ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Να «φορτσάρει» για ΔΕΗ – ΔΕΠΑ ζήτησε η τρόικα από το ΤΑΙΠΕΔ

Tο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου στα μέτωπα της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ, ζήτησαν χθες από την ηγεσία του οι εκπρόσωποι της τρόικας…. Την ίδια στιγμή, σχέδια για διαδικασία πώλησης σε «μια φάση», κάνει το ΤΑΙΠΕΔ όσον αφορά την επαναπροκήρυξη της ΔΕΠΑ, προκειμένου να κερδίσει χρόνο.

Τη σημασία που αποδίδει η τρόικα στις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά χθες η εκτενής αναφορά που έγινε για ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, κατά την τρίωρη συνάντηση των δύο πλευρών.


Στο μέτωπο της ΔΕΗ, οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν να μάθουν που βρίσκεται η προετοιμασία της α’ φάσης ιδιωτικοποίησής της που αφορά την πώληση των δικτύων ηλεκτρισμού, δηλαδή του ΑΔΜΗΕ, για τον οποίο ο διαγωνισμός επιδιώκεται να προκηρυχθεί εντός του έτους. Ζήτησαν από το ΤΑΙΠΕΔ να «φορτσάρει» τις διαδικασίες, στο θέμα ΔΕΗ απαιτώντας μάλιστα να έχει μαζί τους όσο το δυνατό πιο «στενό συντονισμό», καθώς θεωρούν τη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση εξαιρετικά κρίσιμη.

Τι σημαίνει αυτό ; Ότι πλέον, για κάθε από εδώ και πέρα κίνηση στο μέτωπο της ΔΕΗ, θα ενημερώνεται πρώτα η τρόικα.

Καρφιά Τράα για ευθύνες ΤΑΙΠΕΔ

Στο θέμα της ΔΕΠΑ, συζητήθηκαν εκτενώς τα αίτια του ναυαγίου. Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Μπόμπ Τράα «πέταξε» καρφιά για τυχόν ευθύνες του ΤΑΙΠΕΔ, που από την πλευρά του ανέλυσε το πλάνο του για την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού. Απαραίτητη ωστόσο προϋπόθεση, να έχει ολοκληρωθεί η πώληση του ΔΕΣΦΑ, για τον οποίο χθες το βράδυ υπήρξε σύσκεψη μεταξύ της ηγεσίας του Ταμείου και των συμβούλων του διαγωνισμού, που θα επαναληφθεί και σήμερα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θέση στο θέμα ΔΕΠΑ δεν πήρε ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ματίας Μόρς. Ο τελευταίος ήταν σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες εκείνος που στο παρά ένα του διαγωνισμού (Σάββατο 9 Ιουνίου), τηλεφωνούσε σε υψηλόβαθμους Έλληνες αξιωματούχους ζητώντας τους να αλλάξουν όροι του διαγωνισμού. Τους είχε μεταφέρει για παράδειγμα το αίτημα της Κομισιόν να μην πουληθεί η συμμετοχή της ΔΕΠΑ στον ελληνο-βουλγαρικό αγωγό IGB, καθώς η Κομισιόν φοβάται ότι αν πλειοδοτήσει η Gazprom, θα εμποδίσει την πρόσβαση αερίου τρίτων χωρών !

ΑΔΜΗΕ- ΔΕΗ

Στο θέμα του ΑΔΜΗΕ, το Ταμείο ενημέρωσε την τρόικα για το σχέδιό του να δοθούν προίκα στη ΔΕΗ τα έσοδα από την πώληση σε ιδιώτες του 49% του πρώτου.

Το σκεπτικό του Ταμείου είναι ότι αφενός έτσι η ΔΕΗ θα μειώσει τα χρέη της, κάτι που θα ωφελήσει ευρύτερα την παραπαίουσα αγορά ηλεκτρισμού, αφετέρου ότι η επιχείρηση θα αυξήσει την αξία της ενόψει της επικείμενης ιδιωτικοποίησής της, και επομένως θα πουληθεί ακριβότερα.

Σχετικές συζητήσεις έχουν ήδη γίνει μεταξύ της ηγεσίας του Ταμείου και του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Αρθούρου Ζερβού, ωστόσο σαφέστερη εικόνα για τις τροποποιήσεις που θα επέλθουν στο σχέδιο θα υπάρχει προς το τέλος Ιουνίου.

Σε κάθε περίπτωση, κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ επιμένουν ότι το καταρχήν πλάνο αναδιάρθρωσης και αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ που είχε δημοσιοποιήσει στις 15 Μαΐου το ΥΠΕΚΑ περιλαμβάνει κάποια «δύσκολα» σημεία, και είναι πιθανό να τροποποιηθεί όχι ως προς το βασικό του σκεπτικό, όσο ως προς το διαδικαστικό του σκέλος.

Ένα τέτοιο για παράδειγμα, μπορεί να είναι τα περί αύξησης μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ και η δυνατότητα, που προβλέπει το σχέδιο, για συμμετοχή σε αυτήν του Δημοσίου.

πηγή:energypress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα