Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Ζητούν και τα «κλειδιά»!

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Τα κλειδιά της διαχείρισης, του προγραμματισμού και της εκτέλεσης του ελληνικού μνημονίου ζητούν οι εταίροι, ως αντάλλαγμα για το πρόσθετο δάνειο ύψους τουλάχιστον 14 δισ. ευρώ που θα δοθεί στην Ελλάδα για την περίοδο 2014-2016.
Τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στις λοιπές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που σχετίζονται με την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος, οικονομικές και άλλες υπηρεσίες εργάζονται πυρετωδώς για να προτείνουν ένα νέο πακέτο όρων, βασικότερος από τους οποίους θα είναι η ουσιαστική απεμπόληση της δυνατότητας της ελληνικής πλευράς να σχεδιάζει και να προτείνει μέτρα.

Το νέο ελληνικό μνημόνιο, που ενδέχεται να είναι έτοιμο πριν από το τέλος του έτους, θα εισαγάγει ένα νέο σύστημα σχέσεων τρόικας - κυβέρνησης, που στη συνέχεια αναμένεται να εφαρμοστεί και στις άλλες χώρες με πρόγραμμα, όπως η Κύπρος.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, προερχόμενες από κύκλους της Κομισιόν που παρακολουθούν το ελληνικό πρόγραμμα από το 2010 και γνωρίζουν καλά τις αδυναμίες του, ο κυριότερος λόγος για τις καθυστερήσεις, τη μικρότερη του αναμενομένου απόδοση των διαφόρων μέτρων και την παντελή έλλειψη προόδου στα διαρθρωτικά είναι πως «τα επιμέρους μέτρα που ανταποκρίνονταν στις πολιτικές προτεραιότητες του Eurogroup τα σχεδίαζαν οι ελληνικές κυβερνήσεις».
Ο αξιωματούχος -που σήμερα παρακολουθεί το μνημόνιο επιτελικά αλλά όχι άμεσα- ενημέρωσε τη Realnews πως «το Eurogroup και η Κομισιόν επιθυμούν και είναι σε θέση να σχεδιάσουν από την αρχή τις βασικές εκτελέσιμες πολιτικές του μνημονίου, μετά την ενημέρωση που είχαν από την task force και τις τεχνικές ομάδες της τρόικας, που έχουν μείνει στην Αθήνα αρκετό καιρό για να ξέρουν καλά την ελληνική πραγματικότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα