ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Τα μυστήρια της Energa και οι αποφυλακίσεις

Του ΤΑΣΟΥ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Φως στο σκάνδαλο των Energa, HellasPower ρίχνουν οι δικαστικές αρχές. Η αποκάλυψη λογαριασμών στη Σιγκαπούρη και μιας σειράς e-mail σχετικά με την τοποθέτηση χρημάτων του Α.Φ. (ενός εκ των δύο κατηγορουμένων) οδήγησε σε νέα τροπή την υπόθεση που συγκλονίζει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η ύπαρξη των λογαριασμών στη Σιγκαπούρη έγινε γνωστή τον τελευταίο μήνα, ύστερα από ενέργειες των ελληνικών αρχών. Οι εξελίξεις οδήγησαν στη διακοπή της προσωρινής κράτησης του έτερου κατηγορούμενου Β.Μ., καθώς του αναγνώρισε ότι «ουδέποτε προσπάθησε να κρυφτεί πίσω από εταιρικούς μανδύες ή άλλα πρόσωπα». Παράλληλα, η μέχρι τώρα ανάκριση αποκαλύπτει εξαιρετικά προβληματικές όψεις του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας. Μια σειρά από e-mail, στα τέλη του 2011 και στις αρχές του 2012, σχετικά με την τοποθέτηση χρημάτων του Α.Φ. (ενός από τους πρωταγωνιστές στο σκάνδαλο Energa, HellasPower), και η αποκάλυψη μιας σειράς λογαριασμών της εταιρείας International Electricity Traders LTD στην τράπεζα Clariden Leu στη Σιγκαπούρη, που αποκάλυψε η Αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης κεφαλαίων από παράνομη δραστηριότητα, οδήγησαν το δικαστικό συμβούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», να αξιολογήσει διαφορετικά καθέναν από τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης που συγκλονίζει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ύπαρξη των λογαριασμών στη Σιγκαπούρη έγινε γνωστή, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, τον τελευταίο μήνα, ύστερα από ενέργειες των ελληνικών αρχών προς τις εκεί αντίστοιχες αρχές. Η ύπαρξή τους είχε αποκρυβεί από τον ανακριτή, αλλά μία συνεργάτις ενός από τους κατηγορουμένους που δεν αποφυλακίσθηκαν κατέθεσε ότι της είχε δοθεί εντολή να φτιάξει σφραγίδα της εταιρείας επ’ ονόματι της οποίας άνοιξε ένας από τους λογαριασμούς. Μία άλλη συνεννοείτο με υπάλληλο ελβετικής τράπεζας στη Σιγκαπούρη για την τοποθέτηση 10 εκατ. ευρώ και 10 εκατ. δολαρίων, που είχαν εμβασθεί κατά το κρίσιμο διάστημα της αφαίμαξης των δύο εταιρειών.

Κατά τα άλλα, ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου οι δύο πρώην κύριοι μέτοχοι της Energa και της HellasPower εμφανίσθηκαν για πρώτη φορά να συμφωνούν στο όνομα του Ρώσου δήθεν επενδυτή που είχαν συναντήσει στην Αγία Πετρούπολη το φθινόπωρο του 2011 για να πουλήσουν τις εταιρείες τους. Ετσι ο Α.Φ., που δεν θυμόταν πώς λεγόταν ο... αγοραστής της εταιρείας του, συμφώνησε, στη διάρκεια της αυτοπρόσωπης παρουσίας του στο συμβούλιο, με το όνομα «Γκεοργκίεφ», που είχε καταθέσει εξαρχής ο Β.Μ. Για τον τελευταίο, το συμβούλιο αποφάσισε τη διακοπή της προσωρινής του κράτησης, σε αντίθεση με τον πρώτο. Του αναγνώρισε ότι «ουδέποτε προσπάθησε να κρυφτεί πίσω από εταιρικούς μανδύες ή άλλα πρόσωπα». Δύο δικηγόροι κατέθεσαν στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας ότι οι δικαιούχοι των εταιρειών ενός ρωσοαραβικού fund, που αγόρασε τις δύο εταιρείες εμπορίας ρεύματος, ήταν εξαρχής συνεργάτες του βασικού μετόχου της Energa Α.Φ.

Η ανάκριση υπολογίζει ότι οι δύο εταιρείες υπεξαίρεσαν ποσά που αγγίζουν τα 250 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των κατηγορουμένων υποστηρίζουν ότι χωρίς το «πάγωμα» των λογαριασμών, από την Αρχή για την καταπολέμηση ξεπλύματος, οι δύο ιδιώτες έμποροι θα ήταν απόλυτα συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους. Οι ίδιοι επίσης υποστηρίζουν ότι οι λογαριασμοί στο εξωτερικό ανοίχθηκαν για να προστατευθούν κεφάλαια σε μια εποχή γενικής φυγής από τη χώρα.

Το ρωσοαραβικό fund

Η σημαντική δουλειά όμως του ανακριτή, για να πιστοποιηθεί η πορεία του χρήματος, δείχνει μια σειρά συναλλαγών για την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στο εξωτερικό κάτω του κόστους, με βάση συμβόλαια που από την κατηγορούσα αρχή χαρακτηρίζονται εικονικά. Οι κατηγορούμενοι, που ήλεγχαν και τις δύο εταιρείες στα τέλη του 2011 και στις αρχές του 2012 μέχρι το ξέσπασμα του «σκανδάλου», εμφανίζονταν ως εκπρόσωποι ενός ρωσοαραβικού fund, που ο ανακριτής πιστεύει ότι είχαν συστήσει οι ίδιοι σε μια ζώνη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων όπου καμία εταιρεία δεν χρειάζεται να δίνει λογαριασμό για το παραμικρό αλλά ούτε να πληρώνει και φόρο.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι 1,5 χρόνο μετά τις κατασχέσεις λογαριασμών των δύο εταιρειών και την αποστέρησή τους από το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων, οι υποτιθέμενοι αγοραστές δεν εμφανίσθηκαν να διεκδικήσουν περιουσιακά στοιχεία για τα οποία υποτίθεται ότι είχαν δαπανήσει 33 εκατ. ευρώ για να αγοράσουν. Ο Βρετανός δικηγόρος, διαχειριστής των νέων αγοραστών, αναφέρει πάντως σε επιστολή του ότι από τους δύο πρώην μετόχους γνώριζε μόνο τον βασικό μέτοχο της Energa.

Παράλληλα, η μέχρι τώρα ανάκριση αποκαλύπτει εξαιρετικά προβληματικές όψεις του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας. Ετσι, ο επίσης κατηγορούμενος για απιστία διευθύνων σύμβουλος του ΛΑΓΗΕ αποκαλύπτει ότι δεν εζητούντο εγγυητικές επιστολές έναντι των οφειλομένων από τις δύo εταιρείες εμπορίας ρεύματος, καθώς εξαιτίας της κατάστασης του τραπεζικού συστήματος καμία εταιρεία δεν ήταν σε θέση να παράσχει τις απαραίτητες εγγυητικές, ούτε και η ΔΕΗ. Ετσι ο οργανισμός είχε την επιλογή είτε να διαγράψει όλες τις εταιρείες εμπορίας οδηγώντας στο μπλακ άουτ τη χώρα είτε να κάνει τα «στραβά μάτια» αφού δεν είχε τη δυνατότητα, με βάση την κοινοτική νομοθεσία, να αποκλείσει τους ιδιώτες ευνοώντας τη ΔΕΗ. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΠΕΚΑ ήταν ενημερωμένη για την εξέλιξη αυτή και σιωπηρά συμφωνούσε.
ΠΗΓΗ :H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα