Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

ΕΞΠΡΕΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ -ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΠΟΥ ΕΝΩΝΕΙ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΜΕ ΤΗ ΝΑΞΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΟΡΓΟ

Η καθημερινή ανάσα ζωής για τις Μικρές Κυκλάδες. Ένα πλοίο, που αποτελεί την σύνδεση των μικρών αυτών νησιών  με τον έξω κόσμο και όχι μόνο.Είναι η δημόσια υπηρεσία , το ταχυδρομείο , το παντοπωλείο , το φαρμακείο, το αρτοποιείο, το μανάβικο, το κρεοπωλείο, κ.α. για τους λιγοστούς αυτούς κατοίκους.

Τα μποφόρ δεν το τρομάζουν και σε κάθε κλήση παροχής βοήθειας, σπεύδει να βοηθήσει τον άρρωστο, να μεταφερθεί στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Στο τιμόνι του, οι μοναδικοί cpt Γιάννης Σκοπελίτης και  cpt Γιάννης Φωστιέρης .Για το φοβερό αυτό δίδυμο και όχι μόνο, ταξίδεψε πρόσφατα η παρέα του www.ellinikiaktoploia.net στα Κατάπολα της Αμοργού, για να σας παρουσιάσει μέσα από τις εικόνες και τα λόγια των καπεταναίων του, το έργο που επιτελεί το τρομερό αυτό πλοίο.
Βράδυ Σαββάτου 23/2/2013, λίγο μετά τις 8 το βράδυ και το ΕΞΠΡΕΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ φαίνεται στην είσοδο του όρμου των Καταπόλων. Άλλο ένα ταξίδι έχει φτάσει στο τέλος του και με  γρήγορες κινήσεις το πλοίο δένει στον ντόκο του λιμανιού. Τα εμπορεύματα και οι επιβάτες που έχουν τελικό προορισμό τα Κατάπολα αποβιβάζονται κι εμείς στον καταπέλτη περιμένουμε τον cpt Γιάννη Φωστιέρη να ολοκληρώσει την δουλειά του για να τον γνωρίσουμε και να πούμε δύο λόγια μαζί του. Δυστυχώς ο cpt Γιάννης Σκοπελίτης λόγω προσωπικών υποχρεώσεων έχει παραμείνει στην Νάξο οπότε την περιήγηση μας στο πλοίο θ’ αναλάβει ο έτερος πλοίαρχος. Το δρομολόγιο που ακολούθησε για ακόμη μία μέρα το πλοίο ήταν ΚΑΤΑΠΟΛΑ-ΑΙΓΙΑΛΗ-ΔΟΝΟΥΣΑ-ΚΟΥΦΟΝΗΣΙ-ΣΧΟΙΝΟΥΣΑ-ΗΡΑΚΛΕΙΑ-ΝΑΞΟΣ κι επιστροφή. Ένα δρομολόγιο καθόλου εύκολο αφού πολλά από αυτά τα λιμάνια είναι με ελλιπείς και δύσκολες λιμενικές εγκαταστάσεις. Ιδιαίτερα όταν ο καιρός είναι άσχημος, το ΕΞΠΡΕΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ δίνει σκληρό  αγώνα για να τα προσεγγίσει, βγαίνοντας τις περισσότερες φορές  όμως νικητής. Σε λίγα λεπτά η φιγούρα του cpt Γιάννη φαίνεται στο γκαράζ κι εμείς σπεύδουμε να τον χαιρετίσουμε. Αυτός όπως πάντα απλός, φιλικός και φιλόξενος μας καλωσορίζει και μας υποδέχεται στο πλοίο του. Στα επόμενα λεπτά μας ξεναγεί στο χιλιοτραγουδισμένο αυτό σκαρί, που το όνομα του είναι περισσότερο γνωστό από ονόματα πλοίων μεγαλύτερων σε διαστάσεις και πιο σύγχρονα.
Το ΕΞΠΡΕΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ μπορούμε να πούμε ότι χωρίζεται σε 2 deck. Μπαίνοντας ο επιβάτης στο πλοίο θα συναντήσει αρχικά το μικρό γκαράζ του που  μπορεί να μεταφέρει 10-11 Ι.Χ. Από την μέση του καταστρώματος αυτού και μέχρι την πλώρη συναντάμε το εκπληκτικό κυρίως σαλόνι του πλοίου με το Bar. Ένας πραγματικά υπέροχος χώρος στον οποίο φαίνεται χαρακτηριστικά το μεράκι των ιδιοκτητών αυτού του πλοίου και η αγάπη τους γι αυτό. Επιστρέφοντας στην αρχή του καταστρώματος και κοντά στον καταπέλτη, συναντάμε αριστερά και δεξιά δύο σκάλες οι οποίες μας οδηγούν στο επάνω κατάστρωμα. Στο μπροστινό μέρος του Deck βρίσκουμε την μικρή γέφυρα του πλοίου, πλήρως εξοπλισμένη με όλα τα βοηθήματα που απαιτούνται για την ασφαλή πλεύση του πλοίου. Ακριβώς πίσω από την γέφυρα υπάρχει ένα μικρότερο σαλόνι ενώ το κατάστρωμα αυτό μέχρι την πρύμη χωρίζεται σε 2 επίπεδα, ένα σκεπαστό και ένα ανοικτό, με άφθονους χώρους γι αυτούς που λατρεύουν τον ήλιο και την θάλασσα. Αυτό είναι το ΕΞΠΡΕΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ που οι κάτοικοι των νησιών αυτών πίνουν νερό στο όνομα του.
Ήρθε η ώρα να πούμε δύο λόγια για την ιστορία του πλοίου αυτού. Το ΕΞΠΡΕΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ, ναυπηγήθηκε το 1986 στο Homatas Brothers Shipyards στην Θεσσαλονίκη και ξεκίνησε τα ταξίδια του σαν ΕΡΕΣΣΟΣ ΙΙ, στο Βορειοανατολικό Αιγαίο. Καθημερινά με τα άλλα δύο πλοία, ΕΡΕΣΣΟΣ και ΑΙΟΛΙΣ, συνέδεαν την ακριτικά Μυτιλήνη με το Αιβαλί της Μικράς Ασίας. Ένα ταξίδι μιάμισης ώρας που συνεχίζει να πραγματοποιείται ακόμη και σήμερα με πλοία τούρκικων συμφερόντων. Στο νησί αυτό βρήκε o cpt Δημήτρης Σκοπελίτης  το ΕΡΕΣΣΟΣ ΙΙ, το αγόρασε, το μετασκεύασε και το έφερε το 1998 στην Αμοργό σαν ΕΞΠΡΕΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ για λογαριασμό της SMALL CYCLADES LINES. Έχει ΙΜΟ 8632146,διεθνές κωδικό κλήσης SW3130,  μήκος 45μέτρα, πλάτος 8μέτρα και βύθισμα 2,5 μέτρα. Διαθέτει 2 μηχανές Caterpillar αναπτύσσοντας ταχύτητα γύρω στους 12,5 κόμβους. To πλοίο τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να μεταφέρει 340 άτομα. Kάθε χρόνο, λίγο πριν το Πάσχα, αφήνει για ένα περίπου μήνα τις Μικρές Κυκλάδες και έρχεται στον Πειραιά όπου πραγματοποιεί την ετήσια επιθεώρηση του.
Φωτογραφίες από το εσωτερικό του πλοίου μπορείτε να τις δείτε πατώνταςεδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα