Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Με καθυστερήσεις στις πληρωμές κινδυνεύουν και τα φωτοβολταϊκά στέγης

Στο επίκεντρο μιας νέας αναταραχής στο φαύλο κύκλο της ταμειακής ασφυξίας της ενεργειακής αγοράς φαίνεται ότι βρίσκονται, για πρώτη φορά, τα φωτοβολταϊκά που έχουν εγκατασταθεί σε στέγες. Οι ιδιοκτήτες τους κινδυνεύουν μάλιστα να υποστούν τις καθυστερήσεις πληρωμών που υπόκεινται οι υπόλοιποι επενδυτές ΑΠΕ.
Όπως έχει γίνει γνωστό τις τελευταίες ημέρες, η ΔΕΗ δεν καταβάλλει στον ΛΑΓΗΕ το σύνολο των ποσών που χρωστάει, κάνοντας συμψηφισμό με τα ποσά που πρέπει να λάβει από τον Λειτουργό για την πληρωμή των φωτοβολταϊκών στέγης. Παρακρατά δηλαδή τα αντίστοιχα ποσά  (παρότι δεν καταβάλει στους παραγωγούς το σύνολό αυτής της αξίας αλλά τη διαφορά ανάμεσα στην αξία του ρεύματος που παράγουν και στην αξία του ρεύματος που καταναλώνουν).

Ο Κώδικας λειτουργίας της αγοράς όμως, προβλέπει άλλα και δεν επιτρέπει τον συμψηφισμό. Πρόκειται μάλιστα για έναν κώδικα που τέθηκε δύο φορές σε διαβούλευση από το λειτουργό της αγοράς ενώ στη συνέχεια το κείμενο με τις αλλαγές εστάλη προς έγκριση από τη ΡΑΕ. Ως εκ τούτου δεν υπάρχουν περιθώρια συμφωνίας ή διαφωνίας από τους συμμετέχοντες, παρά μόνο δυνατότητα προσφυγής στο ΣτΕ. Στο μεσοδιάστημα όλοι οι συμμετέχοντες έχουν υποχρέωση να τον τηρούν.
Ποιο είναι όμως το πιθανό πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών στέγης; Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, εάν ο ΛΑΓΗΕ πιέσει τη ΔΕΗ να καταβάλλει το σύνολο των οφειλών της προς αυτόν, τότε η ΔΕΗ δεν θα έχει άλλη λύση από το να καθυστερεί τις πληρωμές προς τα οικιακά φωτοβολταϊκά. Αυτό θα είναι κάτι πρωτόγνωρο για τη συγκεκριμένη κατηγορία επενδυτών, οι οποίοι, παρά την κρίση και τα προβλήματα ρευστότητας που υπάρχουν στην ενεργειακή αλυσίδα, είναι οι μόνοι που πληρώνονται στην ώρα τους.
Το θέμα αυτό, πάντως, φαίνεται ότι είναι εις γνώση των επιτελών του ΛΑΓΗΕ οι οποίοι προφανώς το λαμβάνουν υπόψη τους στο χειρισμό των εκκρεμοτήτων με τη ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα