ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Σήμερα η μέρα της κρίσης για τους λιγνίτες της ΔΕΗ

Υπόθεση λιγνίτες μέρος τρίτο, αύριο στο Λουξεμβούργο όπου βρίσκεται η έδρα του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ. Εκεί θα εκδικαστεί η αίτηση αναίρεσης που ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά των δύο αθωωτικών αποφάσεων του ΔΕΕ, για το θέμα των λιγνιτών και τα εμπόδια που υφίστανται στην ελληνική αγορά για την πρόσβαση τρίτων.

Σύμφωνα με το αίτημα της Επιτροπής που θα συζητηθεί αύριο στο Δικαστήριο, ζητείται η των δύο αποφάσεων του Γενικού Δικαστηρίου με το επιχείρημα μεταξύ άλλων, ότι οι εκτιμήσεις που περιέχουν στρεβλώνουν και παρερμηνεύουν τα αποδεικτικά στοιχεία και αλλοιώνουν τη βάση των αποφάσεων της Επιτροπής.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κρίνει από το 2008 ότι η Ελλάδα παραβιάζει τους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού και των κρατικών ενισχύσεων διατηρώντας σε ισχύ προνομιακά δικαιώματα υπέρ της ΔΕΗ για την εκμετάλλευση λιγνίτη στην Ελλάδα, δημιουργώντας ανισότητα ευκαιριών μεταξύ επιχειρήσεων όσον αφορά στην πρόσβαση σε λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, και παρέχοντας στη ΔΕΗ τη δυνατότητα να διατηρεί ή να ενισχύει τη δεσπόζουσα θέση της στην Ελληνική αγορά χονδρικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Για το θέμα η Επιτροπή εξέδωσε το 2008 απόφαση κοινοποιώντας τα μέτρα που προτίθετο να λάβει και το 2009 κήρυξε τα μέτρα δεσμευτικά.

 Ακολούθησαν οι ξεχωριστές προσφυγές της ΔΕΗ ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου, με τις οποίες η εταιρεία ζήτησε την ακύρωση τόσο της απόφασης του 2008 όσο και της απόφασης του 2009.

Στις 20 Σεπτεμβρίου 2012 (Τ-169/08 και Τ-421/09) το Γενικό Δικαστήριο έκανε δεκτά τα αιτήματα της ΔΕΗ και ακύρωσε τις δύο αποφάσεις της Επιτροπής.

Αύριο ανάλογα με την τύχη του αιτήματος της ΕΕ θα φανεί εάν και εφόσον ανοίγει εκ νέου για τη ΔΕΗ και το ελληνικό δημόσιο θέμα λιγνιτών. Εάν επαληθευτεί το αρνητικό σενάριο, τότε εκτιμάται ότι θα ενταθούν οι πιέσεις για επίσπευση των διαδικασιών ανοίγματος της αγοράς και πρόσβασης τρίτων στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα