Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΝΙΓΓΟΣ

Η πλατεία του κέντρου της Αθήνας φέρει το όνομα του φιλέλληνα βρετανού πολιτικού George Canning (1770-1827), ο οποίος διετέλεσε υπουργός εξωτερικών και αργότερα πρωθυπουργός (1827). Το ελληνικό κράτος χρωστά την απελευθέρωση του στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής του.




Κατά την αρχική φάση της Επανάστασης,  τόσο η Αγγλία όσο και γενικότερα η Ιερά Συμμαχία, ήταν υπέρ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Όμως, παρουσία του Γεωργίου Κάννινγκ, ως υπουργού Εξωτερικών της Αγγλίας, σηματοδοτεί τη θετική μεταστροφή της αγγλικής πολιτικής απέναντι στο Ελληνικό Ζήτημα.


Ο Κάννινγκ φοβούμενος  την επιρροή της Ρωσίας στην Ελλάδα αφ’ ενός και αναγνωρίζοντας την υπεροχή του ελληνικού λαού στη θάλασσα έναντι των Οθωμανών αφετέρου, προσβλέπει στην πρόσδεση των Ελλήνων στην Αγγλία. Έτσι, στις 25 Μαρτίου 1823 αναγνωρίζει de facto την ελληνική επανάσταση και το δικαίωμα των εμπόλεμων Ελλήνων να αποκλείουν με τα πλοία τους τις τουρκικές ακτές.



"Την κατάστασιν του χριστιανικού τούτου λαού, ο οποίος στενάζει υπό τον ζυγόν των βαρβάρων από εκατονταετηρίδων, δεν δύναται η Αγγλία να βλέπη μετ' αδιαφορίας. Ο βασιλεύς επιθυμεί να ενεργήση ο πρέσβυς της Μεγάλης Βρεταννίας εις την Πύλην υπέρ των χριστιανών, να απαιτήση την εκπλήρωσιν των υποσχέσεων, τας οποίας έδωσεν η Πύλη περί τούτου προς τους πρέσβεις των συμμαχικών δυνάμεων και να της υποδείξη ότι, αν αρνηθή να ικανοποιήσει τας αξιώσεις αυτάς, δεν δύναται πλέον να διατηρή μετ' αυτής φιλικάς σχέσεις". Απόσπασμα από γραπτές οδηγίες του Γεωργίου Κάνιγκ προς τον πρεσβευτή της Αγγλίας στην Κων/πολη.

Επιπλέον, την ίδια χρονιά χορηγείται από την Αγγλία στη μαχόμενη Ελλάδα το πρώτο της δάνειο ύψους 800.000 στερλινών για τις άμεσες ανάγκες των επαναστατών (επιτόκιο 5 %, χρόνο απόσβεσης 38 χρόνια και υποθήκη τα εθνικά κτήματα και όλα τα δημόσια έσοδα. Η τιμή έκδοσης ήταν 59%. Δηλαδή, στους δανειζόμενους έφτασαν 472.000 λίρες γιατί παρακρατήθηκαν τόκοι , χρεολύσια δύο ετών, μεσιτικά, έξοδα σύμβασης και προμήθειες)   

Ο Γεώργιος Κάννινγκ ήταν από τους πρωτεργάτες του Πρωτοκόλλου των Μεγάλων Δυνάμεων «Περί ανεξαρτησίας της Ελλάδος», που υπογράφτηκε στο Λονδίνο στις 6 Ιουλίου 1827, επί πρωθυπουργίας του.  Πέθανε στις 27 Ιουλίου 1827, σχεδόν αμέσως μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου αυτού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα