Έτοιμοι για μειώσεις μισθών δηλώνουν οι 11.000 τραπεζικοί υπάλληλοι στο πλαίσιο της προσπάθειας σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος.

Μιλώντας στο πλαίσιο του παγκύπριου συνεδρίου της οργάνωσης, ο πρόεδρος της ΕΤΥΚ Λοΐζος Χατζηκωστής εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά των διοικήσεων των τραπεζών, επιρρίπτοντας ευθύνες για την κατάσταση που έχουν οδηγηθεί σήμερα οι κυπριακές τράπεζες και ειδικότερα η Λαϊκή και η Τράπεζα Κύπρου.
Οπως μεταδίδει το Stockwatch, υπό το βάρος των πρόσφατων εξελίξεων, που προμηνύουν τη δραστική μείωση του προσωπικού των δύο μεγάλων τραπεζών, ο κ. Χατζηκωστής επικαλέστηκε τις προειδοποιήσεις που απηύθυνε η ΕΤΥΚ τα τελευταία χρόνια σε σχέση με την αρνητική πορεία που θα είχε ο τραπεζικός τομέας.
«Καθημερινά», είπε, βλέπαμε τις ισχυρές τράπεζες να καταρρέουν μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης αλλά και της αλαζονικής συμπεριφοράς των διοικήσεων τους. Οι οικονομίες μεγάλων κρατών κλυδωνίζονταν εξαιτίας της κατάρρευσης των τραπεζών».
«Είχαμε επισημάνει ότι εμείς που είμαστε μία μικρή οικονομία και η αντίσταση της οικονομίας μας είναι επιφανειακή πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μία μεγάλη κρίση δεν θα μας δώσει δεύτερη ευκαιρία. Και μία μεγάλη κρίση δεν θα φέρει μόνο οικονομική εξαθλίωση στον τόπο αλλά θα μας αποδυναμώσει σε όλους τους τομείς και σε όλες τις διεκδικήσεις».
Τόνισε ότι «η κοινωνία σήμερα δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι οι τραπεζοϋπάλληλοι έχουν ήδη κόστος από 25% - 35% του μισθού τους. Παρόλα αυτά δηλώνω και πάλι ότι σήμερα είμαστε πρόθυμοι να αναλάβουμε νέο κόστος με νέες μειώσεις στις απολαβές μας και τα ωφελήματα μας».
Επεσήμανε ότι «δεν ευθύνεται το συνδικαλιστικό κίνημα για το ότι δεν έχουν γίνει ήδη μειώσεις στους μισθούς των τραπεζοϋπαλλήλων, ιδιαίτερα της Τράπεζας Κύπρου που στην ουσία δεν υπάρχει κανένας αρμόδιος, κανένας εξουσιοδοτημένος παράγοντας που να μπορεί να καθίσει μαζί μας να συζητήσει για μειώσεις και να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες αποφάσεις».
Ανέφερε ότι «ως ΕΤΥΚ είχε αρχίσει συζητήσεις για μειώσεις μισθών όταν ήταν ακόμη διευθύνων σύμβουλος στην Τράπεζα Κύπρου ο Γιάννης Κύπρη, με φιλικό τρόπο, με καλή διάθεση αλλά δυστυχώς οι εξελίξεις ανέτρεψαν το σκηνικό και μας οδήγησαν σε μια ακυβερνησία όπου τα πάντα έχουν ανατραπεί».
«Είμαστε πρόθυμοι να προχωρήσουμε σε μειώσεις οι οποίες κάλλιστα μπορούν να ενισχύσουν την προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών» τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΤΥΚ.moneypost.gr