Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Μετ’ εμποδίων η μετακίνηση Πέραμα- Σαλαμίνα


Μετ’ εμποδίων διεξάγεται από το πρωί η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία από τη Σαλαμίνα προς το Πέραμα, μετά την απόφαση του υπουργείου Ναυτιλίας, να αναθέσει την κάλυψη των γραμμών σε άλλες εταιρείες, καθώς οι δύο κοινοπραξίες των φέρι μπόουτ που διαχειρίζονταν έως σήμερα την ακτοπλοϊκή σύνδεση, δεν κατέθεσαν βεβαίωση υποχρεωτική κάλυψης των πλοίων τους προς τρίτους, όπως ορίζει και σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και στα δυο λιμάνια βρίσκονταν σε επιφυλακή δυνάμεις του Λιμενικού.

Στο Πέραμα σχηματίστηκαν νωρίς το πρωί ουρές από αυτοκίνητα ενώ στο λιμάνι της Σαλαμίνας συγκεντρώθηκαν τα πληρώματα των φέρι μπόουτ που σταμάτησαν τα δρομολόγια εκφράζοντας την ανησυχία τους για το τι μέλλει γενέσθαι.


Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτικών Εμπορικού ΝαυτικούΑντώνης Νταλακογεώργος οι κοινοπραξίες απέλυσαν ναυτικούς που αποτελούσαν πληρώματα των πλοίων και στις τάξεις των συναδέλφων του επικρατεί ανησηχία, ανασφάλεια αλλά και οργή για την στάση των εργοδοτών τους και του υπουργείου Ναυτιλίας.

Πηγές από το Λιμενικό Σώμα υποστήριξαν ότι μπορεί να υπάρχουν κάποια μικροπροβλήματα, που παρατηρούνται κάποιες συγκεκριμένες ώρες λόγω αύξησης της επιβατικής κίνησης, αλλά τα απέδωσαν στο ότι, από σήμερα το πρωί, ξεκίνησαν ουσιαστικά τα δύο πρώτα πλοία να πραγματοποιούν δρομολόγια, ενώ είπαν ότι το μεσημέρι προστέθηκε και ένα τρίτο.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν, επίσης, ότι τα δρομολόγια ήταν προγραμματισμένα να ξεκινήσουν χθες στις 12 το βράδυ, με ένα πλοίο από τη Σαλαμίνα, αλλά συγκεντρωμένο πλήθος, πιθανότατα ναυτεργάτες, επιτέθηκαν φραστικά στο πλήρωμα απειλώντας τους ότι θα τους βάλουν φωτιά. Το πλοίο αναγκάστηκε να επιστρέψει στο Πέραμα, όπου παραμένει έως αυτή τη στιγμή.

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου είχε δώσει προθεσμία στις δύο κοινοπραξίες έως τη Δευτέρα το βράδυ, να προσκομίσουν βεβαιώσεις ασφαλιστικής κάλυψης προς τρίτους, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρούσε σε ανάκληση των αδειών αποδοχής δρομολογίων.

Η γραμμή από τα ξημερώματα εξυπηρετείται από δύο πλοία, ενώ για την κάλυψη των αναγκών εντός της ημέρας αναμένεται να δρομολογηθούν άλλα 11 φέρι μπόουτ διαφόρων τύπων.

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου προχώρησε ήδη στην τροποποίηση δρομολογίων και καλεί το επιβατικό κοινό που κάνει χρήση των εν λόγω πορθμειακών γραμμών να επικοινωνεί με τις Λιμενικές Αρχές Σαλαμίνας (Τηλ: 210 – 4677277) και Περάματος (Τηλ: 210 – 4410441), ώστε να τους παρέχονται οι κατάλληλες οδηγίες σχετικά με τη δυνατότητα και τον τρόπο μετακίνησής τους, ενώ ζητά την κατανόησή τους για τις τυχόν δυσλειτουργίες που ενδέχεται να παρουσιαστούν κατά τις προσεχείς ημέρες.

Σημειώνεται δε, ότι με την ασφαλιστική κάλυψη που απαιτεί το υπουργείο, βάση ευρωπαϊκής οδηγίας, αποζημιώνονται πλήρως οι επιβάτες σε περίπτωση ατυχήματος ή ζημιάς κατά την διάρκεια του πλου, αλλά και οι θιγόμενοι σε περίπτωση θαλάσσιας ρύπανσης.

Το απόγευμα της Δευτέρας ο Δήμος Σαλαμίνας είχε πραγματοποιήσει ανοικτή συνέλευση του Δημοτικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή κατοίκων και φορέων «προκειμένου να τους ενημερώσει για τους άμεσους κινδύνους από τον επικείμενο αποκλεισμό της Σαλαμίνας».

«Αυτή που τελικά θα εισπράξει την όποια αρνητική εξέλιξη στο θέμα που έχει προκύψει μεταξύ των πλοιοκτητών των φέρι μπόουτ και του υπουργείου Ναυτιλίας θα είναι η τοπική κοινωνία της Σαλαμίνας», υποστήριξε με δηλώσεις στο ΑΠΕ ο Δήμαρχος του νησιούΓιάννης Τζαβαρής.

«Εμένα δεν με ενδιαφέρει αν τα δρομολόγια της γραμμής τα κάνει οποιοσδήποτε πλοιοκτήτης, αυτό όμως που  με ενδιαφέρει είναι να έχουμε την ίδια ποιότητα και συχνότητα δρομολογίων, διαφορετικά θα πληγεί ανεπανόρθωτα η ασφάλεια, η υγεία και η επιχειρηματικότητα του νησιού» τόνισε.

Ο κ.Τζαβαρής είπε επίσης ότι αν ο υπουργός δεν έχει εξασφαλίσει το εναλλακτικό σενάριο για τη συχνότητα των δρομολογίων, τότε εκτίμησε ότι φέρει  τεράστια ευθύνη στις πλάτες του, καθώς όπως υποστήριξε οι κάτοικοι του νησιού από αύριο το πρωί δεν θα μπορούν να πηγαίνουν στη δουλειά τους

«Όλη η βάρδια του 24ωρου χρειάζεται 18 πλοία και τον επόμενο μήνα η Σαλαμίνα από 100.000 κατοίκους θα έχει 400.000 λόγω του ότι κλείνουν τα σχολεία και είναι ένα θέρετρο των φτωχών», δήλωσε ο κ.Τζαβαρής.

Όπως δήλωσε στο Βήμα 99,5 ο δήμαρχος του νησιού,οι κάτοικοι αντιδρούν έντονα. Όπως είπε το πρόβλημα έχει να κάνει με τη συγκοινωνία, καθώς η Σαλαμίνα σε αντίθεση με άλλες περιοχές που εξυπηρετούνται με πορθμεία δεν συνδέεται με γέφυρα.

Από την πλευρά τους, οι δύο κοινοπραξίες των φέρι στη Σαλαμίνα ισχυρίζονται, ότι η συγκεκριμένη οδηγία αφορά μόνο στα ποντοπόρα πλοία και όχι στα πλοία που κινούνται εντός λιμένα και ζήτησαν να δοθεί μια μικρή παράταση δύο μηνών μέχρι να εκδοθεί η τελική δικαστική απόφαση, καθώς έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Το υπουργείο Ναυτιλίας σε ανακοίνωσή του αναφέρει, ότι σχετική ευρωπαϊκή οδηγία έχει εφαρμοσθεί έως τώρα από όλους τους πλοιοκτήτες των πορθμείων, εκτός της Σαλαμίνας.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ναυτιλίας, κάθε χρόνο διακινούνται από τον Πειραιά για τη Σαλαμίνα με τα πλοία των δύο κοινοπραξιών συνολικά 8 εκατομμύρια επιβάτες και 4 εκατομμύρια αυτοκίνητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα