Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

70 XΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΥΘΙΣΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ

26 Σεπτεμβρίου 1943: Δέκτηκε επίθεση από 25 βομβαρδιστικά αεροσκάφη Ju-88 καθώς ήταν αγκυροβολημένη στον Όρμο Λακκί της Λέρου και βυθίστηκε αμυνόμενο. Απωλέσθηκαν ο κυβερνήτης, πλωτάρχης Γεώργιος Μπλέσσας, 6 αξιωματικοί, 65 υπαξιωματικοί και ναύτες. 


Το Αντιτορπιλικό Βασίλισσα Όλγα (D-15),τύπου Greyhound, αποτέλεσε ένα από τα ενδοξότερα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, και ακόμη το πιο επιτυχημένο ελληνικό πολεμικό πλοίο κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μέχρι και την απώλειά του το 1943. Το όνομά του προέρχεται από τη Βασίλισσα Όλγα της Ελλάδας. Ήταν αδελφό πλοίο του Αντιτορπιλικού Βασιλεύς Γεώργιος Α'. Ήταν το δεύτερο πλοίο που έφερε το ίδιο όνομα.


Το πλοίο ναυπηγήθηκε χωρίς πυροβόλα στα ναυπηγεία Yarrow & Co Ltd της Γλασκόβης από τις 8 Φεβρουαρίου 1937 έως τον Φεβρουάριο του 1939, μαζί με το αδελφό της αντιτορπιλικό Βασιλεύς Γεώργιος Α', αλλά οπλίστηκε με γερμανικά πυροβόλα των 127 (L45) και 37 (L83) χιλιοστομέτρων. Ήταν το πιο σύγχρονο πολεμικό πλοίο της Ελλάδας κατά την κύρηξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου.
 Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα