Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Στο ΛΑΓΗΕ τα… βάρη του ΑΔΜΗΕ για να πουληθεί καθαρός

Στον λειτουργό της αγοράς θα πρέπει να έχει μεταβιβαστεί ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2013, το σύνολο των συναλλαγών που πραγματοποιεί σήμερα ο ΑΔΜΗΕ στην χονδρική αγορά ηλεκτρισμού, μαζί φυσικά με τα χρέη του, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ιδιωτικοποίησή του.

Στο σχέδιο αυτό έχουν καταλήξει το ΥΠΕΚΑ και το ΤΑΙΠΕΔ (σσ: είναι ενήμερη η τρόικα), αφού θεωρείται ως ο μοναδικός τρόπος για να «καθαρίσει» ο διαχειριστής των ηλεκτρικών δικτύων της χώρας από τις υποχρεώσεις και τις επισφάλειες που τον βαρύνουν, και να μπορέσει έτσι να πουληθεί το 66%.

«Αν δεχθούμε ότι θέλουμε να πουλήσουμε τον ΑΔΜΗΕ, πρέπει πρώτα να καθαρίσει από υποχρεώσεις. Έτσι όπως είναι σήμερα, δεν πουλιέται. Βέβαια θα φορτωθεί τα χρέη του ο ήδη υπερχρεωμένος ΛΑΓΗΕ ή κάποιος φορέας που θα εποπτεύεται από αυτόν, αλλά αυτό δεν μας απασχολεί για την ώρα. Το θέμα είναι να καταστεί δυνατή η πώληση των ηλεκτρικών δικτύων που θεωρείται πιλότος για τις ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις, και μια από τις σημαντικότερες όλου του προγράμματος», εξηγεί στέλεχος που συμμετέχει στο σχεδιασμό.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΕΚΑ ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση που θα απαλλάσσει τον ΑΔΜΗΕ από κάθε είδους δραστηριότητα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού, μεταβιβάζοντάς τις, όπως και τα χρέη του, στον ΛΑΓΗΕ ή σε θυγατρική του. Προς πώληση θα βγει ο νέος «καθαρός» από βάρη ΑΔΜΗΕ. Χωρίς αυτό το πλήρες «λίφτινγκ», τη μεταφορά των χρεών και την αλλαγή του μοντέλου, εκτιμάται ότι θα επαναληφθεί το ναυάγιο της ΔΕΠΑ.
Σημαντικό ρόλο στο εγχείρημα της απαλλαγής του ΑΔΜΗΕ από τις σημερινές συναλλακτικές του δραστηριότητες και στην συνολική αλλαγή του μοντέλου αναμένεται να διαδραματίσει και η ΡΑΕ. Στόχος είναι το έργο του ΥΠΕΚΑ και της ΡΑΕ να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, ώστε τον Δεκέμβριο να προκηρυχθεί η σχετική εκδήλωση ενδιαφέροντος.
Τα δάνεια
Η νομοθετική ρύθμιση για την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του ΑΔΜΗΕ και τη μεταφορά των χρεών του, είναι το ένα θέμα. Το άλλο αφορά στα δάνεια που κατά καιρούς έχει πάρει. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για κοντά στα 450 εκατ. ευρώ. Αυτά θα προσμετρηθούν στην αποτίμηση του 66% και προφανώς θα απομειώσουν την αξία του.
Διαχωρισμός αλά ΔΕΣΦΑ
Κύκλοι της αγοράς πάντως συμφωνούν πως ήρθε η ώρα να προχωρήσει ένας πλήρης διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, αλά ΔΕΣΦΑ.
Επισημαίνουν ότι η αποκρατικοποίηση των δικτύων (11.183 χιλιόμετρα υπέργειων, υπόγειων και υποθαλάσσιων γραμμών, υποσταθμών, κέντρων υψηλής και υπερυψηλής τάσης πανελλαδικά) είναι δύσκολη με τα σημερινά δεδομένα, όπου ο διαχειριστής φέρει και τον κίνδυνο της συμμετοχής του στην λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς.
Εφόσον το σχέδιο προχωρήσει, αυτόματα θα μπει και ένα οριστικό τέλος στο «ερμαφρόδιτο» μοντέλο του ΙΤΟ που επέλεξε η πρώην υπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη, δίνοντας τη θέση του στον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό. Σε μια τέτοια περίπτωση θα δικαιωθούν όλοι όσοι επέμεναν ότι το μοντέλο που επελέγη επί Τίνας Μπιρμπίλη (ικανοποιώντας πλήρως τις θέσεις της ΓΕΝΟΠ) δεν είναι λειτουργικό και θα συνεχίσει να δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά.
Τι δραστηριότητες έχει ο ΑΔΜΗΕ
Από την έναρξη της λειτουργίας του με τη νέα του μορφή, ο ΑΔΜΗΕ έχει σαν αρμοδιότητα (εκτός φυσικά από την ανάπτυξη-συντήρηση του δικτύου), να πληρώνει ποσά για τις αποκλίσεις από την ημερήσια αγορά καθώς ο διαχειριστής πραγματοποιεί την εκκαθάριση. Αν για παράδειγμα υπάρχουν διαφορές μεταξύ του ημερήσιου προγραμματισμού (ΗΕΠ) και της τελικής εκκαθάρισης, τα ποσά που προκύπτουν κατανέμονται από τον ΑΔΜΗΕ.
Επίσης ο διαχειριστής είναι υπεύθυνος για την αποπληρωμή των ΑΔΙ αλλά και για το cost recovery καθώς και τις άλλες χρεώσεις πλην των πληρωμών με βάση την οριακή τιμή του συστήματος και των ΑΠΕ που γίνονται από το ΛΑΓΗΕ.
Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, ο ΑΔΜΗΕ κατέχει ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς, που αναλογεί χονδρικά στο 20% με 30% των ποσών που αφορούν στη χονδρεμπορική.
Ενεργητικό- ίδια κεφάλαια
Στον ισολογισμό του 2012, το ενεργητικό της εταιρείας υπολογιζόταν στα 1,545 δισ. ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαιά της έφταναν τα 935 εκατ. ευρώ.
Όσο για το άνοιγμα που έχει, ακριβή νούμερα δεν υπάρχουν. Πάντως, τα προσωρινά στοιχεία του Σεπτεμβρίου δείχνουν να δημιουργούνται εκ νέου χρέη στην αγορά, με αποτέλεσμα να έχει εμφανιστεί ένα άνοιγμα πάνω από 300 εκατ. ευρώ προς τον ΑΔΜΗΕ και τον ΛΑΓΗΕ.

Στα τέλη Αυγούστου, οι οφειλές προς τους δύο φορείς ήταν κοντά στα 240 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το γνωστό «φαύλο κύκλο» της αγοράς που έχει σαν συνέπεια ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ να χρωστούν στους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, και εκείνοι με τη σειρά τους στη ΔΕΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα