Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Παγώνει η μείωση του ΦΠΑ και των φόρων στα καύσιμα

    του Προκόπη Χατζηνικολάου
Το θέμα θα συζητηθεί με την τρόικα τον Ιούνιο – Κατασχέσεις αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ έχουν πραγματοποιηθεί για οφειλές στο Δημόσιο
Είναι επιθυμητή η μείωση των φόρων, αλλά δεν είναι εφικτή στη φάση αυτή, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.
Στο συρτάρι μπαίνει προς το παρόν η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και των φόρων στα καύσιμα. Μια τέτοια κίνηση δεν είναι εφικτή, δεδομένου ότι τα έσοδα Ιανουαρίου - Απριλίου είναι λίγο χαμηλότερα από τον στόχο που έχει τεθεί στον προϋπολογισμό, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας προσθέτοντας: Εφόσον τα έσοδα πάνε καλά και είμαστε εντός των δημοσιονομικών στόχων, τον Ιούνιο το θέμα θα συζητηθεί με την τρόικα. Στο μεταξύ σε συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Στουρνάρας στην εκπομπή «ΝΕΤ στα Γεγονότα» ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει σε κατασχέσεις αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ μέσω μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης για φορολογικές οφειλές, ενώ ήδη έχουν ρευστοποιηθεί 400 εκατ. ευρώ από τα κατασχεθέντα.
Αναφερόμενος στο θέμα της φοροδιαφυγής αναγνώρισε πως τα αποτελέσματα δεν τον ικανοποιούν, ωστόσο είπε ότι γίνονται προσπάθειες για αντιστροφή της κατάστασης. Τον Απρίλιο διπλασιάστηκαν οι τακτικοί έλεγχοι μεγάλων επιχειρήσεων σε σχέση με όσους είχαν διενεργηθεί το πρώτο τρίμηνο του έτους. Παγώνουν προς το παρόν η μείωση των φόρων στα καύσιμα καθώς και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, παρά το γεγονός ότι τα δύο θέματα θα συζητηθούν τον ερχόμενο Ιούνιο με την τρόικα.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας χαρακτήρισε μη εφικτή, στην παρούσα φάση, τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, αποδίδοντας τα «μεγάλα εμπόδια» για μια τέτοια κίνηση, στα έσοδα. Σύμφωνα με τoν υπουργό, τα έσοδα στο διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου είναι λίγο χαμηλότερα από τον στόχο που έχει τεθεί στον προϋπολογισμό.
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αποδίδουν την υστέρηση στη μη έγκαιρη αποστολή των ειδοποιητηρίων για την πληρωμή των φόρων ακίνητης περιουσίας του 2011 και 2012.
Ωστόσο επισημαίνουν ότι τα ποσά αυτά θα εισπραχθούν στο δεύτερο εξάμηνο και θα καλύψουν το κενό που υπάρχει σήμερα.
Οσον αφορά τον ΦΠΑ στην εστίαση ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι: «Εχουμε θέσει στην τρόικα τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα το ξαναδούμε τον Ιούνιο και εφόσον τα έσοδα πάνε καλά και είμαστε εντός των δημοσιονομικών στόχων. Αρα εάν κάπου πέσουμε εκτός -πείτε ότι πέσουμε εκτός 200 ευρώ- αυτά τα 200 ευρώ, δυστυχώς, δεν μπορούμε να τα βρούμε σήμερα από την αγορά, πρέπει να τα κόψουμε από κάπου αλλού. Επομένως, κάθε μέτρο μείωσης φόρων έχει κόστος ευκαιρίας. Πρέπει να πάρουμε δηλαδή άλλο ισοδύναμο μέτρο, όσο σήμερα διαρκεί το πρόβλημα. Είναι επιθυμητή η μείωση των φόρων, αλλά δεν είναι εφικτή στη φάση αυτή».
Στο μεταξύ σε συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας στην εκπομπή «ΝΕΤ στα Γεγονότα» ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει σε κατασχέσεις αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ μέσω μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης για φορολογικές οφειλές, ενώ ήδη έχουν ρευστοποιηθεί 400 εκατ. ευρώ από τα κατασχεθέντα.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «Τους τελευταίους μήνες πάνω από 650 μπήκαν στη φυλακή, έχουν γίνει κατασχέσεις πάνω από 2 δισ. ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία εκ των οποίων έχουμε ρευστοποιήσει περίπου 400 εκατ. ευρώ».
Αναφερόμενος στο μείζον θέμα της φοροδιαφυγής αναγνώρισε πως τα αποτελέσματα δεν τον ικανοποιούν, ωστόσο είπε ότι γίνονται προσπάθειες για αντιστροφή της κατάστασης.
Πάντως, τον Απρίλιο διπλασιάστηκαν οι τακτικοί έλεγχοι από το κέντρο ελέγχου μεγάλων επιχειρήσεων σε σχέση με τους ελέγχους που είχαν διενεργηθεί το πρώτο τρίμηνο του έτους. Μάλιστα στην έκθεση του ΔΝΤ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην αύξηση των ελέγχων σε συγκεκριμένους τομείς όπως οι επιχειρήσεις. Κάτι που όπως φαίνεται οφείλεται στη σύσταση Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων και στην τοποθέτηση έμπειρων ελεγκτών. Το κέντρο ελέγχου διενεργεί ελέγχους σε όλη την επικράτεια σε επιχειρήσεις με τζίρο έως και 25 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά ζητούν να επιταχυνθούν οι έλεγχοι σε ειδικές κατηγορίες φορολογούμενων όπως οι πλούσιοι και οι αυτοαπασχολούμενοι. Ενα από τα θέματα που πρέπει να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς αφορά την ενοποίηση και τον μετασχηματισμό φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Συγκεκριμένα εντός του Ιουλίου θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ενοποίηση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
ΠΗΓΗ :H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα