Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Στην... πόρτα της εξόδου οι τραπεζοϋπάλληλοι

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη 

Την πόρτα της εξόδου από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα αναμένεται να δουν συνολικά, και μέχρι το τέλος του έτους, πάνω από 5.000 τραπεζικοί υπάλληλοι, μετά την απόλυτα επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος οικειοθελούς αποχώρησης από την Τρ. Πειραιώς. 

Η Πειραιώς έδωσε οικονομικά κίνητρα -το βάρος έπεσε στα στελέχη της Αγροτικής- με αποτέλεσμα να ανταποκριθούν 2.182 εργαζόμενοι του ομίλου στην Ελλάδα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 12% του συνόλου, έναντι αρχικού στόχου για 10%. 


Σύμφωνα με όσα εκτιμούν έμπειρα στελέχη του κλάδου, αν η συμμετοχή των τραπεζοϋπαλλήλων στα προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης, που αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες και μέχρι το Δεκέμβριο, κυμανθεί σε ανάλογα επίπεδα με αυτά της Τρ. Πειραιώς, τότε οι αποχωρήσεις ίσως ξεπεράσουν τις 5.000. 

Εθνική 

Την έλευση του Γκερτ Γιαν Κούπμαν αναμένουν στην Εθνική Τράπεζα για να ανακοινώσουν το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που αναγγέλθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο αλλά διεκόπη λόγω των εξελίξεων με την Eurobank. Ο αναπληρωτής διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DGCom) αναμένεται να δώσει το πράσινο φως έως το τέλος Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της έγκρισης των ευρύτερων σχεδίων αναδιάρθρωσης των τραπεζών. 

Με το “ΟΚ” της DGCom, η Εθνική προσδοκά στη μείωση του προσωπικού κατά 2.000 υπαλλήλους. Τραπεζικές πηγές σχολιάζουν πως το σχέδιο της ΕΤΕ προβλέπει την παροχή κινήτρων για την οικειοθελή αποχώρηση περίπου του 15% του ανθρωπίνου δυναμικού. Όπως έχει αναφέρει το Capital.gr, η καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος κοστίζει στην τράπεζα περί τα 10 εκατ. ευρώ μηνιαίως. 

Eurobank 

Η Eurobank περιμένει και αυτή με τη σειρά της την έγκριση του σχεδίου αναδιάρθρωσης με αποτέλεσμα να εκτιμάται από καλά πληροφορημένες πηγές ότι η τράπεζα, που λειτουργεί εξολοκλήρου υπό τον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα ανακοινώσει πρόγραμμα εθελουσίας μέσα στον ερχόμενο Οκτώβριο. 

Η θέση της Τρόικας είναι ξεκάθαρη και τάσσεται υπέρ του ουσιαστικού περιορισμού των λειτουργικών δαπανών. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης και της αναδιάταξης του κλάδου, η Eurobank απέκτησε το “καλό” κομμάτι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Proton. Μάλιστα, πριν την πώληση του ΤΤ, ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης με τη συμμετοχή 620 εργαζόμενων και κόστος που “άγγιξε” τα 40 εκατ. ευρώ. Στο μεταξύ, οι απολαβές των υπόλοιπων εργαζόμενων έχουν μειωθεί κατά περίπου 30% μειώνοντας σημαντικά το λειτουργικό κόστος της τράπεζας. 

Εξάλλου, η Eurobank πρέπει να “καλλωπιστεί” ακόμη περισσότερο για να γίνει πιο ελκυστική προς τους επίδοξους μνηστήρες, καθώς η πώληση ποσοστού της τράπεζας έχει προγραμματιστεί να γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014. 

Alpha Bank 

Τέλος, η Alpha Bank δεν έχει σε πρώτο πλάνο μία σοβαρή σε έκταση απόπειρα μείωσης του προσωπικού, αν και οι πιέσεις της Τρόικας για την όποια ελάφρυνση του λειτουργικού κόστους δεν αποκλείεται να οδηγήσουν στην εφαρμογή προγράμματος εθελουσίας εξόδου. Όπως ωστόσο επισημαίνεται από αρμόδια χείλη, “αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο θα αφορά μικρό αριθμό υπαλλήλων”. 

Όσο για το μέλλον, θα φανεί αν οι πιστωτικοί όμιλοι προχωρήσουν και σε νέες κινήσεις μείωσης του προσωπικού, είτε με τη μορφή εθελούσιας, είτε με εναλλακτικές ενέργειες, από τα σχέδια αναδιάρθρωσης που θα καταρτίσουν σε συνεργασία με την DGCom. Ο βαθμός στον οποίο οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να μειώσουν περαιτέρω το λειτουργικό κόστος θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας, σχολιάζουν τραπεζικοί κύκλοι. 

Τα συνδικάτα, από την πλευρά τους, είναι θετικά στην εφαρμογή προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, στην περίπτωση που αυτά είναι “πραγματικά και δεν βασίζονται σε πλάγιες πιέσεις”, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται αρμοδίως. Τραπεζικοί κύκλοι εγείρουν επίσης θέμα στήριξης των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς όπως εκτιμούν, μόνο έτσι μπορεί να είναι ομαλή η λειτουργική συρρίκνωση, αφού τα εν λόγω προγράμματα απευθύνονται κυρίως σε εργαζόμενους που είναι κοντά στη σύνταξη.

Πηγή:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα