Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

"Απορρίπτουν" το νέο 5ευρω οι αυτόματοι πωλητές


The new euro banknotes incorporate enhanced security features.
To νέο χαρτονόμισμα των 5 ευρώ ενσωματώνει βελτιωμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας.

Της 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυτό το μήνα παρουσίασε μια καινούρια έκδοση του χαρτονομίσματος των πέντε ευρώ, ενισχυμένη με νέα και πιο αποτελεσματικά χαρακτηριστικά ασφαλείας για την αποτροπή της παραχάραξης.

Υπάρχει ωστόσο ένα προβληματάκι με τα κολαριστά χαρτονομίσματα: Δεν γίνονται δεκτά από τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης και πληρωμής. Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica κατέγραψε αυτή την εβδομάδα τα αποτελέσματα των δικών της δοκιμών σε μηχανήματα που πωλούν τα πάντα, από αναψυκτικά και βενζίνη έως και εισιτήρια σε 10 διαφορετικές πόλεις. Το 90% των νέων χαρτονομισμάτων απορρίφθηκε.

"Μπορείτε να το προσπαθήσετε όσες φορές θέλετε, αλλά τα νέα πεντάευρα που κυκλοφόρησαν από τις 2 Μαΐου δεν θα γίνονται δεκτά από τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης», έγραφε η εφημερίδα.

Στο μεταξύ, Βέλγοι δημοσιογράφοι διαπίστωσαν ότι τα χαρτονομίσματα απορρίπτονται από μηχανήματα πληρωμών χρέωσης για στάθμευση αλλά και από κάποια ΑΤΜ όταν οι χρήστες προσπαθούν να καταθέσουν χρήματα.

Για να σιγουρευτώ, δοκίμασα σήμερα ένα, σε ένα μηχάνημα αυτόματης πώλησης σε ταχυδρομείο του Παρισιού. Ούτε κι εγώ είχα τύχη.

Το νέο χαρτονόμισμα, το οποίο σηματοδοτεί την πρώτη αναβάθμιση σε τραπεζογραμμάτιο του ευρώ από την εισαγωγή τους το 2002, περιλαμβάνει ένα βελτιωμένο υδατογράφημα και ένα ολόγραμμα με το πορτρέτο της Ευρώπης, μιας μορφής από την ελληνική μυθολογία.

Ο αριθμός "5" στη γωνία του χαρτονομίσματος μετατρέπεται από πράσινος σε μπλε όταν περνά μπροστά από ένα φως.

Αυτές και άλλες αλλαγές έχουν στόχο να αποτρέψουν την παραχάραξη των χαρτονομισμάτων, με την αθροιστική αξία αυτών που βρίσκονται κάθε δεδομένη στιγμή στην κυκλοφορία να φτάνει περίπου τα 1,6 δισ. ευρω, σύμφωνα με την ΕΚΤ. Οι νέες εκδόσεις των €10, €20, και άλλων χαρτοομισμάτων υψηλότερης αξίας, αναμένονται τους επόμενους μήνες με παρόμοια χαρακτηριστικά ασφαλείας.

Η ΕΚΤ λέει ότι είχε προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους κατασκευαστές μηχανών αυτόματης πώλησης πριν από πέντε χρόνια ότι το λογισμικό που χρησιμοποιούν για τα σκάνερ τους θα πρέπει να αναβαθμιστεί για τα νέα χαρτονομίσματα. Είχαν διοργανωθεί μάλιστα συνέδρια με ομάδες του κλάδου, όπως ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Εταιρειών Αυτόματης Πώλησης και η Ένωση Κατασκευαστών Εξοπλισμού Τραπεζογραμματίων, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΕΚΤ. Η τράπεζα αντάλλαξε επίσης επιστολές με τις ομάδες του κλάδου κατά τη διάρκεια της δοκιμής του τελικού σχεδίου του τραπεζογραμματίου.

Προφανώς, οι προειδοποιήσεις έπεσαν σε μεγάλο βαθμό στο κενό. «Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες καλούν τους πωλητές να αναβαθμίσουν τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης τους», είπε ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, αλλά οι κεντρικοί τραπεζίτες «δεν είναι σε θέση να αναγκάσουν τους πωλητές να κάνουν αυτήν την αναβάθμιση». Δεδομένου ωστόσο ότι σύντομα θα τεθούν σε κυκλοφορία νέα χαρτονομίσματα αξίας πολών δισ., το πρόβλημα θα πρέπει να λυθεί σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα