Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Δημόσιο: Και σχέδιο εθελουσίας στο τραπέζι


 Του Αιμίλιου Περδικάρη

Σχέδιο εθελουσίας εξόδου από το Δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση, επιχειρώντας να δώσει λύση στο γόρδιο δεσμό των απολύσεων και των διαθεσιμοτήτων και με δεδομένο ότι το σχετικό χρονοδιάγραμμα έχει… πέσει έξω προ πολλού.

Έτσι, εξετάζεται η παροχή ασφαλιστικών και μισθολογικών κινήτρων για να καλυφθούν οι 4.000 απομακρύνσεις που θα πρέπει να γίνουν ως το τέλος του έτους, οι οποίες θα προέλθουν κατά βάση από τους 12.500 υπαλλήλους που θα πρέπει να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.


Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι το χρονοδιάγραμμα των διαθεσιμοτήτων έχει καθυστερήσει σημαντικά – γεγονός που παραδέχθηκε και ο αρμόδιος υπουργός, Αντ. Μανιτάκης, μιλώντας στο Mega – και ούτε καν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τους πρώτους 2.000 που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα το 2012.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση διατείνεται ότι έχει εξασφαλίσει το πράσινο φως της τρόικα για παράταση σε ό,τι αφορά τις πρώτες 2.000 αποχωρήσεις έως το Σεπτέμβριο, οι ελεγκτές που επιστρέφουν από σήμερα στην Αθήνα θέλουν να δουν… αποτελέσματα. Έτσι, εξετάζονται δύο σενάρια, που μάλλον θα εφαρμοστούν παράλληλα:

- Ο «ξαφνικός θάνατος» οργανισμών, με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα να παραμένουν ο επικρατέστερος προς κλείσιμο οργανισμός και την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ να παραμένει σε δεύτερο πλάνο.

- Η παροχή κινήτρων τύπου εθελουσίας εξόδου στο 1/3 όσων θα τεθούν έως το τέλος του έτους σε διαθεσιμότητα.
Όσοι τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, λαμβάνουν για ένα έτος τα 3/4 των βασικών αποδοχών τους και στη συνέχεια καλούνται να μεταταχθούν σε κενές οργανικές θέσεις. Εάν αποδεχθούν τη μετακίνησή τους, επιστρέφουν κανονικά στην εργασία τους. Σε διαφορετική περίπτωση, αποχωρούν οριστικά από το Δημόσιο.

Έτσι, αυτό σημαίνει ότι από τη «δεξαμενή» των 12.500 δεν εξασφαλίζεται απόλυτα ότι θα υπάρξουν 4.000 αποχωρήσεις και γι’ αυτό το λόγο το πρόγραμμα οικειοθελούς εξόδου στοχεύει να «πείσει» τους εργαζομένους να κάνουν χρήση του, με εξαγορά συντάξιμων χρόνων κτλ.

Για να φτάσει, όμως, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σ’ αυτό το σημείο, θα πρέπει να προχωρήσει πρώτα η διαδικασία της αξιολόγησης, για να βρεθούν οι 12.500 διαθεσιμότητες. Με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να πρέπει να ανοίξει βήμα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα