ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Μέσω συνεχών "δημοπρασιών" η πώληση της ΛΑΡΚΟ/ Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους;

Μέσω ενός μηχανισμού αλλεπάλληλων «δημοπρασιών», ώστε να μπορέσει τελικά να επικρατήσει μόνος ένας επενδυτής, και να ανέβει όσο το δυνατόν περισσότερο το τίμημα, θα πραγματοποιηθούν δύο διαγωνισμοί για την πώληση της ΛΑΡΚΟ.
Πρόκειται για το μοντέλο που φαίνεται ότι έχουν καταλήξει η ελληνική πλευρά με την Κομισιόν, η οποία εμφανίζεται πλέον πιο διαλλακτική στο θέμα των κρατικών ενισχύσεων που είχαν δοθεί στην εταιρεία.

Οι Βρυξέλλες φέρονται να έχουν πεισθεί από την καινούργια ελληνική πρόταση -έπειτα από παζάρια πολλών εβδομάδων- που προβλέπει ότι έναν διαγωνισμό θα προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του εργοστασίου της Λάρυμνας και του ορυχείου του Αϊ Γιάννη, και έναν θα προκηρύξει η ΛΑΡΚΟ για τα δύο άλλα καλύτερα μεταλλεία της εταιρείας, σε Καστοριά και Εύβοια.
Με τη διαφορά ότι όπως ακριβώς συμβαίνει στις δημοπρασίες, η ελληνική πρόταση προβλέπει ότι ο νικητής καθενός από τους δύο διαγωνισμούς, θα κληθεί μετά να δώσει καλύτερη προσφορά και στον άλλο διαγωνισμό. Όποιος δηλαδή κερδίσει το διαγωνισμό για τη Λάρυμνα θα καταθέσει προσφορά και για τα μεταλλεία, και το αντίστροφο. Οι δύο πλειοδότες θα «κονταροχτυπηθούν» με αλλεπάλληλα χτυπήματα, ανεβάζοντας το τίμημα μέχρι να μείνει μόνο ένας τόσο για το εργοστάσιο όσο και για τα μεταλλεία.

Πρόκειται για το αρχικό επιχείρημα της κυβέρνησης πως ουδείς επενδυτής θα ενδιαφερθεί μόνο για το πεπαλαιωμένο εργοστάσιο της Λάρυμνας αν δεν μπορέσει να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα στα μεταλλεία, που έχουν και τη μεγαλύτερη αξία. Διαφορετικά το λουκέτο είναι μονόδρομος για τη βιομηχανία.

Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους

Για όλα τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ (διοικητικές υπηρεσίες, άλλες υποδομές, αποθήκες, κ.ά.), η εκκαθάριση είναι μονόδρομος, με πιθανότατα μείωση του προσωπικού που σήμερα σε όλο τον όμιλο είναι κοντά στα 900 άτομα.

Θυμίζουμε ότι η λύση που επεδίωκαν από την αρχή η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ ήταν να πουληθεί η ΛΑΡΚΟ ως ενιαία εταιρεία, προκειμένου να μη χαθούν θέσεις εργασίας.

Τα σενάρια διαδέχονταν επί εβδομάδες το ένα το άλλο, αλλά η Κομισιόν τα απέρριπτε. Η λύση στην οποία φαίνεται να καταλήγουν οι δύο πλευρές είναι μια παραλλαγή της τελευταίας ελληνικής πρότασης. Μιλούσε για δύο διαγωνισμούς, όπου ο νικητής του ενός θα είχε δικαίωμα να πλειοδοτήσει και στον άλλο. Τελικά, το σχέδιο θα εφαρμοσθεί μέσω ενός μηχανισμού συνεχών δημοπρασιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα