Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Έκπτωση φόρου έως 40% για τη συλλογή αποδείξεων

Του Σπύρου Δημητρέλη

Ένα πολύ γενναίο κίνητρο, τόσο για τη λήψη αποδείξεων από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους όσο και για τη χρήση πλαστικού χρήματος, ετοιμάζεται να δώσει στους φορολογουμένους το υπουργείο Οικονομικών. Το σχέδιο για τη νέα μορφή του μέτρου των αποδείξεων έχει οριστικοποιηθεί και αναμένει μόνο την τελική έγκριση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Κ», το τελικό σχέδιο για τη νέα μορφή του μέτρου της συλλογής αποδείξεων προβλέπει τα εξής: 


- Στο τέλος Δεκεμβρίου οι φορολογούμενοι θα πληροφορηθούν από το υπουργείο Οικονομικών για την κατηγορία των επιχειρήσεων ή των επαγγελματιών από τους οποίους οι αποδείξεις θα αναγνωρίζονται. Για παράδειγμα, υπάρχουν σκέψεις να ξεκινήσει η συλλογή αποδείξεων από συγκεκριμένη κατηγορία γιατρών, όπως είναι οι μαιευτήρες ή οι χειρούργοι ή οι δερματολόγοι. 

- Θα θεσπιστεί πολύ μεγάλο οικονομικό κίνητρο για τη λήψη απόδειξης παροχής υπηρεσιών από τη συγκεκριμένη κατηγορία επαγγελματία. Το κίνητρο, σύμφωνα με την τελική εισήγηση, θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το 23%, που είναι ο συντελεστής ΦΠΑ, προκειμένου να ακυρωθεί το επιχείρημα των επαγγελματιών ότι «αν δεν κόψω απόδειξη, θα γλυτώσεις και τον ΦΠΑ». Η πρόταση προβλέπει την παροχή έκπτωσης από τον φόρο εισοδήματος κατά 30% έως και 40% της αξίας της απόδειξης. Για παράδειγμα, αν μια φορολογούμενη λάβει μια απόδειξη από τον γυναικολόγο μαιευτήρα της ύψους 100 ευρώ, τότε θα λάβει με τη μορφή έκπτωσης φόρου το ποσό των 30 ή και 40 ευρώ. 

- Βασική προϋπόθεση για να δοθεί η έκπτωση στον φορολογούμενο είναι η σχετική δαπάνη να έχει πραγματοποιηθεί με τη χρήση πιστωτικής, χρεωστικής κάρτας ή φοροκάρτας. Είναι εύλογο το ερώτημα τι θα γίνει με τους επαγγελματίες που δεν έχουν ακόμη εγκαταστήσει το ειδικό τερματικό POS (Point Of Sale), που είναι απαραίτητο για τη χρήση των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, καθώς και για την φοροκάρτα. Η λύση έχει βρεθεί. Οι επαγγελματίες που εκδίδουν αποδείξεις σε φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους φοροκάρτα θα πρέπει το βράδυ κάθε ημέρας να εισαγάγουν σε ειδική φόρμα στο taxisnet τα στοιχεία της φοροκάρτας του φορολογουμένου, την αξία  της απόδειξης και τον αριθμό της. Με τον τρόπο αυτό, όπως σημειώνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, πρόκειται να δοθεί το φιλί της ζωής και στη φοροκάρτα, η οποία έχει περιέλθει ουσιαστικά σε αχρηστία για τους περισσότερους φορολογουμένους, ακόμα και αυτούς που την είχαν προμηθευτεί. Παράλληλα, με τον τρόπο που θα θεσπιστούν τα κίνητρα, θα ασκηθεί εμμέσως και μια πίεση προς τους επαγγελματίες να εγκαταστήσουν τερματικά POS, καθώς ο φορολογούμενος θα έχει κίνητρο να προτιμά επαγγελματίες που δέχονται πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες. 

- Τα κίνητρα πρόκειται να τεθούν σε ισχύ από την Πρωτοχρονιά του 2014. 

- Η επιστροφή του φόρου θα δίνεται στους φορολογουμένους με τη φορολογική δήλωση του επόμενου έτους, στην οποία θα έχουν «προσυμπληρωθεί» τα ποσά της δαπάνης με αποδείξεις. 

- Το γενικευμένο μέτρο που ισχύει σήμερα για τους μισθωτούς και συνταξιούχους για τη συλλογή αποδείξεων από σχεδόν όλες τις επιχειρήσεις προκειμένου να δίνεται το αφορολόγητο όριο (με τη μορφή στάνταρντ επιστροφής φόρου, ανάλογα με το ύψος του συνολικού εισοδήματος του μισθωτού ή του συνταξιούχου) πρόκειται να καταργηθεί. 

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάστηκαν μια σειρά από εναλλακτικές λύσεις για το θέμα των αποδείξεων σε συνδυασμό πάντα με τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν. Η αρχική εισήγηση που εξετάστηκε προέβλεπε ότι οι φορολογούμενοι θα συλλέγουν αποδείξεις από παντού και θα λαμβάνουν μια μικρή έκπτωση φόρου 1% έως 2% επί της αξίας των αποδείξεων που θα συλλέγουν. Ωστόσο, κρίθηκε ότι η συνέχιση ενός γενικευμένου μέτρου συλλογής αποδείξεων, έστω και με την παροχή μια έκπτωσης φόρου, δεν θα έφερνε κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, διότι δεν θα πρόσφερε κάποιο σημαντικό κίνητρο στους φορολογουμένους για να συλλέγουν αποδείξεις. Έτσι, αποφασίστηκε να δοθεί το πολύ γενναίο κίνητρο της παροχής έκπτωσης από τον φόρο σε ποσοστό έως και 40% της αξίας της απόδειξης από συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες.

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 19ης Οκτωβρίου

Πηγή:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα