Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Διπλή δόση 7,6 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από Eurogroup

Αναμένεται να εγκρίνει τα δάνεια του πρώτου και δεύτερου τριμήνου
 
Διπλή δόση για την Ελλάδα θα εγκρίνει πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα το Eurogroup. Οπως είπε ανώτερο στέλεχος της Ευρωζώνης, θα εγκριθούν 4,3 δισ. ευρώ που εκκρεμούν από το πρώτο τρίμηνο, αλλά και 3,3 δισ. που ήταν προγραμματισμένα να καταβληθούν το δεύτερο τρίμηνο. Η πρώτη δόση θα εκταμιευθεί άμεσα, ενώ η δεύτερη αργότερα, στις αρχές Ιουνίου, χωρίς να απαιτείται νέα αξιολόγηση από την τρόικα ή συνεδρίαση του Eurogroup. Η επίσπευση της έγκρισης της δόσης κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να πληρωθούν λήξεις ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, χωρίς να εξαντληθούν τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου. Ταυτόχρονα, εξετάζεται η σκοπιμότητα του να αναβληθεί η νέα επίσκεψη της τρόικας που ήταν προγραμματισμένη για τον Ιούνιο. Ο ίδιος Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε πως η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις της, αλλά τόνισε ότι καταγράφονται ακόμη υστερήσεις σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις και κυρίως την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Την εκταμίευση διπλής δόσης για την Ελλάδα θα κληθούν να αποφασίσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης την ερχόμενη Δευτέρα. Η προπαρασκευαστική ομάδα του Eurogroup -το γνωστό Euroworking Group- αποφάσισε να προτείνει στους υπουργούς την εκταμίευση τόσο της δόσης του πρώτου τριμήνου για την Ελλάδα ύψους 4,3 δισ. ευρώ, όσο και του δευτέρου τριμήνου ύψους 3,3 δισ. ευρώ (συνολικά 7,6 δισ. ευρώ). Οπως επιβεβαίωσε χθες ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, το Eurogroup που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες θα εγκρίνει και τις δύο δόσεις. Μάλιστα, διευκρίνισε πως η δόση των 3,3 δισ. ευρώ προγραμματίζεται να εκταμιευθεί ύστερα από θετική εισήγηση του EWG πριν από τις 7 Ιουνίου, χωρίς να χρειαστεί νέα επιβεβαίωση του Eurogroup. Με άλλα λόγια, η απόφαση θα είναι κοινή και για τις δύο δόσεις, αλλά η εκταμίευση της δεύτερης δόσης θα γίνει αργότερα και ενδεχομένως να συνδεθεί με την υλοποίηση κάποιων δράσεων - «ορόσημων» (milestones). Σε κάθε περίπτωση, εάν εγκριθεί η διπλή δόση, θα είναι πρώτη φορά που θα συμβαίνει κάτι τέτοιο, ενώ αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι η έγκριση για καταβολή διπλής δόσης είναι εισήγηση του EWG, αλλά χρειάζεται και την τυπική απόφαση του Eurogroup.

Στις 20 Μαΐου λήγουν ομόλογα ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
Επί της ουσίας έρχεται για να καλύψει προσωρινά το «κενό» που έχει δημιουργήσει η μη υλοποίηση της απόφασης του Eurogroup του περασμένου Δεκεμβρίου για μετακύλιση των λήξεων των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης (ANFAs). Πρόκειται για ομόλογα ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που λήγουν στις 20 Μαΐου και θα πρέπει να πληρωθούν παρά το γεγονός ότι δεν είχε προβλεφθεί η εξόφλησή τους στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας τον περασμένο Δεκέμβριο.
Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, το Eurogroup θεωρεί πως η μεγαλύτερη πρόκληση για την επιτυχία του ελληνικού Μνημονίου δεν είναι η εκπλήρωση των δημοσιονομικών προϋποθέσεων, αλλά το διαρθρωτικό του σκέλος. Δηλαδή, η διοικητική μεταρρύθμιση και -κυρίως- η αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Κινήσεις όπως η τοποθέτηση μόνιμου γραμματέα εσόδων, θεωρούνται από τους εταίρους μας ως βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, προσέθεσε ο αξιωματούχος, αλλά εντόπισε τη ρίζα του προβλήματος «στη νοοτροπία» ορισμένων κοινωνικών ομάδων της Ελλάδας.
Το θέμα που προκύπτει, όμως, είναι εάν πλέον απαιτείται η πραγματοποίηση του ελέγχου της τρόικας τον ερχόμενο Ιούνιο. Δεδομένου ότι η δόση που εξαρτάται από τον έλεγχο αυτό θα εγκριθεί την ερχόμενη Δευτέρα, ορισμένοι παράγοντες εξετάζουν το ενδεχόμενο να μην έρθουν οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας τον επόμενο μήνα. Το κυριότερο θέμα του επόμενου ελέγχου είναι η αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Εφόσον, όμως, δεν θα συνδέεται με έγκριση δόσης, ενδέχεται η αναθεώρησή του να μεταφερθεί για τον Σεπτέμβριο, όταν και η Ελλάδα θα πρέπει ούτως ή άλλως να έχει έτοιμο τον νέο προϋπολογισμό για το 2014.
Αλλωστε, τον Ιούνιο δεν θα υπάρχει και εικόνα για την απόδοση διαφόρων φορολογικών μέτρων, αφού τα εκκαθαριστικά σημειώματα για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), τον φόρο εισοδήματος και το Εκτακτο Ειδικό Τέλος επί των ακινήτων θα σταλούν εντός του καλοκαιριού. Οπότε, η οποιαδήποτε αναθεώρηση θα έχει ουσία στις αρχές του φθινοπώρου.
Παράλληλα, σε πολιτικό επίπεδο, κανείς δεν θέλει να ανοίξουν νέα θέματα με την Ελλάδα εντός του καλοκαιριού. Η ελληνική πλευρά επιθυμεί ένα ήρεμο καλοκαίρι για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών, ενώ η Ευρωζώνη δεν θέλει να ανοίξει το θέμα του ελληνικού χρέους ενόψει των εκλογών στη Γερμανία το φθινόπωρο. Κάτι για το οποίο πιέζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Βέβαια, το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί ο έλεγχος της τρόικας τον ερχόμενο Ιούνιο δεν επιβεβαιώνεται από την τρόικα, ενώ και στο ελληνικό επιτελείο δεν πιέζουν προς την κατεύθυνση αυτή, για να μη «παγώσει» η εφαρμογή του προγράμματος.
ΠΗΓΗ :H ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα