Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2015

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΣΟΔΑ


Τον τελευταίο καιρό πολλά ακούγονται περί της ανάγκης μείωσης των φορολογικών συντελεστών.Τι αναφέρεται όμως στην οικονομική θεωρία ; Όπως θα διαβάσετε παρακάτω τα φορολογικά έσοδα μειώνονται , όταν ο φορολογικός συντελεστής αυξάνεται πέραν της κριτικής τιμής του φορολογικού συντελεστή ( τ~) της καμπύλης Laffer.
Συνήθως, η κυβέρνηση σε περιόδους οικονοµικής ύφεσης µειώνει τους φορολογικούς συντελεστές και δανείζεται για να καλύψει το έλλειµµα που δηµιουργείται, µε το σκεπτικό ότι θα τονωθεί η οικονοµική δραστηριότητα.  
Η µείωση των φορολογικών συντελεστών συντελεί στην αύξηση των φορολογι-
κών εσόδων στην περίπτωση που υπάρχει αχρησιµοποίητο εργατικό δυναµικό και οι  φορολογικοί συντελεστές είναι αρκετά υψηλοί. Με ένα τέτοιο κίνητρο οι εργαζόµενοι θα παρακινηθούν να αυξήσουν την προσφορά εργασίας και η φοροδιαφυγή  και η παραοικονοµία θα µειωθούν. Το αποτέλεσµα αυτό µπορεί να εξηγηθεί µε τη βοήθεια της καµπύλης Laffer του διαγράµµατος 


Αυτή αποτελείται από ένα ανερχόµενο και ένα κατερχόµενο τµήµα. Στο σηµείο καµπής επιτυγχάνεται η µεγιστοποίηση των φορολογικών εσόδων και αντιστοιχεί ο φορολογικός συντελεστής τ~.
Τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται όταν ο φορολογικός συντελεστής µειώνεται από το 100% ή αυξάνεται από το 0%, προς την κατεύθυνση του συντελεστή τ~.
Με άλλα λόγια, όταν ο φορολογικός συντελεστής αυξάνεται πέραν της κριτικής τιµής τ~, τα φορολογικά έσοδα τείνουν να  µειώνονται λόγω αυξήσεως της φοροδιαφυγής και της παραοικονοµίας.  


*Υποθέτουµε ότι υπάρχει αναλογική φορολογία, οπότε ισχύει ένας ενιαίος φορολογικός συντελεστής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ert

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

google