ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Tι σημαίνει "Τρόικα" ;



Η λέξη τρόικα είναι ρωσική που σημαίνει τριμερής, ή τριπλός. Σε σχέση με την Ελλάδα, ως Τρόικα χαρακτηρίζεται η τριμερής άσκηση οικονομικού και πολιτικού ελέγχου επί της χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο,  την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Επιτροπή (Κομισιόν) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Απ’ εδώ και το νεόκοπο επίθετο «τροϊκανός», που δηλώνει τους εκπροσώπους της τριμερούς επιτροπής).



Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια 
Ειδικότερα με την ονομασία τρόικα φερόταν παραδοσιακή ιππήλατη άμαξα, συνηθέστερα έλκηθρο, που το έσερναν τρεις ίπποι ζευγμένοι κατά μέτωπο.Οι τρόϊκες πρωτοεμφανίσθηκαν περί τον 17ο αιώνα, τόσο στην Ουγγαρία όσο και στη Ρωσία, αρχικά ως εμπορικές και ταχυδρομικές άμαξες που ανέπτυσσαν ταχύτητα περίπου 50 χλμ. την ώρα. Αργότερα στη Ρωσική Αυτοκρατορία, αλλά και στην Ουγγαρία άρχισαν ν' αποτελούν το κατ΄ εξοχή σύμβολο της υψηλής κοινωνικής θέσης. Εξ αυτού έφεραν πλούσιο στολισμό τόσο η άμαξα όσο και οι ίπποι. Ο μεσαίος ίππος της τρόικας, φέρονταν κάτω από αψίδα, ήταν αυτός που οδηγούσε με τον τροχασμό του την άμαξα ενώ οι δύο πλαϊνοί ήταν ελαφρά λοξά συζευγμένοι με αυτόν που κάλπαζαν, το ένα φιλάρεσκα και το άλλο αγριεμένα. Συνεπώς χαλινούς είχε μόνο ο μεσαίος ίππος. Ιδιαίτερη προσοχή δίνονταν στην επιλογή των ίππων και στην εκπαίδευσή τους ώστε να εξασφαλίζεται το συγχρονισμένο και επιθυμητό βάδισμα. Έτσι η εμφάνιση των ευγενών με τις τρόικες προσέδιδαν μια ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια και χρώμα. Στη Ρωσία διοργανώνονταν και ειδικές ιπποδρομίες με τρόικες.
Κατ' επέκταση της σημασίας του όρου, επί σοβιετικού καθεστώτος και ειδικότερα μετά τον θάνατο του Στάλιν, η λέξη τρόικα έλαβε πολιτική σημασία δηλώνοντας την κυβερνητική τριανδρία της χώρας με συνέπεια να καταστεί εξ αυτού διεθνής όρος σε αναφορές τριανδρίας, ή οποιασδήποτε τριπλής διοίκησης, ή τριμελούς επιτροπής.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα