Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

«Τελεσίγραφα» σε 90.000 φορολογούμενους που δεν έχουν αποστείλει τα δικαιολογητικά στην Εφορία - Σκληρή «γλώσσα» από το υπουργείο Οικονομικών -

Το ίδιο παρακρατά φόρους 644 εκατ. ευρώ

«Τελεσίγραφα» σε 90.000 φορολογούμενους προκειμένου να προσκομίσουν άμεσα όλα τα στοιχεία με τις βεβαιώσεις αποδοχών και τα δικαιολογητικά των δαπανών που επικαλέστηκαν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, ετοιμάζεται να αποστείλει το υπουργείο Οικονομικών.  
Από την άλλη, το ίδιο το υπουργείο λόγω του αδιεξόδου που υπάρχει με τα έσοδα και της μεγάλης υστέρησης που καταγράφεται στις φορολογικές εισπράξεις κρατά στα ταμεία φόρους 644 εκατ. ευρώ που κανονικά θα έπρεπε να τους έχει ήδη επιστρέψει σε χιλιάδες δικαιούχους.
Μέσα σε αυτούς που έχουν δυσανασχετήσει με αυτή την κατάσταση είναι  σύμφωνα με πληροφορίες και υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι σαφώς και καταλαβαίνουν τις δύσκολες ώρες τις οποίες περνάει η χώρα, αυτό όμως που δεν «χωρά» το μυαλό τους είναι η δικαιολογία που ακούνε από τους συναδέλφους τους στις Εφορίες: ότι έχει καθυστερήσει ο έλεγχος στις βεβαιώσεις αποδοχών…  
 
Ποιες βεβαιώσεις αποδοχών; Αυτές τις οποίες έχει εκδώσει το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών. Με άλλα λόγια το υπουργείο έρχεται να ελέγχει τον εαυτό του…  
Κατά τα άλλα, η προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογουμένους προκειμένου να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά τους στις εφορίες έληξε χθες και από τους 340.791 φορολογούμενους, που ειδοποιήθηκαν μέσω του Taxisnet, προσήλθαν στις εφορίες μόνο οι 161.988. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών (20 Σεπτεμβρίου), από τους 168.039 φορολογούμενους που αγνόησαν το κάλεσμα της εφορίας, οι περίπου 90.000 έχουν χρεωστικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, οι 40.000 έχουν πιστωτικές δηλώσεις και 30.000 εξ αυτών έχουν μηδενικές δηλώσεις.
Ο  Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης ετοιμάζεται να στείλει «απειλητικά» σημειώματα στους 90.000 φορολογούμενους ώστε να προσέλθουν εκ των υστέρων για έλεγχο. 
Από τους 172.752 φορολογούμενους που ανταποκρίθηκαν και προσκόμισαν τα πρωτότυπα δικαιολογητικά, οι εφορίες έχουν ολοκληρώσει την εκκαθάριση 93.293 δηλώσεων. Οι καθυστερήσεις στην εκκαθάριση των δηλώσεων, που οφείλονται αποκλειστικά και μόνο  στην κωλυσιεργία του δημοσίου, θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τους φορολογούμενους. 
Συγκεκριμένα:
*Ο φόρος εισοδήματος, θα πρέπει να καταβληθεί από τους υπόχρεους είτε σε δύο δόσεις είτε εφάπαξ.
*Θα υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις στην καταβολή των νέων επιδομάτων τέκνων σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους φορολογούμενους που ήταν συνεπείς με την υποχρέωση έγκαιρης υποβολής των δηλώσεών τους και ειλικρινείς, οπότε δεν έχουν καμία ευθύνη. 
*Όσοι δικαιούνται μείωση η απαλλαγή από το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων του 2013 (που εισπράττει η ΔΕΗ) δεν μπορούν να διεκδικήσουν τις ελαφρύνσεις. Βάσει νόμου υποχρεούνται να υποβάλουν το εκκαθαριστικό σημείωμα ώστε να αποδείξουν ότι το ετήσιο εισόδημα τους, το 2012, δεν ξεπέρασε τα 6.000 ευρώ (άγαμος) ή τα 8.000 (έγγαμος).

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα