Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

ΑΛΕΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:"ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ Η ΧΩΡΑ ΟΠΩΣ ΠΑΕΙ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ"

Ο πρώην υπουργός εκτίμησε ότι «αυτή η Ευρώπη και αυτή η Ευρωζώνη δεν μπορούν να συνεχίσουν να υπάρχουν με το σημερινό τρόπο». 
Έρχονται νέα σκληρά μέτρα με το νέο κούρεμα του χρέους.
«Η κυβέρνηση έδειξε αποφασιστικότητα στην εφαρμογή του μνημονίου, αλλά περιορίστηκε μόνο σε αυτό και σε κανέναν καίριο τομέα δεν έχουμε δει την προσωπική της σφραγίδα» τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και τους Νέους Φακέλους ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος.


Σημείωσε ότι το μνημόνιο εφαρμόστηκε, γίνανε περικοπές, αλλά δεν έγιναν διαρθρωτικές αλλαγές στο δημόσιο και εκτίμησε ότι το μνημόνιο έχει εκπνεύσει, προβλέποντας ότι η χώρα θα βγει από το Ευρώ και δεν θα επιζήσει στην Ευρωζώνη, αν δεν γίνει υπέρβαση.

Αναλυτικότερα, τόνισε πως ναι μεν το μνημόνιο μας κράτησε στην ευρωζώνη, αλλά πλέον έχει εκπνεύσει, γιατί λειτουργεί μόνο σε λογιστικό μοντέλο και δεν πρέπει να μείνουμε στην στατικότητά του. Σημείωσε ότι το λογιστικό μοντέλο πρέπει να αντικατασταθεί, καθώς δε διατηρεί διατηρήσιμες τις οικονομικές συνθήκες για να μπορέσει να προχωρήσει στην ανάπτυξη. 

Είπε ότι για να φύγουμε από την κρίση δεν θέλουμε μόνο εξυγιαντικά αποτελέσματα, αλλά «να γεννηθεί κάτι καινούργιο από εμάς», σημειώνοντας ότι το μνημόνιο δε συνοδεύτηκε από με σαρωτικά μέτρα διαρθρωτικών αλλαγών. 

Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι μεταρρυθμίσεις «βαφτίστηκαν» οι διευθετήσεις σε ακίνδυνα πεδία, προσθέτοντας ότι μόνο τον τελευταίο χρόνο έγινε προσπάθεια αληθούς εφαρμογής. 

Εκτίμησε χαρακτηριστικά, ότι εκείνο που χρειάζεται η χώρα για να ανακάμψει, είναι να έχει επί επτά χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από 5%, ώστε να μπορεί να έχει διαχειρίσιμο δημόσιο χρέος. 

Ο πρώην υπουργός τόνισε ότι η σημερινή πολιτική εθελοτυφλίας, συνοδεύεται και από έλλειψη κινητοποίησης των πολιτικών και τον πολιτικών δυνάμεων, προσθέτοντας ότι η κυρίαρχη φιλοσοφία είναι ο λαϊκισμός. 

Ο κ. Παπαδόπουλος άσκησε κριτική στα κόμματα της κυβέρνησης, λέγοντας ότι οικοδομούν αδικαιολόγητη αισιοδοξία, επειδή κρατήθηκε η χώρα στο ευρώ, αλλά πλέον χρειάζεται άλλο σχέδιο. 

Πάντως, εκτίμησε ότι η χώρα μας πρέπει να μείνει στο ευρώ, αλλά δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στο μνημόνιο και είπε ότι η κυβέρνηση αυτή θα έχει πολύ μεγάλη αναγνώριση στην ιστορία που κράτησε την χώρα στο ευρώ. 

Ο πρώην υπουργός εκτίμησε ότι «αυτή η Ευρώπη και αυτή η Ευρωζώνη δεν μπορούν να συνεχίσουν να υπάρχουν με το σημερινό τρόπο». 

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη, είπε ότι η χώρα έχει καχεκτική οικονομία και δεν έχει «αεροδιάδρομο» για ανάπτυξη και τόνισε ότι οι επενδύσεις πρέπει να είναι παραγωγικές. 

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε τα παραδείγματα της Τουρκίας και της Βραζιλίας, οι οποίες όταν είδαν πως τα δικά τους «μνημόνια» δεν επαρκούσαν, κινητοποιήθηκαν όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις τους και έφτιαξαν ένα δικό τους πρόγραμμα, «συνειδητοποίησαν ότι η ανάπτυξη ήταν δική τους υπόθεση». 

Ο πρώην υπουργός υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητη η δημόσια διοίκηση και επεσήμανε ότι πρέπει να γίνει ανασύνθεση των υπουργείων, ώστε να στελεχωθούν με ανθρώπους που ξέρουν τη δουλειά. Χαρακτηριστικά εκτίμησε ότι το πρόβλημα των υπουργείων χρειάζεται τρεις μήνες για να επιλυθεί, αλλά θέλει πολιτική βούληση. Δήλωσε ακόμα ότι τα υπουργεία πρέπει να έχουν ελεγκτικές ιδιότητες.

Τέλος, ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε την ανεργία ως το χειρότερο πρόβλημα και δήλωσε ότι δεν καταπολεμείται με προγράμματα ανακούφισης που δημιουργούν ψευδαισθήσεις, αλλά χρειάζονται οι προϋποθέσεις που θα δημιουργηθούν μέσα από τις επενδύσεις. 

Για το ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι κάνει προσπάθεια να αντέξει τη λαίλαπα της κρίσης που χρεώθηκε. 

πηγη :skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα