ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Το Κρασί του Μήνα: Santorini Grande Reserve 2010


του Θόδωρου Λέλεκα 

Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Το λευκό κρασί μπαίνει στο βαρέλι για κάποιους πολύ σημαντικούς και βασικούς λόγους: σε τεχνικό επίπεδο, για να αποκτήσει «σώμα» και αρωματική πολυπλοκότητα, καθώς και για να «σκληραγωγηθεί» ώστε να μπορεί να παλαιώσει περαιτέρω. Από τη σκοπιά του οινόφιλου καταναλωτή, ο σκοπός είναι το κρασί να αποκτήσει κάποια περαιτέρω δευτερεύοντα αρώματα που θα διευρύνουν την γκάμα των συνδυασμών για τους οποίους προσφέρεται, στο τραπέζι. 

Το Ασύρτικο είναι η ποικιλία-σημαία της Σαντορίνης. Πρόκειται για σταφύλι που δίνει κρασιά με πολύ ιδιαίτερα αρώματα, που εκφράζουν το άγριο, άνυδρο και πετρώδες σκηνικό του αγαπημένου νησιού των Κυκλάδων. Τα αρώματα αυτά είναι διακριτικά φρουτώδη, με «λεμονάτο» χαρακτήρα, με έντονες όμως «ορυκτές» επιρροές, που παραπέμπουν στο χαρακτηριστικό ηφαιστειογενές έδαφος της Σαντορίνης. 


Το Ασύρτικο είναι ένα κατ’ εξοχήν κρασί φαγητού, που μάλιστα συνδυάζεται –σχεδόν αποκλειστικά– με ψάρι και γενικότερα θαλασσινές γεύσεις. Είναι ιδιαίτερα απολαυστικό και δροσιστικό όταν είναι φρέσκο, όταν δηλαδή εμφιαλώνεται κατευθείαν από την ανοξείδωτη δεξαμενή, ωστόσο εδώ και κάποια χρόνια τα λευκά βαρελάτα κρασιά από Ασύρτικο έχουν αρχίσει να γίνονται ιδιαίτερα δημοφιλή στο Ελληνικό κοινό. Αυτό συμβαίνει, μεταξύ άλλων, επειδή ως λαός έχουμε ιδιαίτερη αδυναμία στο ψήσιμο των ψαριών και θαλασσινών στα κάρβουνα. Σε αυτή λοιπόν την κατηγορία, και με γνώμονα τους πιο λαχταριστούς οινο-γευστικούς συνδυασμούς που μας περιμένουν τώρα που καλοκαιριάζει, επέλεξα ένα μεγάλο βαρελάτο λευκό της Σαντορίνης ως Κρασί (αυτού) του Μήνα! 

Το Santorini Grande Reserve 2010 είναι ένα λευκό κρασί από τα πιο παλαιά κλήματα Ασύρτικου της περιοχής του Ακρωτηρίου, στη Σαντορίνη. Έχει ζυμώσει και ωριμάσει για 12 μήνες συνολικά σε δρύινο βαρέλι, ενώ έχει παλαιώσει για 1 ακόμη χρόνο στη φιάλη πριν κυκλοφορήσει στην αγορά. Πριν ακόμα το δοκιμάσουμε, η παλαίωση του κρασιού είναι εμφανής «στο μάτι», αφού η εξέλιξη του έχει χαρίσει ένα χαρακτηριστικό χρυσο-κίτρινο χρώμα. Στη μύτη αναδύει αρώματα ζαχαρωμένων εσπεριδοειδών, αν και τα πικάντικα καπνιστά αρώματα του βαρελιού είναι εξίσου έντονα. Στο στόμα το κρασί είναι πληθωρικό και πολύπλοκο, η οξύτητά του είναι ιδιαίτερα έντονη, ενώ η επίγευσή του είναι μακρά και πιπεράτη. 

Το κρασί αυτό προσφέρεται για πολλούς, ευφάνταστους και εξαιρετικά εκλεκτούς γευστικούς συνδυασμούς. Τόσο η πικάντικη «καπνίλα» του, όσο και η υψηλή του οξύτητα, ενδείκνυται για σύνθετες γεύσεις με έντονο το καπνιστό στοιχείο. Στην πιο απλή του μορφή, αυτό μεταφράζεται σε φρέσκο ψάρι ή καλαμάρι στα κάρβουνα, καπνιστό σολομό ή ακόμα και κάποια καπνιστά τυριά όπως το Μετσοβόνε ή η Ιταλική Scamorza. Αν πάντως θέλετε μία διαφορετική και πρωτότυπη πρόταση, εγώ δοκίμασα το κρασί αυτό ταιριασμένο με ένα πεντανόστιμο πιάτο: linguine με καπνιστό χέλι. Η εξαιρετική οξύτητα του κρασιού «έκοψε» με υποδειγματική επιδεξιότητα την λιπαρότητα που έδωσε το χέλι στο πιάτο, ενώ η πικάντικη αρωματικότητα του κρασιού έδεσε τέλεια τόσο με την καπνίλα του ψαριού, όσο και με τα επιμέρους αλλά πολύ σημαντικά γευστικά στοιχεία του πιάτου, όπως το σκόρδο και η καυτερή πράσινη πιπεριά. 

Η Santo Wines είναι το μεγάλο συνεταιριστικό οινοποιείο της Σαντορίνης. Έχει ιδρυθεί το 1947 και σήμερα αριθμεί 2500 μέλη. Το οινοποιείο της εταιρείας λειτουργεί από το 1992 και η ετήσια παραγωγή του μπορεί να φτάσει τις 5 χιλιάδες τόνους. Αποτελεί έναν πολύ σημαντικό οινο-τουριστικό προορισμό στο νησί, αλλά και στην Ελλάδα γενικότερα, που κάθε χρόνο υποδέχεται περισσότερους από 400.000 επισκέπτες από τη χώρα μας, αλλά και απ’ όλο τον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Santo Wines εξάγει ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής της σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο και άλλες. 

Το Santorini Grande Reserve 2010 είναι ένα πραγματικά σπάνιο και εκλεκτό κρασί με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) Σαντορίνη, που όλοι οι φίλοι των καλών λευκών κρασιών θα πρέπει να δοκιμάσουν. Έχει αλκοολικό τίτλο 15%abv και ενδεικτική λιανική τιμή 14,50 ευρώ. Το βρίσκουμε στις μεγάλες και ενημερωμένες κάβες, καθώς και σε επιλεγμένα εστιατόρια με θαλασσινή – κυρίως – κουζίνα. 

Εις υγείαν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα