Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Πολιτικός χειμώνας γεμάτος εκπλήξεις;

Από την Μαρίνα Μάνη

Η αίσθηση ότι τα φθινοπωρινά πρωτοβρόχια θα φέρουν βαρύ πολιτικό και οικονομικό χειμώνα, τείνει να γίνει πεποίθηση στα αντίστοιχα επιτελεία και να προκαλεί προβληματισμό.

Το «κουτσούρεμα» της δόσης (όσο κι αν ο Γιάννης Στουρνάρας επιμένει περί του αντιθέτου), η απόδοσή της με υποδόσεις, η μαύρη τρύπα στα έσοδα (την οποία επίσης ερμηνεύει λογιστικά το οικονομικό επιτελείο), το... φορο-αμοκ, η σταθερή αύξηση της ανεργίας που θα γνωρίσει νέα ύψη με τις απολύσεις των «τουριστικών» εποχιακών προσληφθέντων και τη νέα σοδειά «διαθέσιμων» δημοσίων υπαλλήλων, το black out στα ασφαλιστικά ταμεία (ανεργία και λουκέτα = μείωση εισφορών) και η απουσία ξένων επενδύσεων συνθέτουν τον εφιάλτη. Αυτή τη στιγμή κανείς δεν ξέρει εάν η φωτιά στο φιτίλι θα μπει από κάποιο εσωτερικό παράγοντα ή από την επερχόμενη κόντρα μεταξύ ΗΠΑ (FED) και ΕΕ (Βερολίνου) με τον νότο να «βράζει».

Τα πολιτικά επιτελεία έχουν πάρει φωτιά ενώ ποικίλα σενάρια για την διαχείριση μιας «μεγάλης φθινοπωρινής κρίσης» γράφονται πυρετωδώς.

Το «καρφί» του Φώτη Κουβέλη ότι ο κ. Σαμαράς προσπάθησε να τραβήξει το χαλί κάτω από την τρικομματική κυβέρνηση (με το αντιρατσιστικό και την ΕΡΤ) ώστε να στηθούν πρόωρες κάλπες τον Ιούνιο «εν όψει των επερχομένων» έδωσε τη σχετική τροφή.

Αυτή η «ιδέα» επανέρχεται τώρα από διάφορους κύκλους, τοποθετώντας τις κάλπες... στα τέλη Αυγούστου - για τον ίδιον ακριβώς λόγο. Το αδύνατο σημείο του βεβαίως είναι η (κατά Κουβέλη) «άρνηση των Ευρωπαίων», δηλαδή του Βερολίνου, να γίνουν ελληνικές εκλογές πριν από τις γερμανικές. «Δεν ήθελαν τον Ιούνιο, γιατί να θέλουν τον Αύγουστο»;», το εύλογο ερώτημα...

Από τον Σόιμπλε στον Ομπάμα 

Η αλήθεια είναι ότι στο Μαξίμου πόνταραν και ποντάρουν πολλά στο αποτέλεσμα που θα βγάλουν οι γερμανικές κάλπες, θεωρώντας ότι ένας μεγάλος συνασπισμός CDU-SPD θα αποδυνάμωνε τον σκληρό κέντρο που εκφράζεται από τον Β. Σόιμπλε και θα άνοιγε τον δρόμο σε άμεσο και «γενναίο» κούρεμα του ελληνικού χρέους. Οι δημοσκοπήσεις όμως (που δείχνουν  την Α. Μέρκελ ...να «πετά») οδηγούν σε όλο και μικρότερο καλάθι.  

Η άφιξη του Β. Σόιμπλε στην Αθήνα την Πέμπτη θα δώσει το στίγμα – μάλιστα στις «αποσκευές» του αναμένεται να εντάξει την ίδρυση «της ελληνικής τράπεζας με ευρω-γερμανικά κονδύλια και έδρα το Λουξεμβούργο» (που είχε παρουσιάσει το «Κεφάλαιο στις 29 Ιουνίου) για ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Εσχάτως, υπολογίζουν περισσότερο στον υπερατλαντικό παράγοντα και στην διαφαινόμενη παρέμβαση που θα επιχειρήσει στα οικονομικά δρώμενα της ευρωζώνης. Είναι ενδεικτικό ότι το «ξεχασμένο» εδώ και εβδομάδες ταξίδι του κ.Σαμαρά στην Ουάσιγκτον επανήλθε στο προσκήνιο, καθώς το πολυθρύλητο ραντεβού με τον Μπάρακ Ομπάμα κλείστηκε για τις 8 Αυγούστου... 

Βορίδης, Καραμανλής και... Τσίπρας 

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αναζητήσεις των λεγόμενων «κοινωνιστών» της ΝΔ οι οποίοι «αναφέρονται» στον Κώστα Καραμανλή. Κατ΄αυτούς, οι ζυμώσεις επιταχύνονται με τρόπο που «το κόμμα δεν θα είναι το φθινόπωρο αυτό που είναι μέχρι σήμερα». 

Οι ίδιοι παραπέμπουν στην «κινητικότητα» που αναπτύσσει ο Μάκης Βορίδης για τη δημιουργία νέου «καθαρο-δεξιού» κόμματος με ...απόσπαση του ανάλογου κοινού που υπάρχει σήμερα στη ΝΔ και «ενός τμήματος» της Χρυσής Αυγής. Κατά τη συλλογιστική τους, αυτό θα απελευθερώσει τους «κεντροδεξιούς» να διεκδικήσουν «επιστροφή στο κέντρο» και να μετάσχουν στην αναζήτηση κυβερνητικών λύσεων «εάν και όταν τεθεί τέτοιο θέμα το φθινόπωρο». 

Σε συνθήκες δε, κοινωνικής έκρηξης και οικονομικής κατάρρευσης, δεν αποκλείουν (το αντίθετο...) «κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης» ακόμη και «εκ προσωπικοτήτων» περιορισμένης διάρκειας που θα στηριχθεί όχι μόνο από τις κεντροδεξιές και κεντροαριστερές δυνάμεις, αλλά «και από τον ΣΥΡΙΖΑ»...

Οι ...σεναριογράφοι παραπέμπουν στην επιλογή του κ. Κουβέλη να διευκρινίζει εσχάτως «άλλο το Μαξίμου και άλλο η ΝΔ», όπως και στις επίμονες φήμες των τελευταίων μηνών για διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στον κ.Καραμανλή και στον Αλέξη Τσίπρα. 

Κι ακόμη έχουμε Ιούλιο...

Αναδημοσίευση από το «Κεφάλαιο» της 13ης Ιουλίου/kourdistoportocali.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα