Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Η χρυσή τομή στον ΕΦΚ του θέρμανσης που θα κρατήσει μακριά τους λαθρεμπόρους.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εξεπλάγησαν από την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να προτείνει στην τρόικα τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15%. Η αρχική αντίδραση πολλών ήταν ότι το μέτρο συνιστά πισωγύρισμα και ότι ανοίγει ξανά η κερκόπορτα που είχε κλείσει για το λαθρεμπόριο του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο κατά κόρον διακινούταν ως πετρέλαιο κίνησης τα παλαιότερα χρόνια πριν την εξίσωση.


Ωστόσο, στις επαφές που είχε το ΥΠΟΙΚ με τους φορείς της αγοράς, διατύπωσε ένα σκεπτικό το οποίο άμβλυνε τις αντιδράσεις καθώς φαίνεται ότι το μέτρο είναι έτσι δομημένο ώστε πράγματι να μη δημιουργήσει πρόβλημα εκ νέου πρόβλημα λαθρεμπορίου στην αγορά.

Ποιο είναι το σκεπτικό του ΥΠΟΙΚ; Η μείωση του 15% δεν είναι καθόλου τυχαία. Έχει υπολογιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε το κίνητρο για το λαθρέμπορο να είναι μηδενικό. Γιατί συμβαίνει αυτό; Με δηλωμένο κανονικά το πετρέλαιο κίνησης, ο δικαιούχος επαγγελματίας έχει κανονικά δικαίωμα να συμψηφίσει και να πάρει πίσω το ΦΠΑ. Αντίθετα εάν επιλέξει να διαθέσει πετρέλαιο θέρμανσης ως diesel κίνησης, η διαφορά από τον ΕΦΚ που θα κερδίσει (15%) είναι ακριβώς η ίδια με το ΦΠΑ που θα συμψηφίσει και θα επωφεληθεί εάν διακινήσει την ποσότητα νόμιμα.
Το κίνητρο δηλαδή, όπως εξηγούν πηγές της αγοράς, είναι ελάχιστο έως μηδενικό και δεν αξίζει το ρίσκο ως προς το πιθανό οικονομικό όφελος.
Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ η μείωση του ΕΦΚ σε συνδυασμό με το επίδομα θέρμανσης που αυξάνεται και διευρύνονται τα κριτήρια ώστε να περιλάβει περισσότερους δικαιούχους οδηγεί την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα 90 σεντς το λίτρο. Με την τιμή αυτή υπάρχει η ελπίδα στην κυβέρνηση ότι η αγορά θα σταθεροποιηθεί εκ νέου και ότι δε θα επαναληφθούν τα περυσινά φαινόμενα. Από την πλευρά τους βεβαίως οι εταιρείες εκφράζουν έντονες αμφιβολίες και κάνουν λόγο για ημίμετρα, επαναφέροντας στο τραπέζι την πρότασή τους για κατάργηση των κριτηρίων του επιδόματος για την πρώτη κατοικία.
Η συζήτηση αυτή βεβαίως μπορεί να αποδειχθεί θεωρητική, εάν η τρόικα απορρίψει το ελληνικό αίτημα. Το βάρος μιας τέτοιας απόφασης ωστόσο (να αφεθεί εκ νέου στο έλεος του κρύου ο μισός ελληνικός πληθυσμός) όταν μάλιστα οι ελληνικές προτάσεις είναι «ζυγισμένες» και υπολογισμένες μέχρι τελευταίου σεντ από το ΓΛΚ, είναι μεγάλο και δεν περιορίζεται μόνο στο καθαρά λογιστικό κομμάτι…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα