Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

60΄ στην άγονη γραμμή του Ιονίου/Σήμερα 15 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα στον ALPHA

Με ορμητήριο την Κέρκυρα, ο Νίκος Μάνεσης συναντά τους  ακρίτες των  Διαπόντιων  νήσων, ανάμεσα στις ακτογραμμές Αλβανίας και Ιταλίας. 

Ερεικούσσα, Μαθράκι, Οθωνοί: Τρία καταπράσινα νησιά, τα οποία θα μπορούσαν να είναι ένα σπάνιας ομορφιάς τουριστικό αξιοθέατο, παραμένουν στο περιθώριο και την απομόνωση. Ο τηλεοπτικός φακός καταγράφει, ως αδιάψευστος μάρτυρας, τις συνέπειες της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας, που κάνουν ακόμη δυσκολότερη την επιβίωση των ακριτών στα βορειοδυτικά θαλάσσια σύνορα της χώρας. Κι όμως, παρά τις δυσκολίες, οι κάτοικοι των νησιών αυτών,  έχοντας  περάσει μεγάλο μέρος της ζωής τους ως  μετανάστες στην Αμερική, επιστρέφουν  με σκοπό να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους αλλά και τον τόπο τους.


Το λιμάνι που σκέπασε η … αδιαφορία:
Και στα τρία νησιά, η εικόνα του λιμανιού είναι απογοητευτική. Τα δύο μικρά πλοία, τα οποία εξυπηρετούν την άγονη γραμμή, αδυνατούν να «δέσουν» τον χειμώνα, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μένουν για εβδομάδες αποκλεισμένοι, χωρίς γιατρό και τρόφιμα. Οι καπετάνιοι περιγράφουν τις δυσκολίες, οι πολίτες σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Στο Μαθράκι, το λιμάνι είναι παραδομένο στα φύκια και τις προσχώσεις. Η κάμερα καταγράφει πρωτόγνωρες και συγκλονιστικές σκηνές με τους κατοίκους να παίζουν ποδόσφαιρο πάνω σε ένα στρώμα φυκιών, το οποίο έχει καλύψει τα πάντα. Εκεί ήταν κάποτε θάλασσα  και οι αλιείς, οι οποίοι έχουν πλέον καταστραφεί οικονομικά, έδεναν τις βάρκες τους. Ένα καινούργιο λιμάνι στους Οθωνούς δεν έχει ακόμη παραδοθεί καθώς δεν έχουν τοποθετηθεί οι δύο από τους τέσσερις φάρους. Το λιμάνι στην Ερεικούσσα ακόμη δημοπρατείται…

Ο «βασιλιάς» της πατέντας:
Για ακόμα μια φορά, οι πολίτες παίρνουν στα χέρια τους την τύχη τους. Στο Μαθράκι, γνωρίζουμε τον βασιλιά της πατέντας, τον «Κύρο Γρανάζι», ο οποίος επισκευάζει από αυτοκίνητα μέχρι βάρκες. Πρόσφατα κατασκεύασε και το πρώτο φορητό πρατήριο καυσίμων για τις ανάγκες των συμπολιτών του…

«Έφτασε ο γιατρός …»:
Όταν χτυπούν οι καμπάνες στο Μαθράκι και τους Οθωνούς, δεν είναι κάλεσμα για τη Θεία Λειτουργία καθώς εφημέριος δεν υπάρχει. Είναι η αναγγελία της άφιξης του γιατρού, ο οποίος τους επισκέπτεται μια φορά το μήνα.
Οι ηλικιωμένοι κάτοικοι καταφθάνουν με κάθε μέσο στο μικρό ιατρείο για να γράψουν τα φάρμακά τους. Η κάμερα καταγράφει την αγωνία, την αγανάκτηση και τους προβληματισμούς τους...

Μετανάστης  στους… Άγιους Σαράντα:
Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η εικόνα στις ακτές της Αλβανίας, οι οποίες γνωρίζουν πολύ μεγάλη ανάπτυξη. Σε όλο το μήκος των ακτών των Αγίων Σαράντα φτιάχνεται ένα νέο λιμάνι καθώς και μαρίνες για τουριστικά σκάφη. Η κάμερα καταγράφει τον οργασμό των εργασιών, τις δεκάδες υπό κατασκευή πολυώροφες οικοδομές καθώς και τα πολυτελή ξενοδοχεία που φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Στους Άγιους Σαράντα, σχεδόν όλοι μιλούν Ελληνικά. Οι περισσότεροι είναι πρώην οικονομικοί μετανάστες, οι οποίοι επέστρεψαν από την Ελλάδα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και επενδύουν πλέον στην πατρίδα τους. Εκεί η ίδρυση εταιρείας πραγματοποιείται μέσα σε μια ημέρα και κοστίζει όσο η αίτηση, μόλις 1,5 ευρώ. Πολλοί Έλληνες βιώνουν αυτό που πριν από μια δεκαετία θα ήταν αδιανόητο: πηγαίνουν στην Αλβανία για να εργαστούν ως υπάλληλοι στις τουριστικές επιχειρήσεις των ντόπιων.

Κέρκυρα:
Πίσω στην Κέρκυρα, ο Νίκος Μάνεσης συναντά την ανιψιά της Ρένας Βλαχοπούλου, η οποία εκποιεί την εξοχική κατοικία της αξέχαστης ηθοποιού καθώς οι συγγενείς - κληρονόμοι αδυνατούν να την συντηρήσουν. Επίσης, η εκπομπή επισκέπτεται τις εγκαταστάσεις μιας από τις παλαιότερες σαπωνοποιίες  της χώρας. Το πράσινο σαπούνι από ελαιόλαδο της Κέρκυρας ταξιδεύει αποκλειστικά στην αγορά της Ιαπωνίας. Τέλος, μαθαίνουμε για τη μικροζυθοποιία,  καμάρι του νησιού, και την μπίρα, η οποία πρόσφατα βραβεύτηκε ως μία από τις τρείς καλύτερες του κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα