Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

ΚΕΠΕ: Στο 29,3% η ανεργία το 2014

Μηδενική ανάπτυξη και ανεργία στο 29,3% εκτιμά για το 2014 το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) παρά τις γενικότερες θετικές προβλέψεις του. Στην τετραμηνιαία έκδοσή του «Οικονομικές εξελίξεις», το ΚΕΠΕ προβλέπει για φέτος ύφεση 3,55%, ηπιότερη από τις προηγούμενες εκτιμήσεις του, καθώς, όπως αναφέρει υπάρχουν ενδείξεις ότι η οικονομία βαίνει προς πορεία εξόδου από την ύφεση. Τον Ιούνιο, προέβλεπε ύφεση 4,1% περίπου για το 2013 και ύφεση 0,55% για το 2014.

Παράλληλα, στην έκθεσή του, υποστηρίζει πως υπάρχουν πλέον σαφείς ενδείξεις για πιθανή έναρξη μιας πορείας εξόδου της οικονομίας από την ύφεση, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν μπορεί να προδιαγραφεί πόσο γρήγορα θα γίνει αυτό και πότε η οικονομία θα επιστρέψει σε ρυθμό ανάπτυξης.


Παρά τις θετικές ενδείξεις για σύντομο τερματισμό της ύφεσης, οι προβλέψεις του ΚΕΠΕ για την ανεργία παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, αν και βελτιωμένες κατά μία περίπου ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 27,6% φέτος και θα εκτιναχθεί στο 29,3% την επόμενη χρονιά. Όπως εξηγεί το ΚΕΠΕ, η διατήρηση της ανεργίας σε δραματικά υψηλά επίπεδα οφείλεται τόσο στη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας όσο και στην αδυναμία ταχείας αναδιάρθρωσης και προσαρμογής των οικονομικών δομών σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο. Πέραν των εσωτερικών αδυναμιών, η διεθνής εμπειρία υποδεικνύει ότι το μέγεθος της απασχόλησης ανταποκρίνεται με μεγάλη χρονική υστέρηση στις μεταβολές της παραγωγικής δραστηριότητας. Με αυτή την έννοια, οι εκτιμήσεις για τερματισμό της ύφεσης και αυξανόμενη ανεργία κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους ούτε αντιφατικές μεταξύ τους είναι ούτε πρέπει να θεωρούνται ως ένα ακόμη “παράδοξο” της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνει το ΚΕΠΕ.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, το ΚΕΠΕ βλέπει μείωση του δείκτη τιμών κατά 0,28% φέτος και περαιτέρω μείωση κατά 0,31% του χρόνου. Θετικό είναι ότι βλέπει πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών από 0,91% του ΑΕΠ φέτος σε 3,42% το 2014.

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, η αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών είναι η μόνη λύση για να επανέλθει η ελληνική οικονομία σε αναπτυξιακή πορεία. Ειδικότερα, όσον αφορά τις εξαγωγές αγαθών συστήνεται να καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο μακροπρόθεσμο Στρατηγικό Σχέδιο προώθησης προϊόντων υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας στις χώρες του εξωτερικού. Οι γενικοί άξονες δράσης για την προώθηση προϊόντων, που είναι εθνικής σημασίας, είναι σύμφωνα με το ΚΕΠΕ τα βιομηχανικά και τα αγροτικά προϊόντα.

Βιομηχανικά προϊόντα: Η Ελλάδα έχει βελτιώσει τόσο τις εξαγωγικές επιδόσεις της όσο και την παρουσία της στις διεθνείς αγορές στα προϊόντα «έντασης τεχνολογίας» και «έντασης εξειδικευμένης εργασίας». Η υπερπροσφορά ανθρώπινου δυναμικού με πανεπιστημιακές σπουδές υψηλού επιπέδου σε τεχνολογίες αιχμής ευνοεί την ίδρυση και λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων. Επομένως, μία στρατηγική που θα δώσει κίνητρα για επενδύσεις σε αυτούς τους κλάδους, είτε από Έλληνες επενδυτές ή σε συνεργασία με ξένες επιχειρήσεις (joint ventures) ή προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων (FDI), θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο τη θέση της Ελλάδας στις ξένες αγορές, όσον αφορά τα προϊόντα αυτών των κλάδων και θα συμβάλει στην αύξηση των επενδύσεων.

Αγροτικά προϊόντα: Η χώρα μας είναι βασικός προμηθευτής πολλών αγροτικών προϊόντων και έχει σημαντική παρουσία στις ξένες αγορές. Μπορεί, όμως, να ενισχύσει τη θέση της σε περισσότερες αγορές και σε άλλα αγροτικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, υιοθετώντας στρατηγικές και επιχειρησιακά σχέδια που θα έχουν ως στόχο την αύξηση των εξαγωγών των επώνυμων τυποποιημένων και πιστοποιημένων προϊόντων σε βάρος των εξαγωγών χύμα προϊόντων (ελαιόλαδο, οπωροκηπευτικά, οίνοι ποιότητας, γαλακτοκομικά, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, κλπ.), την αύξηση των μεριδίων στις διάφορες διεθνείς αγορές και ιδιαίτερα σε ορισμένες δυναμικές αγορές στις οποίες κατέχει χαμηλά μερίδια αγοράς, και την ουσιαστική διείσδυση σε νέες αγορές ταχέως αναπτυσσόμενων χωρών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα