Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Οι κωδικοί - παγίδες στη δήλωση του 2013

    Του ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Τους κωδικούς που θα πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι κατά τη συμπλήρωση των δηλώσεών τους, ώστε να αποφύγουν επιπλέον επιβαρύνσεις παρουσιάζει αναλυτικά η «Κ». Περισσότερες από 6 εκατομμύρια δηλώσεις θα υποβληθούν φέτος μέσω του Διαδικτύου και συγκεκριμένα στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.taxisnet.gr. Περισσότερες από 6 εκατομμύρια δηλώσεις θα υποβληθούν φέτος μέσω του Διαδικτύου και συγκεκριμένα στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.taxisnet.gr. Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ωστόσο κατά πάσα πιθανότητα η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων θα παραταθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου.




Φέτος οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν όλα τα εισοδήματα ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους, καθώς και τα απαλλασσόμενα από τον φόρο, ενώ για πρώτη φορά όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν είναι προστατευόμενα μέλη θα πρέπει να υποβάλουν φορολογική δήλωση. Προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι, η «Κ» παρουσιάζει το αναλυτικό βιβλίο οδηγιών του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να υποβληθεί σωστά η δήλωση και να αποφύγουν επιπλέον επιβαρύνσεις. Φέτος, θα πρέπει υποχρεωτικά όλοι οι φορολογούμενοι να δηλώσουν τον αριθμό παροχής ρεύματος όλων των κατοικιών είτε είναι ιδιο-κατοικούμενες, είτε είναι μισθωμένες, είτε δωρεάν παραχωρούμενες.

Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί κατά τη συμπλήρωση των παρακάτω κωδικών:

Κωδικοί 327-328: Συμπληρώνονται από τους φορολογούμενους που υποβάλλουν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση. Οι νέοι άνω των 18 ετών ανεξάρτητα αν θα υποβάλουν ή όχι φορολογική δήλωση θα πρέπει να αποκτήσουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου. Ωστόσο, η υποχρεωτική υποβολή φορολογικής δήλωσης από φορολογούμενους ηλικίας άνω των 18 ετών κρύβει παγίδες δεδομένου ότι η εφορία ακόμα και σε μηδενικά εισοδήματα θα υπολογίσει φόρο με βάση το ατομικό ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης που ανέρχεται σε 3.000.

Κωδικοί 019-020: Συμπληρώνεται από φορολογούμενους - μισθωτούς που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και έχουν έως τρεις εργοδότες είτε γιατί ο ένας εξ αυτών αποφέρει το 75% του εισοδήματος. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν και φέτος τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ σε αντιδιαστολή με τους ελεύθερους επαγγελματίες για τους οποίους το τέλος επιτηδεύματος αυξήθηκε σε 650 ευρώ.

Κωδικοί 003-004: Συμπληρώνεται ο αριθμός των παιδιών που είναι προστατευόμενα μέλη προκειμένου οι φορολογούμενοι να έχουν πρόσθετο αφορολόγητο.

Κωδικοί 301-302: Συμπληρώνεται το καθαρό ποσό από μισθούς. Ειδικά οι μισθωτοί που δεν εισέπραξαν δεδουλευμένες αποδοχές του έτους 2012 λόγω οικονομικής αδυναμίας του εργοδότη τους ακόμη και αν δεν έχει γίνει επίσχεση εργασίας ή πτώχευση και στους οποίους χορηγείται βεβαίωση αποδοχών στην οποία οι ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές αναγράφονται σε διακεκριμένη σειρά, θα υποβάλλουν τη δήλωση χωρίς να δηλώσουν τις ανείσπρακτες αμοιβές καθώς αυτές θα δηλωθούν στον χρόνο που θα εισπραχθούν. Οι μισθωτοί που δεν εισέπραξαν δεδουλευμένες αποδοχές το 2012 και δεν τους χορηγήθηκε βεβαίωση αποδοχών λόγω επίσχεσης εργασίας ή πτώχευσης του εργοδότη δεν θα δηλώσουν τις συγκεκριμένες αποδοχές αλλά θα συνυποβάλουν υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/ 1986 στην οποία θα δηλώνεται ο λόγος για τον οποίο δεν χορηγήθηκε από τον εργοδότη η σχετική βεβαίωση αποδοχών.

Κωδικοί 204-205-206 του πίνακα 5. Συμπληρώνεται υποχρεωτικά ο αριθμός παροχής ρεύματος όλων των κατοικιών (κύριες ή δευτερεύουσες) είτε είναι ιδιο-κατοικούμενες, είτε μισθωμένες είτε δωρεάν παραχωρούμενες. Στην περίπτωση που στο ακίνητο δεν υπάρχει μετρητής κατανάλωσης για να ηλεκτροδοτείται θα συμπληρώσετε 999999999.

Κωδικοί 659-660. Όλα τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες, αγρότες, εισοδηματίες) για πρώτη φορά υποχρεούνται να δηλώσουν όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2012 ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους καθώς και τα ποσά που απαλλάσσονται από το φόρο. Στους κωδικούς αυτούς θα αναγραφούν οι τόκοι καταθέσεων (θα συμπληρωθούν από το υπουργείο Οικονομικών) που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των φορολογούμενων το 2012 εφόσον υπερβαίνουν το ποσό των 250 ευρώ, κέρδη από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, REPOS, κέρδη από μερίσματα καθώς και τα επιδόματα των πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών. Από φέτος όμως, που καθίσταται πλέον υποχρεωτική η αναγραφή και αυτών των ποσών στη φορολογική δήλωση, οι φορολογούμενοι εφόσον έχουν συνολικά εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, θα υπόκεινται και γι’ αυτά τα ποσά σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1% - 4%.

Κωδικοί 846-849: Συμπληρώνεται από τις οικογένειες με προστατευόμενα τέκνα. Στους κωδικούς αυτούς οι φορολογούμενοι θα δηλώσουν και τον ΑΜΚΑ των προστατευόμενων τέκνων. Αν τα προστατευόμενα μέλη είναι άνω των 18 ετών τότε η αναγραφή του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ είναι υποχρεωτική σε κάθε περίπτωση.

ΠΗΓΗ :H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα