Τρίτη 14 Μαΐου 2013

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΗ


Ρωσικό ενδιαφέρον για τη «μικρή ΔΕΗ»
Στο παιχνίδι της διεκδίκησης η Μόσχα, αλλά όλα εξαρτώνται από τη ΔΕΠΑ

Ανοίγει το παιχνίδι για τη «μικρή ΔΕΗ». Το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται σε ανεπίσημο επίπεδο είναι έντονο, ενώ η υπόθεση παίρνει και ευρύτερα χαρακτηριστικά με την δυναμική είσοδο των Ρώσων στον κύκλο των υποψήφιων επενδυτών.

Το ρωσικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και για δημιουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής εκδηλώθηκε για πρώτη φορά κατά τη διπλή επίσκεψη του ισχυρού άνδρα της Gazprom Αλεξέι Μίλερ στην Αθήνα, το Μάρτιο, αλλά τις τελευταίες μέρες επικαιροποιήθηκε.


Τόσο στο ΤΑΙΠΕΔ όσο και σε υψηλόβαθμους κυβερνητικούς παράγοντες έχει διαμηνυθεί το ενδιαφέρον ρωσικών εταιριών να συμμετάσχουν στην πώληση της «μικρής ΔΕΗ»,κάτι που ενισχύεται και από το γεγονός ότι κάποιες από τις μονάδες που περιλαμβάνονται στο «πακέτο», όπως της Φλώρινας και του Αμυνταίου, είναι ρωσικής κατασκευής.

Σε όλα αυτά όμως υπάρχει ένα μεγάλο «αν», καθώς τόσο η ΔΕΗ όσο και γενικότερα το ρωσικό επενδυτικό ενδιαφέρον για άλλους τομείς, όπως η Τραινοσέ, τα λιμάνια και τα περιφερειακά αεροδρόμια εξαρτώνται ευθέως από την πορεία που θα έχει η υπόθεση της ΔΕΠΑ. Αν αποτραπεί η διαφαινόμενη φυγή των Ρώσων από το διαγωνισμό, τότε όλες οι προοπτικές παραμένουν ανοιχτές. Βέβαια στην κούρσα της διεκδίκησης για τη «μικρή ΔΕΗ» οι Ρώσοι δεν θα είναι μόνοι τους, καθώς αρκετοί ευρωπαϊκοί ενεργειακοί κολοσσοί έχουν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον. Ανάμεσά τους η γερμανική RWE, η γαλλικών συμφερόντων Edison και μία ή περισσότερες ισπανικές εταιρίες, ενώ συζητήσεις έχουν γίνει και με την πλευρά του Κατάρ.

Οι εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων λένε ότι μόλις οριστικοποιηθεί μέσα στον Απρίλιο το βασικό μοντέλο για την «μικρή ΔΕΗ» και πάρει το «πράσινο φως» από την Τρόικα και εν συνεχεία από την Κομισιόν, οι ενδιαφερόμενοι θα είναι πολύ περισσότεροι.

Τρία στάδια

Μέσα σε ένα μήνα η κυβέρνηση, με βάση τις δεσμεύσεις στο αναθεωρημένο Μνημόνιο, θα πρέπει να ανακοινώσει λεπτομερές σχέδιο για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ. Το σχέδιο εμφανίζεται να έχει προσυμφωνηθεί με την Τρόικα και προβλέπει τη διαδικασία σύστασης και εκχώρησης σε ιδιώτες της «μικρής ΔΕΗ». Μιας δηλαδή καθετοποιημένης εταιρείας, στην οποία θα μεταβιβαστεί, κατά μέγιστο, το 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ και θα δοθεί μέσω διαγωνισμού σε ιδιώτες. Στη «Μικρή ΔΕΗ» θα περάσουν ορυχεία, λιγνιτικές μονάδες, υδροηλεκτρικά και μονάδες φυσικού αερίου καθώς και κομμάτι της εμπορίας μαζί με τους εργαζόμενους που αντιστοιχούν στα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία.

Το σχέδιο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ θα έχει τρία στάδια. Το πρώτο θα ξεκινήσει από την πώληση των δικτύων μεταφοράς, θα συνεχιστεί με την πώληση του 30% του παραγωγικού δυναμικού της («μικρή ΔΕΗ») και θα ολοκληρωθεί με τη διάθεση μέσω του Χρηματιστηρίου του 17% των μετοχών της εναπομείνασας εταιρείας και του μάνατζμεντ. Το χρονοδιάγραμμα αναφέρει ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει τη δέσμευση να παρουσιάσει μέσα σε ένα τρίμηνο τα ακριβή περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ που θα περάσουν στη νέα εταιρεία.

Οι σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ θα πρέπει να υποβάλουν μελέτη που θα λαμβάνει υπόψη της από τη μια την ελκυστικότητα του «πακέτου» που θα πουληθεί και από την άλλη τη βιωσιμότητα της εναπομείνασας εταιρείας. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την ολοκλήρωση του project της «μικρής ΔΕΗ» μέσα στο 2016. Η Τρόικα αρχικά πίεζε για πιο σύντομη κατάληξη, αλλά στην πορεία αντιλήφτηκε τη δυσκολία του εγχειρήματος, καθώς ακόμη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, που εφαρμόστηκαν αντίστοιχα μοντέλα χρειάστηκε τουλάχιστον μια τριετία.

Πρώτα ο AΔMHE

Τώρα η Τρόικα φέρεται να έθεσε ως δεσμευτική ημερομηνία το τέλος του 2013 για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας), ο οποίος σήμερα αποτελεί 100% θυγατρική της ΔΕΗ. Αυτό σημαίνει πώληση της εταιρείας, διατήρηση ωστόσο ενός ποσοστού 35% υπό δημόσιο έλεγχο, όπως προβλέπει η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία για τα δίκτυα και όπως συμβαίνει και στην περίπτωση ιδιωτικοποίησης των δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου, δηλαδή της θυγατρικής της ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ. Αυτό που θα πρέπει να επιλυθεί, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, είναι το χρηματοοικονομικό σκέλος, η επίπτωση δηλαδή του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού στα δάνεια της ΔΕΗ. Παράλληλα με τη διαδικασία του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού, η κυβέρνηση θα προετοιμάσει το έδαφος για την προσέλκυση επενδυτών, καθώς τα δίκτυα ενέργειας απευθύνονται κυρίως σε επενδυτικά funds που προσβλέπουν σε σταθερές αποδόσεις.

Πρόταση-σοκ για τριπλασιασμό του ΕΤΜΕΑΡ

Εκτοξεύεται το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ το 2014

Με το αναθεωρημένο Μνημόνιο η κυβέρνηση ανέλαβε και τη δέσμευση μηδενισμού του ελλείμματος της αγοράς ηλεκτρισμού μέσα στο 2014 και διασφάλισης μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο στόχο δεδομένου ότι το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ με βάση τις επίσημες προβλέψεις αναμένεται να εκτιναχθεί το 2014 στο 1,4 δισ. ευρώ από τα 722 εκατ. ευρώ στο τέλος της φετινής χρονιάς. Eν όψει του αδιεξόδου ο ΛAΓHE εισηγείται τον τριπλασιασμο του ETMEAP από 9,3 ευρώ/MWh σε 27,3 ευρώ.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προωθεί την επίσπευση της εκταμίευσης του δανείου της ΔΕΗ ύψους 250 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ με στόχο η ρευστότητα αυτή να διοχετευθεί στον ΛΑΓΗΕ (Λειτουργό της Αγοράς) και από εκεί στους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς. Ένα επιπλέον ποσό της τάξης των 77 εκατ. ευρώ θα ενισχύσει επίσης τη ΔΕΗ μέσω της αποπληρωμής ανεξόφλητων οφειλών του Δημοσίου προς την Επιχείρηση. Η αύξηση που παρουσίασε το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ τον Μάρτιο στα 316 εκατ. ευρώ από 301 εκατ. ευρώ που ήταν τον Φεβρουάριο, προβληματίζει ιδιαίτερα.

Αιτία αποτελεί το μειωμένο έσοδο από την πώληση δικαιωμάτων εκπομπών (10 εκατ. ευρώ έναντι 15 εκατ. ευρώ), καθώς και η αυξημένη παραγωγή των ΑΠΕ. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι τον Μάρτιο εγκαταστάθηκαν 247,4MWφωτοβολταϊκών πάρκων και 11,75MWφ/β σε στέγες, άρα στο εξής προβλέπεται περαιτέρω διόγκωση του ελλείμματος, τη στιγμή που η αγορά αναμένει τις νέες παρεμβάσεις της κυβέρνησης μέσω του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ο ΛΑΓΗΕ προβλέπει επίσης ότι η μείωση της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπών πανευρωπαϊκά λόγω της απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου για το backloading, επηρεάζει και το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού για το υπόλοιπο του φετινού έτους και για του χρόνου. Έτσι, σε συνδυασμό με τα περισσότερα εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά, η πρόβλεψη του Λειτουργού αναπροσαρμόζεται και κάνει λόγο πλέον για ένα έλλειμμα μεγαλύτερο κατά 80 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα