Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Κοντά σε super deal η ΔΕΗ: Δάνειο €700 εκατ. με 5% επιτόκιο

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Κοντά σε ένα δανειακό super deal βρίσκεται η ΔΕΗ, η οποία διαπραγματεύεται στο τελικό στάδιο την οριστικοποίηση δανείου ύψους 700 εκατ. ευρώ από γερμανικές τράπεζες με την ασφαλιστική κάλυψη του Euler Hermes. Το δάνειο έχει ήδη καταρχάς εγκριθεί από το Hermes, ήδη από τον περασμένο Μάρτιο. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία δεν έχει επισφραγιστεί τυπικά καθώς όπως αναφέρουν πληροφορίες, η ΔΕΗ συζητά τις τελευταίες καθοριστικές λεπτομέρειες. 


Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται και το ύψος του επιτοκίου το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr θα είναι εξαιρετικά ευνοϊκό: θα κυμαίνεται πέριξ του 5% δηλαδή θα είναι ένα από τα πιο ανταγωνιστικά επιτόκια που μπορεί να επιτύχει επιχείρηση, με δραστηριότητα που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ελληνική αγορά. Η σημασία του δανείου της ΔΕΗ γίνεται ακόμη μεγαλύτερη εάν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι οι αξιολογήσεις των αναλυτών της ΔΕΗ ουσιαστικά ταυτίζουν την πορεία της εταιρείας με τα ratings του ελληνικού κράτους. Δηλαδή η ολοκλήρωση του deal εκτός από θετικό σήμα για την πορεία και τα μεγέθη της εταιρείας σηματοδοτεί και ταυτόχρονα ψήφο εμπιστοσύνης και για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. 

Ως προς το δάνειο της ΔΕΗ θυμίζουμε ότι τον περασμένο Μάρτιο ο Γερμανικός Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων Euler-Hermes έδωσε την αρχική έγκριση για την ασφαλιστική κάλυψη κοινοπρακτικού δανείου ύψους 700 εκατ. ευρώ με διοργανώτρια τράπεζα την KfW IPEX-Bank. 

Βεβαίως το χαμηλό ύψος του επιτοκίου εξηγείται από το γεγονός ότι αυτό είναι επιδοτούμενο καθώς στη μονάδα θα χρησιμοποιηθεί γερμανικός εξοπλισμός. Θυμίζουμε ότι την κατασκευή της μονάδας έχει αναλάβει η κοινοπραξία της ΤΕΡΝΑ με υπεργολάβους τις Hitachi Power, Hitachi Ltd και την Hamon Environmental GmbH με συνολικό τίμημα €1.394.634.137,82, για ισχύ 660 MW. Ωστόσο στη Hitachi ανήκει και η γερμανική εταιρεία Babcock, η οποία και αναμένεται να προμηθεύσει σημαντικό μέρος του εξοπλισμού της νέας μονάδας. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι το ινστιτούτο εξαγωγικών πιστώσεων Euler Hermes παρέχει την εγγύηση.

Η νέα μονάδα, παρά τις εσχάτως κλιμακούμενες αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων – οι οποίες σε αντίθεση με το λιγνίτη υπερθεματίζουν για την αύξηση των πολύ ακριβότερων για τον καταναλωτή μορφών παραγωγής ενέργειας –θα διαθέτει εξοπλισμό της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας και θα υποκαταστήσει παλιές, ρυπογόνες και υψηλού λειτουργικού κόστους, μονάδες.


Πηγή:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα