Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

«Κίτρινη κάρτα» από το υπ. Οικονομικών σε τρεις ΔΕΚΟ και 11 Νομικά Πρόσωπα - «Προ των πυλών» οι επίτροποι για φορείς του δημοσίου που δεν ενημερώνουν το YΠΟΙΚ για τα οικονομά τους στοιχεία - Πιέσεις για βαριές καμπάνες ασκεί η Τρόικα

«Κίτρινη κάρτα» σε τρεις ΔΕΚΟ και 11 Νομικά Πρόσωπα που «σιτίζονται» από τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν κατάφεραν να πιάσουν τους στόχους για το πρώτο φετινό τρίμηνο έβγαλε το υπουργείο Οικονομικών.
Την ίδια στιγμή, επί θύραις βρίσκονται οι επίτροποι για τις εταιρίες Αμυντικά  Συστήματα και Κοινωνία της Πληροφορίας  που δεν απέστειλαν στοιχεία με τα οικονομικά τους αποτελέσματα στο υπουργείο Οικονομικών. Ανενημέρωτο άφησαν το υπουργείο ο ΕΟΤ και η ΜΟΔ, ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το ΚΕΕΛΠΝΟ και ο ΟΚΑΝΑ δεν  υπέβαλαν καν στοχοθεσία.

Σε χειρότερη όμως μοίρα βρίσκονται οι διοικήσεις, της ΕΡΓΟΣΕ, του ΟΠΕΚΕΠΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που απειλούνται με «βαριές» καμπάνες αν δεν διορθώσουν την απόκλιση άνω του 10% που εμφάνισαν στο πρώτο τρίμηνο.
Στο οικονομικό επιτελείο αποφάσισαν  να μην βγάλουν απευθείας την «κόκκινη κάρτα».  Και πως μπορούσαν να το κάνουν άλλωστε από την στιγμή, που την ευθύνη γι’  αυτό έχει το κράτος που δεν έδωσε την επιχορήγηση που το ίδιο είχε προγραμματίσει για τις ΔΕΚΟ και τους οργανισμούς αυτούς με αποτέλεσμα να καταγραφεί υστέρηση εσόδων.
Παραμένουν όμως σε ισχύ οι «δρακόντειες» ποινές της… Χριστουγεννιάτικης Πράξης Νομοθετικού  Περιεχομένου με την οποία η κυβέρνηση έχει πλέον την δυνατότητα για τις περιπτώσεις των «σπάταλων» κρατικών φορέων ( αποκλίσεις άνω του 10% για δύο συνεχόμενα τρίμηνα ) ή αυτών που δεν αποστέλλουν απολογιστικά στοιχεία να αναστέλλει τις αμοιβές των μελών του  Διοικητικού Συμβουλίου και να τους οδηγεί στην  «έξοδο» εφόσον πρόκειται για ΔΕΚΟ  ή να ορίζει επόπτες. 
Να σημειωθεί ότι το θέμα για την παραδειγματική τιμωρία των Νομικών Προσώπων και των ΔΕΚΟ που αφήνουν ανενημέρωτο το υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει η τεχνική αντιπροσωπεία της τρόικας στους ελέγχους για τα δημόσια οικονομικά που πραγματοποίησε το  προηγούμενο διάστημα.

Αναλυτικότερα:

*Δώδεκα είναι ΔΕΚΟ που έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» της τρόικας καθ’ ότι είναι αυτές που έχουν ενταχθεί στο μητρώο φορέων της γενικής κυβέρνησης της Ελληνικής Στατιστικής  Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).  
*Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και η Κοινωνία της Πληροφορίας, είναι οι μοναδικές ΔΕΚΟ που δεν απέστειλαν τα οικονομικά τους στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών. 
* Από την ανάλυση των στοιχείων των 10 ΔΕΚΟ, προκύπτει ότι η αρνητική τους απόκλιση σε  σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2013 είναι μικρότερη του 10%. Αυτή ανήλθε σε 3,12% ή 1,561 εκατ. ευρώ. 
* Η ΕΡΓΟΣΕ παρουσίασε απόκλιση κατά 65,31% σε σχέση με τους στόχους. Αυτή οφείλεται σε υστέρηση εσόδων κατά 32,8% ή 6,6 εκατ. ευρώ ή οποία σε απόλυτα μεγέθη είναι υψηλότερη της υστέρησης των δαπανών κατά 30,9% ή 5,9 εκατ. ευρώ.  Επίσης, δεν υλοποιήθηκε επενδυτικό σχέδιο ύψους 6,5 εκατ. ευρώ, εξαιτίας τους γεγονότος ότι δεν καταβλήθηκε η αντίστοιχη επιχορήγηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.     
*  Ο ΟΠΕΚΕΠΕ παρουσίασε απόκλιση 632,13% και αντί για πλεόνασμα 1 εκατ. ευρώ εμφάνισε έλλειμμα 5,771 εκατ. ευρώ.  Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ξέμεινε από ρευστό, αφού το Γενικό Λογιστήριο δεν εκταμίευση  επιχορήγηση 7,5 εκατ. ευρώ που προορίζονταν για τον οργανισμό.  Έτσι οι δαπάνες σε αυτό το διάστημα καλύφθηκαν από αυτά είχαν περισσέψει στο ταμείο τη εταιρίας το 2012 (10,2 εκατ. ευρώ). Η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ εκτιμά ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση της αρνητικής απόκλισης, αφού τον Απρίλιο και τον Μάιο εκταμιεύτηκαν πόροι 7 εκατ. ευρώ.
*Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί με «νύχια και με δόντια» να την πουλήσει σε ξένους επενδυτές, εμφάνισε αρνητική απόκλιση της τάξης του 21,72%, καθότι τα έξοδα συμπιέστηκαν μόλις κατά 2,23% ενώ τα έσοδα ήταν λιγότερα κατά 21,72%.  

Μ.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα