Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Αύξηση στον μόνιμο πληθυσμό της Σαλαμίνας

Τα συγκριτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με τον πληθυσμό της Σαλαμίνας για την περίοδο 2001-2011 δείχνουν κάποια αύξηση στον πληθυσμό του νησιού, μικρή αλλά όχι αμελητέα.


Συγκεκριμένα σύμφωνα με  τον συγκριτικό αυτό πίνακα, παρατηρούμε ότι:
Το 2001 ο νόμιμος πληθυσμός του νησιού ήταν συνολικά 28.385 άτομα (22.927 στον δήμο της Σαλαμίνας και 5.458 στον δήμο Αμπελακίων). Ταυτόχρονα, οι απογραφέντες ήταν τότε συνολικά 38.022 άτομα (30.962 στην δήμο Σαλαμίνας και 7.060 στον δήμο Αμπελακίων.
Το 2011 ο νόμιμος πληθυσμός του νησιού ανήλθε σε 33.491 άτομα (άυξηση 5.106 ατόμων ή 17,98%) ενώ ο πραγματικός πληθυσμός ανήλθε σε 38.959 (αύξηση 937 ατόμων ή 2.4%). Ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει ο μόνιμος πληθυσμός του νησιού, που ενώ το 2001 ήταν σύμφωνα με τον πίνακα 34.975 άτομα, το 2011 ανήλθε σε 39.283 (αύξηση 4.308 ατόμων ή 12.3%).

Τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία μας επιτρέπουν να θεωρήσουμε ότι εκτός από τις γεννήσεις, ένας σημαντικός λόγος για την αύξηση του μόνιμου πληθυσμού είναι η μεταγκατάσταση παραθεριστών, επιλέγοντας πλέον ως μόνιμη κατοικία τους τη Σαλαμίνα. Ταυτόχρονα, η αύξηση στον νόμιμο πληθυσμό υποδηλώνει ένα ρεύμα μεταφοράς εκλογικών δικαιωμάτων στον δήμο της Σαλαμίνας, πράγμα που έχει παίξει το ρόλο του στην συνολική αλλαγή που έχει παρατηρηθεί στην εκλογική συμπεριφορά των δημοτών (τόσο στα αυτοδιοικητικά όσο και στα εθνικά).
Θυμίζουμε ότι ως πραγματικό (ή de facto) πληθυσμό, εννοούμε το συνολικό πληθυσμό που βρέθηκε και απογράφηκε κατά την απογραφή στο συγκεκριμένο αυτό τόπο (ανεξάρτητα από το αν διαμένει μόνιμα στον τόπο αυτό, ή αν είναι προσωρινός ή περαστικός), ως μόνιμο πληθυσμό εννοούμε το συνολικό πληθυσμό που δήλωσε ως μόνιμη κατοικία του κατά την απογραφή του τον συγκεκριμένο τόπο, (ανεξάρτητα από το πού βρέθηκε και απογράφηκε στην επικράτεια της χώρας) και νόμιμο πληθυσμό τον αριθμό των δημοτών κάθε δήμου.
Τα παραπάνω γεγονότα είναι βασικότατα στο ζήτημα της εκλογικής στρατηγικής τόσο των κομμάτων όσο και των κομματικών αυτοδιοικητικών υποψηφίαν και είναι προφανές ότι θα συνεκτιμηθούν μαζί με τα υπόλοιπα πολιτικά κριτήρια για τους προεκλογικούς αγώνες – ενώ ταυτόχρονα, θα είναι για εμάς ένα εργαλείο διάγνωσης σκοπών και στρατηγικών…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα