Σάββατο, 7 Μαΐου 2016

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΣΟΔΑ


Τον τελευταίο καιρό πολλά ακούγονται περί της ανάγκης μείωσης των φορολογικών συντελεστών.Τι αναφέρεται όμως στην οικονομική θεωρία ; Όπως θα διαβάσετε παρακάτω τα φορολογικά έσοδα μειώνονται , όταν ο φορολογικός συντελεστής αυξάνεται πέραν της κριτικής τιμής του φορολογικού συντελεστή ( τ~) της καμπύλης Laffer.
Συνήθως, η κυβέρνηση σε περιόδους οικονοµικής ύφεσης µειώνει τους φορολογικούς συντελεστές και δανείζεται για να καλύψει το έλλειµµα που δηµιουργείται, µε το σκεπτικό ότι θα τονωθεί η οικονοµική δραστηριότητα.  
Η µείωση των φορολογικών συντελεστών συντελεί στην αύξηση των φορολογικών εσόδων στην περίπτωση που υπάρχει αχρησιµοποίητο εργατικό δυναµικό και οι  φορολογικοί συντελεστές είναι αρκετά υψηλοί. Με ένα τέτοιο κίνητρο οι εργαζόµενοι θα παρακινηθούν να αυξήσουν την προσφορά εργασίας και η φοροδιαφυγή  και η παραοικονοµία θα µειωθούν. Το αποτέλεσµα αυτό µπορεί να εξηγηθεί µε τη βοήθεια της καµπύλης Laffer του διαγράµµατος Αυτή αποτελείται από ένα ανερχόµενο και ένα κατερχόµενο τµήµα. Στο σηµείο καµπής επιτυγχάνεται η µεγιστοποίηση των φορολογικών εσόδων και αντιστοιχεί ο φορολογικός συντελεστής τ~.
Τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται όταν ο φορολογικός συντελεστής µειώνεται από το 100% ή αυξάνεται από το 0%, προς την κατεύθυνση του συντελεστή τ~.
Με άλλα λόγια, όταν ο φορολογικός συντελεστής αυξάνεται πέραν της κριτικής τιµής τ~, τα φορολογικά έσοδα τείνουν να  µειώνονται λόγω αυξήσεως της φοροδιαφυγής και της παραοικονοµίας.  


*Υποθέτουµε ότι υπάρχει αναλογική φορολογία, οπότε ισχύει ένας ενιαίος φορολογικός συντελεστής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ