Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Εξοφλήστε τους φόρους σας με …ακίνητα

Σε …συλλέκτη ακινήτων θα μετατραπεί το ελληνικό Δημόσιο καθώς ετοιμάζεται να καταθέσει διάταξη στη Βουλή η οποία θα επιτρέπει σε όσους χρωστούν στην εφορία, να εξοφλούν με …ακίνητα αντί για μετρητά.

Εξοφλήστε τους φόρους σας με …ακίνητα

Η διάταξη αναμένεται να ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΑ). Ικανοποιείται έτσι ένα αίτημα των μεγαλοιδιοκτητών οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με πολύ μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις από τη στιγμή που εκλήθησαν να καταβάλλουν μέσα σε έναν χρόνο τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας τεσσάρων ετών: τον ΦΜΑΠ του 2010 και τον ΦΑΠ για τα έτη 2011, 2012 και 2013.

Η νομοθετική διάταξη, αφήνει περιθώρια στον γενικό γραμματέα δημοσίων εσόδων να ορίσει τη διαδικασία με την οποία θα γίνεται η αποπληρωμή. Η διάταξη, έχει (προς το παρόν) ως εξής:
«Με απόφαση του Γενικού Γραµµατέα ∆ηµοσίων Εσόδων, µπορεί να επιτραπεί η εξόφληση του συνόλου ή µέρους οφειλοµένου φόρου από οφειλέτη που βρίσκεται σε αδυναµία να τον καταβάλει µε µετρητά, µετά από αίτησή του, µε µεταβίβαση σε τρίτον της πλήρους κυριότητας του ακινήτου και ταυτόχρονη εκχώρηση της απαίτησης καταβολής του τιµήµατος ή µέρους αυτού στο Ελληνικό ∆ηµόσιο ή µε µεταβίβαση στο Ελληνικό ∆ηµόσιο της πλήρους κυριότητας του ακινήτου, ίσης τουλάχιστον αξίας µε το ποσό του εξοφλούµενου φόρου. Με όµοια απόφαση καθορίζεται η διαδικασία εξόφλησης του φόρου µε τη µεταβίβαση ακινήτου του οφειλέτη και κάθε άλλη αναγκαία λεπτοµέρεια για την εφαρµογήτου παρόντος άρθρου. Σε περίπτωση µεταβίβασης της πλήρους κυριότητας του ακινήτου στο Ελληνικό ∆ηµόσιο, η τυχόν διαφορά υπέρ του Ελληνικού ∆ηµοσίου µεταξύ της αξίας του ακινήτου που µεταβιβάζεται και του οφειλόµενου φόρου δεν επιστρέφεται».
Ειδικά η τελευταία πρόταση έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Προκύπτει ότι αν κάποιος χρωστάει 100.000 ευρώ στην εφορία και μεταβιβάσει στο δημόσιο ένα ακίνητο 200.000 ευρώ (προφανώς η εφορία θα μετράει σε όρους αντικειμενικής αξίας) τότε δεν θα μπορεί να αξιώσει από το δημόσιο να του καταβάλλει τη διαφορά των 100.000 ευρώ.
Από την απόφαση που θα εκδοθεί μετά την ψήφιση του νόμου, θα εξαρτηθούν κρίσιμες λεπτομέρειες όπως:
1.       Θα μπορεί ο ιδιοκτήτης περισσότερων ακινήτων να επιλέξει ποιο ακίνητο θα μεταβιβάσει;
2.       Θα αποτελεί επιλογή του ιδιοκτήτη να πληρώσει με ακίνητο ή αυτή η ρύθμιση θα ενεργοποιείται μόνο αν αποδεικνύεται ότι δεν διαθέτει μετρητά;
Σε κάθε περίπτωση, το μέτρο αποσκοπεί στο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποπληρωμής των συσσωρευμένων οφειλών προς την εφορία. Το υπουργείο οικονομικών θέλει να αποφύγει τον χρονοβόρο δρόμο των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών. Ο τρόπος βέβαια με τον οποίο θα αξιοποιηθούν τα ακίνητα όταν θα περιέλθουν στην κατοχή του δημοσίου, θα φανεί στην πράξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα