Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Υπ. Οικ: Βεβαιώσεις για τους τόκους των καταθέσεων θα πρέπει να πάρουν οι ίδιοι οι φορολογούμενοι από τις τράπεζες - Στο «κενό» το σχέδιο με προσυμπληρωμένα τα ποσά τόκων από την εφορία


«Τρέχουν και δεν φτάνουν» στο υπουργείο Οικονομικών καθώς το σχέδιο για φορολογικές δηλώσεις «προκάτ» με προσυμπληρωμένα από την εφορία τα ποσά από τους τόκους των καταθέσεων πέφτει στο κενό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες απάντησαν αρνητικά στο αίτημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για την αποστολή στοιχείων καταθετών με τα ποσά των τόκων που εισέπραξαν από τις τράπεζες κατά την διάρκεια του 2012.
Τα ποσά αυτά, όπως και άλλες πηγές εισοδήματος όπως είναι τα μερίσματα, τα κέρδη από πωλήσεις μετοχών, υπεραξίες από ακίνητα, bonus κλπ. από φέτος δηλώνονται υποχρεωτικά στο βασικό έντυπο Ε1 της δήλωσης. 
Έστω και αν πρόκειται για τόκους τους ενός σεντ… Και αυτό γιατί οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει αν θα πρέπει να υπάρξει ένα ελάχιστο όριο εισοδημάτων από τόκους καταθέσεων πάνω από το οποίο θα πρέπει να δηλώνεται στην εφορία ( π.χ. 200 ή 250 ευρώ)

Έτσι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να σπεύσουν οι ίδιοι στις τράπεζες για να παραλάβουν τις σχετικές βεβαιώσεις με τα ποσά από τους τόκους των καταθέσεων. Στο υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζονται στην έκδοση ειδικής εγκυκλίου εν είδει οδηγού με την οποία θα δίνονται αναλυτικές οδηγίες στους φορολογούμενους για τον κωδικό στον οποίο θα δηλωθούν αυτά τα ποσά.
Η αναγραφή γίνεται στον Πίνακα 6 (Πρόσθετα Πληροφοριακά Στοιχεία), στον κωδικό 659 για τον υπόχρεο και 660 για την σύζυγο αντίστοιχα. Στην πράξη, ο καθένας που διατηρεί έναν λογαριασμό καταθέσεων (ταμιευτηρίου, τρεχούμενο κ.λπ.), και λαμβάνει από την τράπεζα τόκους πρέπει να τα δηλώσει χωρίς να λαμβάνεται κανένα όριο ή περιορισμός.
Οι τόκοι από τις καταθέσεις αν και φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 15% από φέτος εντούτοις προστίθενται στα άλλα εισοδήματα του υπόχρεου επί του συνόλου των οποίων υπολογίζεται η έκτακτη εισφορά με συντελεστές από 1% έως και 4% . Για παράδειγμα να ένας φορολογούμενους εισέπραξε το 2012 τόκους από καταθέσεις 5.000 ευρώ και άλλα 10.000 ευρώ από ενοίκια τότε θα πληρώσει έκτατη εισφορά (10.000 + 5.000) = 15.000 ευρώ χ 1% = 150 ευρώ.
Η Γενική Γραμματεία πληροφορικών Συστημάτων αναμένεται εκτός απροόπτου να ανοίξει σήμερα τις πύλες για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων. Η εφαρμογή θα παραμείνει σε λειτουργία μέχρι και το τέλος Ιουνίου εκτός και αν δοθεί παράταση στις προθεσμίες υποβολής.

Μ. Χριστοδούλου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα