Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

«Κέρβερος» ο ΛΑΓΗΕ για τον έλεγχο στην ημερήσια αγορά ηλεκτρισμού

«Όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στο trading και στην προμήθεια ηλεκτρισμού πρέπει να γνωρίζουν ότι φαινόμενα αντίστοιχα με εκείνα των Energa και Hellas Power δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να συμβούν και πάλι». Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπει η ηγεσία του ΛΑΓΗΕ και «εργαλείο» για την υλοποίηση της αυστηρής πολιτικής που είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει είναι ο νέος μηχανισμός εκκαθάρισης συναλλαγών για τον οποίο ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση και πρόκειται να μπεί σε δοκιμαστική εφαρμογή στο δεύτερο 15μερο του Οκτωβρίου. Αμέσως μετά ο μηχανισμός θα λειτουργήσει κανονικά, δηλαδή τέλος Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου.

Βασική αρχή του νέου μηχανισμού είναι η καταβολή ικανών εγγυήσεων, ο ημερήσιος έλεγχος και η εβδομαδιαία πληρωμή. Εάν κάποιος συμμετέχων στην ημερήσια αγορά ηλεκτρισμού έχει εκκρεμείς οικονομικές υποχρεώσεις, δηλαδή αν δεν πληρώσει τις υποχρεώσεις του προς το σύστημα, έχει μόλις τέσσερις ημέρες για να «καλύψει» τη θέση του. Εάν δεν το κάνει, ο ΛΑΓΗΕ θα προχωρά σε καταγγελία της σύμβασης συναλλαγών ΗΕΠ. Η αντίστοιχη προθεσμία για τις εταιρείες που διαθέτουν και μονάδες ηλεκτροπαραγωγής είναι τρείς ημέρες.
Οι εγγυήσεις και ο αυστηρός χρηματοοικονομικός έλεγχος που θέτει σε εφαρμογή ο ΛΑΓΗΕ έρχονται σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς εκτιμάται ότι θα ανοίξει και πάλι, έστω και με προσεκτικά βήματα, η λιανική του ρεύματος που «τραυματίστηκε» σοβαρά από την κατάρρευση των ιδιωτικών εταιρειών που είχαν δραστηριοποιηθεί στο χώρο κατά την πρώτη φάση ανάπτυξής του.
Η τελική πρόταση του ΛΑΓΗΕ θα υποβληθεί εντός των επόμενων ημερών στη ΡΑΕ, θα «περάσει» από την Ολομέλειά της, θα δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, θα μπεί σε δοκιμαστική λειτουργία ώστε στη συνέχεια να εφαρμοστεί πλήρως.
Ενστάσεις
Πρέπει να σημειωθεί ότι στην πρώτη διαβούλευση επί του μηχανισμού είχε διατυπώσει ένσταση η ΔΕΗ για την ενεργοποίηση του Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου, στην περίπτωση που ένας συμμετέχων κηρυσσόταν σε κατάσταση αναστολής, οπότε τους πελάτες του, σύμφωνα με την αρχική πρόταση του ΛΑΓΗΕ, θα καλείτο να καλύψει η Δημόσια Επιχείρηση. Την ένσταση έκανε δεκτή ο ΛΑΓΗΕ.
Η ένσταση που υπέβαλλε ο ΑΔΜΗΕ, είχε πιο «περιπετειώδη» εξέλιξη. Αρχικά δεν ελήφθη υπόψη από τον ΛΑΓΗΕ, υπήρξε μεσολάβηση της ΡΑΕ και τελικά έγινε δεκτή.
Την τελική πρόταση παρουσίασε ο ΛΑΓΗΕ στους εκπροσώπους της αγοράς σε σχετική ημερίδα που διοργάνωσε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα