η εταιρία μεταφέρει κέρδη της στο εξωτερικό; Διαπιστώθηκαν κάποιες παραβάσεις; Επιβλήθηκε κάποιο πρόστιμο ή κάποιος αναδρομικός φόρος;

β) Γνωρίζουν οι υπηρεσίες του Υπουργείου ότι η εν λόγω εταιρία δεν έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ φόρο; Πώς δικαιολογείται αυτό; Πώς γίνεται αποδεκτό αυτό από τις φορολογικές αρχές;

γ) Τί μέτρα έχει λάβει στο παρελθόν το Υπουργείο των Οικονομικών ώστε να αποτραπεί το φαινόμενο απόκρυψης ή μεταφοράς κερδών σε άλλες χώρες, από πολυεθνικές επιχειρήσεις ή από ελληνικές επιχειρήσεις που συνεργάζονται με πολυεθνικές;


Με την επισήμανση ότι το ζήτημα αυτό, όχι μόνον είναι σοβαρό σε επίπεδο φορολογικών εσόδων, αλλά προκαλεί μία ισχυρή αγανάκτηση στην ελληνική κοινωνία, είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία ή διευκρίνηση.

Με τιμή,

Γιάννης Σιάτρας
Πρόεδρος του Δ.Σ.

ΠΗΓΗ :taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα